KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Porady gospodyni - przepis na domowy ketchup, majonez i musztardę

Opublikowano 22.01.2018 r.
Musztarda, ketchup i majonez to popularne dodatki, którymi często wzbogacamy nasze posiłki. Większość z nas kupuje je w sklepie, ale takie produkty zwykle posiadają konserwanty i polepszacze smaku. Czy nie lepiej samodzielnie zrobić ich domowe, pełnowartościowe wersje? Polecamy przepisy na zdrowsze zamienniki.

Domowa musztarda

Składniki:

  • 3 łyżki żółtej gorczycy,
  • 3 łyżki czarnej gorczycy,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • 10 łyżek wody,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka miodu.

Ziarna gorczycy zalewamy 3 łyżkami wody i octem – odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce pod przykryciem.
Następnie dodajemy resztę składników i dolewamy wodę – całość blendujemy. Przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje po 3-4 dniach, kiedy smaki „się przegryzą”

Domowy ketchup

Składniki: 

  • 3 kg dojrzałych pomidorów,
  • 4 czerwone, słodkie papryki,
  • 1 kg cebuli,
  • ząbek czosnku.

Zalewa:

  • 250 ml octu winnego,
  • 4 łyżki oleju,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżka soli,
  • 6 sztuk ziela angielskiego,
  • 6 sztuk czarnego pieprzu.

Pomidory i cebulę kroimy na ćwiartki. Wkładamy do garnka i gotujemy często mieszając przez około godzinę. Po tym czasie przecieramy przez sito. Następnie przyrządzamy zalewę i gotujemy. Dodajemy do masy pomidorowej - gotujemy jeszcze przez około dwie godziny na małym ogniu. 
Następnie całość blendujemy (wyjmujemy wcześniej liście laurowe, ziele angielskie i pieprz). Dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę i rozdrobniony czosnek, gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 1,5  godziny. Gorący keczup przelewamy do słoików. Słoiki pasteryzujemy około 20 minut. Przechowujemy w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Domowy majonez

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 250 ml oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pieprz, sól do smaku.

Skorupkę jaja należy sparzyć wrzątkiem, następnie jajko wbijamy do miski, dodajemy sól, pieprz, musztardę i sok z cytryny. Składniki blendujemy, stospniowo dodajemy olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej, puszystej masy. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO