KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Orzechy włoskie - jakie mają właściwości?

Opublikowano 30.10.2020 r.
Orzechy włoskie, mimo tego, że są dość kaloryczne, posiadają mnóstwo cennych witamin, minerałów oraz pełnowartościowego białka. Warto zrobić sobie z nich chrupiącą przekąskę - wystarczy garść orzechów dziennie, aby wspomóc funkcjonowanie mózgu, serca i układu nerwowego. Jakie jeszcze zalety ma jedzenie orzechów włoskich?

Wartości odżywcze orzechów włoskich:

  • orzechy włoskie to źródło witaminy E oraz C, A, K, B6
  • zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • błonnik,
  • minerały: wapń, magnez, żelazo, potas, cynk,
  • kwas foliowy.

Właściwości zdrowotne orzechów włoskich:

  • dzięki zawartości antyoksydantów wspomagają pracę serca i układu krwionośnego,
  • antyoksydanty mają również działanie antynowotworowe,
  • podnoszą poziom ALA we krwi, dzięki czemu regulują poziom cholesterolu,
  • orzechy to źródło potasu, magnezu, czyli pierwiastków wspomagających pracę układu nerwowego i mózgu,
  • magnez eliminuje również zmęczenie,
  • bogactwo witamin sprawia, że orzechy pozytywnie oddziałują na cerę, która na dłużej zachowuje młody wygląd,
  • zawierają kwas foliowy i witaminę E, dlatego polecane są kobietom w ciąży oraz paniom starającym się o dziecko.

Czy można jeść skórkę z orzechów włoskich?

Orzechy włoskie posiadają charakterystyczną skórkę, która ma gorzkawy smak. Wiele osób uważa, że należy ją zawsze usuwać. Czy to jednak konieczne? Otóż nie, orzechy można zjadać ze skórką, ponieważ to właśnie w niej zawarta jest większość antyoksydantów. 

Kiedy zbieramy orzechy włoskie?

Orzechy włoskie zbieramy zwykle pod koniec września i w październiku. Kiedy spadają z drzew, ich zielona otoczka pęka i łatwo można oddzielić je od łupiny. 

Jak przechowywać orzechy włoskie?

Najlepiej przechowywać je w łupinach. Świeże orzechy trzeba jednak trochę podsuszyć, np. pozostawić w wiklinowym koszyku, w ciepłym i suchym miejscu. 

A może maseczka na twarz z orzechów włoskich? Czemu nie!

Składniki: 6 sztuk zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka miodu.

Wszystkie składniki łączymy. Maseczkę nakładamy na twarz, omijając okolice oczu. Pozostawiamy na 15 minut, po czym dokładnie spłukujemy letnią wodą.

 

Sezon na świeżutkie orzechy włoskie właśnie trwa, warto więc zbierać je całymi garściami :-)

 

kontakt1.jpg Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO