6 pomysłów na domowe sosy
Sos koperkowy
Składniki: 3 łyżki posiekanego koperku, ¼ l wywaru z warzyw lub rosołu, 3 dag mąki, 125 ml śmietany, sól, pieprz do smaku, 2 dag masła.
Koperek drobno siekamy, zimny rosół mieszamy z mąką, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy. Łączymy ze śmietaną i koperkiem, dodajemy masło.
Sos grzybowy
Składniki: 2 dag grzybów suszonych, 3 dag mąki, sól, 125 ml śmietany.
Posiekane grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Do osobnego naczynia odlewamy trochę wywaru, dodajemy mąkę i śmietanę, energicznie mieszamy – można mikserem. Dodajemy do reszty wywaru, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 2 minuty na małym ogniu.
Sos pomidorowy
Składniki: 40 dag świeżych pomidorów, 3 dag masła, 3 dag cebuli, ¼ l wywaru z warzyw lub rosołu, 3 dag mąki, sól i cukier do smaku, 125 ml śmietany.
Pomidory kroimy na kawałki, zalewamy niewielką ilością wrzącej wody, dodajemy masło, pokrojoną cebulę i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut. Pomidory przecieramy razem z cebulą. Zimny rosół mieszamy z mąką, pomidorami i doprawiamy do smaku solą i cukrem. Całość należy zagotować, na koniec połączyć ze śmietaną.
Sos beszamelowy
Składniki: 25 dag masła, 40 dag mąki pszennej, 500 ml ciepłego mleka, sól, pieprz do smaku, odrobina startej gałki muszkatołowej.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania gładkiej masy, następnie ciągle mieszając, dodajemy mleko. Doprawiamy solą i gotujemy, mieszając aż sos będzie odpowiednio gęsty. Sos doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem.
Sos śmietanowy
Składniki: 3 dag masła, 3 dag mąki, ¼ litra rosołu, 125 ml śmietany, sok z połowy cytryny, sól do smaku.
Tłuszcz roztapiamy i podsmażamy z mąką - tak, aby jej nie zarumienić. Rozprowadzamy rosołem, następnie należy całość zagotować, dodać śmietanę, sok z cytryny i sól do smaku.
Sos musztardowy
Składniki: 3 żółtka, 1 łyżka musztardy, 3 łyżeczki masła, 2 łyżeczki octu winnego, 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%, sól do smaku.
Żółtka ucieramy z z musztardą i masłem, następnie dodajemy ocet i śmietankę, doprawiamy solą dokładnie mieszamy.
A Wy jaki sos lubicie najbardziej?
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|