Przepis na tradycyjny świąteczny bigos
Opublikowano 20.12.2017 r.
W Święta Bożego Narodzenia na naszych stołach obowiązkowo musi pojawić się tradycyjny bigos. Zobacz, jak go przygotować.
Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej,
- 300 g cienkiej kiełbasy,
- 200 g wędzonego boczku,
- 100 g suszonych grzybów,
- 100 g suszonych śliwek,
- 2 cebule,
- 4 ziarna jałowca,
- 3 ziela angielskie,
- 2 liście laurowe,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- pół łyżeczki kminku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Odciskamy kapustę i płuczemy, kroimy, zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy na niewielkim ogniu. Dodajemy wypestkowane śliwki (wcześniej moczymy je w wodzie), grzyby (również wcześniej namoczone w wodzie i pokrojone w paski) podsmażoną cebulkę i resztę przypraw. Kroimy kiełbasę i boczek, podsmażamy na patelni i dodajemy do kapusty. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy do miękkości kapusty.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|