KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Ze świeżego ziarna dobrego chleba nie będzie...

Opublikowano 29.08.2021 r.
Choć w całej Polsce pachną w tej chwili chleby dożynkowe, to jednak przedstawiciele przemysłu młynarskiego zwracają uwagę, że nie należy przygotowywać mąki ze świeżego ziarna.

- Świeżo zebrana pszenica czy żyto nie mogą być przemielane bezpośrednio po zebraniu z pola - zwraca uwagę Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo - Młynarskiego. - Dlaczego? Ziarno po zbiorze musi odleżeć kilka tygodni, tak by ustały wszelkie procesy biochemiczne i dopiero potem może trafić do przemiału.


Jednak nie oznacza to, że powinniśmy zaniechać wypieku bochnów dożynkowych. Podziękowanie za żniwa leży w najlepszych polskich tradycjach.


- Z niektórych rejonów kraju napływają sygnały o problemach z jakością ziarna - informuje związek. - Wiele ziaren jest niewyrośniętych, małych. Kłosy co prawda są wypełnione ale małymi zaschniętymi  ziarnami. Jest to efekt wcześniejszych bardzo wysokich temperatur przy jednoczesnym braku dostatecznej wilgotności, co spowodowało szybkie zatrzymanie wegetacji i zaschnięcie niewykształconych w pełni ziarniaków.


Niemniej jednak większość rolników uważa minione żniwa za trudne ze względu na wyjątkowo mokre lato, ale... udane. Cieszmy się więc dożynkowymi przysmakami, a na najlepszy chleb z tegorocznych zbiorów poczekajmy - jak radzą fachowcy - kilka tygodni.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:chlebpszenica
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO