KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Słodkie Boże Narodzenie - przepis na piernik, sernik, keks i miodownik

Opublikowano 15.12.2018 r.
Boże Narodzenie nie może obejść się bez rodzinnych spotkań, składania sobie życzeń, prezentów i .... pysznych wypieków. Jeśli lubicie tradycyjne słodkości, to przygotowaliśmy dla Was doskonały przepis na piernik przekładany powidłami, puszysty sernik, keks z bakaliami oraz miodownik z kremem.

Piernik świąteczny

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 5 łyżek miodu,
  • 3 łyżeczki sody,
  • 125 ml mleka,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika,
  • powidła śliwkowe,
  • polewa czekoladowa.

Wykonanie:
Roztapiamy masło, miód i cukier – tak, aby nie doprowadzić do wrzenia. Kiedy masa przestygnie, dodajemy do niej stopniowo – mąkę, jajka, sodę, mleko, przyprawę korzenną, sól. Wyrabiamy ciasto i przekładamy do prostokątnej foremki. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez około 50 min.

Kiedy piernik przestygnie należy przekroić go wzdłuż na 3 cześć – dwa blaty smarujemy powidłami i nakładamy na siebie. Piernik dekorujemy polewą czekoladową. 

 

Keks

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 5 jaj,
  • 250 g masła, 
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mleka,
  • 250 g bakalii.

Wykonanie:
Bakalie mieszamy w osobnym naczyniu z łyżką mąki. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka. Następnie wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy pianę z białek, mleko i sodę. Na końcu wsypujemy bakalie. Ciasto przekładamy do foremki, tzw. keksówki. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez około godzinę. Po ostygnięciu ciasto można udekorować cukrem pudrem. 

 

Miodownik szczęścia

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 0,5 kostki masła,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej.

Składniki na krem:

  • 1 kostka masła,
  • 9 łyżek kaszy manny,
  • 3 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki cukru.

Wykonanie ciasta:
Łączymy ze sobą wszystkie składniki – wyrabiamy mikserem. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą pieczemy osobno przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. 

Wykonanie kremu:
Do mleka dodajemy kaszę mannę i cukier. Gotujemy do uzyskania gęstej masy. Kiedy ostygnie ucieramy mikserem z masłem.

Pierwszą część ciasta smarujemy kremem, przykrywamy drugim blatem ciasta, który również smarujemy kremem. Kładziemy trzecią część ciasta, można udekorować ją np. polewą czekoladową. 

 

Sernik "zimowy puch"

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 150 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu zmielonego,
  • 100 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 5 jaj,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego.

Wykonanie:
Składniki na ciasto łączymy i dokładnie zagniatamy. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez godzinę.

Masa serowa: Ubijamy pianę z białek, dodajemy połowę cukru. W drugiej misce roztrzepujemy żółtka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, masło oraz zmielony ser (ucieramy mikserem). Na koniec za pomocą drewnianej łyżki dodajemy pianę z białek (porcjami). 

Na okrągłą blaszkę wykładamy kruche ciasto, następnie wylewamy na nie masę serową. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Sernik po ostudzeniu można udekorować np. polewą czekoladową.

 

Niech na Waszym świątecznym stole nie zabraknie znakomitych słodkości! Pamiętajcie, że w ciastach na Boże Narodzenie powinny znaleźć się miód, orzechy, bakalie, ser i mak, które symbolizują szczęście i według dawnych wierzeń mają zapewnić rodzinie dostatek.

Już wkrótce podzielimy się z Wami doskonałymi przepisami na makowe smakołyki świąteczne. 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO