KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Na ostatki dobry... śledzik

Opublikowano 08.02.2018 r.
W ostatki żegnamy się z karnawałowymi smakołykami. Przed nami czas postu, a zapowiedzią tego są właśnie dania ze śledzia. My polecamy doskonałe śledzie w trzech, pysznych wersjach.

Śledzie z rodzynkami

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych, 
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 4 cebule,
  • 1 łyżka miodu, 
  • 100 g sparzonych rodzynek,
  •  sok z 1/4 cytryny,
  •  sól, pieprz do smaku.

Śledzie moczymy przez 3 godziny w wodzie i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Następnie ją delikatnie podsmażamy. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, sok z cytryny i rodzynki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy. Uzyskanym sosem (po wystudzeniu) polewamy śledzie.

 

Śledzie w musztardzie

Składniki:

  • 6 płatów śledzi,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 4 kawałki papryki marynowanej,
  • 1 cebula,  
  • 1 słoiczek musztardy delikatesowej,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz do smaku.

Śledzie moczymy przez 3 godziny w wodzie. Kroimy na małe kawałki. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Obraną cebulę kroimy w piórka. Musztardę mieszamy z olejem i miodem, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Śledzie mieszamy z sosem musztardowym. 

 

Śledzie w jogurcie z cebulką, jabłkiem i cynamonem

Składniki:

  • 4 filety śledzi solonych (matiasy),
  • 1 jabłko (najlepiej o winnym smaku),
  • 1/2 cebuli,
  • 150 ml gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki jogurtu jabłkowego,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta chilli,
  • szczypta ziół. 

Śledzie opłukać, wymoczyć, następnie pokroić, oprószyć pieprzem. Jabłko umyć,usunąć gniazda nasienne, po czym wraz ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Jabłko i cebulę przełożyć do miski, dodać jogurt oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny i podawać schłodzone. 

 

Smacznego! Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy na śledzika ostatkowego :-)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO