KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Przepis na puszysty świąteczny sernik na kruchym cieście

Opublikowano 15.12.2017 r.
Sernik to jeden z najpopularniejszych świątecznych wypieków. Jedwabiście kremowy, puszysty i aromatyczny – taki lubimy najbardziej - dlatego dzielimy się z Wami wyjątkowym przepisem. 

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 150 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu zmielonego,
  • 100 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 5 jaj,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego.

Wykonanie:
Składniki na ciasto łączymy i dokładnie zagniatamy. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez godzinę.

Masa serowa: Ubijamy pianę z białek, dodajemy połowę cukru. W drugiej misce roztrzepujemy żółtka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, masło oraz zmielony ser (ucieramy mikserem). Na koniec za pomocą drewnianej łyżki dodajemy pianę z białek (porcjami). 

Na okrągłą blaszkę wykładamy kruche ciasto, następnie wylewamy na nie masę serową. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Sernik po ostudzeniu można udekorować np. polewą czekoladową.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO