KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Polecamy przetwory z czereśni - dżem, syrop i nalewka

Opublikowano 11.06.2021 r.
Warto wykorzystać zbliżający się czas owocowania i korzystać z bogactw składników mineralnych, które zapewniają czereśnie. Aby móc dłużej cieszyć się ich smakiem i dobrodziejstwem zachęcamy nie tylko do wykorzystania w kuchni świeżych owoców, ale także do robienia kompotów, dżemów oraz innych przetworów. Polecamy świetne przepisy!

Dżem z czereśni z dodatkiem kardamonu

Wspaniale smakuje rozsmarowany na chrupiącej kromce chleba lub jako dodatek do naleśników, gofrów i racuchów.

Składniki: 2 kg czereśni, 0,5 kg cukru, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka kardamonu w proszku

Sposób przygotowania: czereśnie umyj, osusz, pozbaw ogonków i wydryluj, następnie zasyp cukrem i kardamonem; odstaw na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok; następnie owoce zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj sok z cytryny, smaż 3-4 godziny co jakiś czas mieszając; gotowy i jeszcze gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików; pasteryzuj około 15- 20 minut na wolnym ogniu.

Drylowane czereśnie w syropie

Owoce ze słoika można zjeść same (są pyszne) lub wykorzystać jako dodatek do ciast z kruszonką, tarty lub pierogów, natomiast syrop do zrobienia czereśniowej lemoniady z kruszonym lodem.

Składniki: wydrylowane czereśnie, woda i cukier (na 1 litr wody 1 szklankę cukru), sok z cytryny lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego (pomaga zachować piękny kolor), można dodać olejek migdałowy aby uatrakcyjnić smak

Sposób przygotowania: wodę zagotować z cukrem, dodać sok z cytryny lub kwasek, gotować jeszcze 2 minutki; do przygotowanych wcześniej słoików włożyć wydrylowane czereśnie; zalać gorącym syropem cukrowym; do każdego słoiczka dodać odrobinę olejku migdałowego; słoiki pasteryzować ok. 20 minut.

Nalewka czereśniowa

Składniki: czereśnie o ciemnej barwie, wódka lub spirytus do ok 60% zawartości alkoholu – tyle, aby wszystkie czereśnie w całości zostały zalane alkoholem, cukier

Sposób przygotowania: czereśnie umyć, pozbawić ogonków, włożyć do dużego słoika (można je lekko zgnieść palcami przy wkładaniu do słoja, aby puściły trochę soku), zalać alkoholem; słoik zamknąć i odstawić na nasłoneczniony parapet na 4-6 tygodni; co kilka dni można potrząsnąć, żeby wymieszać płyn z owocami; po wymaganym czasie odlać cały płyn, a czereśnie zasypać cukrem tak, aby po wstrząśnięciu słoikiem cukier wypełnił przestrzeń pomiędzy owocami; po ok tygodniu, kiedy cukier się rozpuści, odlać powstały syrop, przefiltrować i połączyć z uzyskanym uprzednio alkoholem; nalewkę przelać do butelek, przechowywać w ciemnym miejscu; pełnię smaku i aromatu uzyskuje po kolejnych 6-7 tygodniach.

 

 

Kamila Drobnik

ŁODR w Bratoszewicach

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO