KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Polskie czereśnie – słodki smak natury

Opublikowano 03.07.2017 r.

W drugiej dekadzie czerwca na rynku krajowym pojawiły się pierwsze czereśnie z tegorocznych zbiorów. Z uwagi na niesprzyjające warunki pogodowe w kwietniu i maju, tegoroczne zbiory tych owoców są znacząco mniejsze niż w ubiegłym roku.

 

Areał uprawy w Polsce, w latach 2012-2016 kształtował się od 9,5 tys. ha do 11,6 tys. ha. Największe uprawy czereśni zlokalizowane są w województwach mazowieckim oraz wielkopolskim i świętokrzyskim.

Z uwagi na mniej sprzyjające warunki klimatyczne w Polsce niż na zachodzie Europy, do uprawy w kraju wykorzystywane są głównie odmiany o większej odporności na niską temperaturę. W polskich sadach towarowych najpopularniejszymi odmianami wczesnymi czereśni są Rivan, Vega i Burlat. Do powszechnie uprawianych późnych odmian zaliczane są Kordia, Regina i Sam. Zbierane w Polsce czereśnie są przeznaczane przede wszystkim do konsumpcji bezpośredniej, a w mniejszych ilościach do produkcji przetworów – przede wszystkim mrożonek, owoców zakonserwowanych oraz soku.

Popularność czereśni wśród konsumentów wynika z ich właściwości smakowych i zdrowotnych. Owoce te są bogate w witaminę A, C, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) oraz mikro- i makroelementy. W czereśniach występują również: błonnik (pektyny), garbniki i kwasy organiczne oraz przeciwutleniacze (antocyjany). Spożywanie czereśni wpływa korzystnie na układ krążenia, przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się organizmu oraz zapobiega rozwojowi nowotworów.

W ostatnich pięciu latach w zależności od warunków pogodowych zbiory czereśni w Polsce kształtowały się od 41 tys. ton w roku 2012 do 54 tys. ton w roku 2016. Zbiory czereśni w 2017r. będą prawdopodobnie dużo niższe niż w roku poprzednim i według wstępnych szacunków wyniosą ok. 30 tys. ton. Mniejsze tegoroczne zbiory czereśni są wynikiem wystąpienia przymrozków w drugiej połowie kwietnia oraz w pierwszej dekadzie maja.

Polska sprzedaje za granicę stosunkowo niewielkie ilości czereśni w postaci świeżej. W latach 2012-2016 eksport świeżych czereśni kształtował się w przedziale 4-10 tys. ton, a ich przywóz był znacznie mniejszy i wynosił 1-2 tys. ton. Głównym kierunkiem sprzedaży zagranicznej świeżych czereśni w 2016r. była Białoruś. Na rynku unijnym owoce te sprzedawano przede wszystkim do Niemiec i na Litwę.

Niewielka jest również skala sprzedaży zagranicznej czereśni w postaci mrożonej. W latach 2012-2016 z Polski eksportowano 5-6 tys. ton czereśni mrożonych rocznie o wartości 5-7 mln EUR. W 2016r. najwięcej czereśni mrożonych wyeksportowano do Niemiec, Wielkiej Brytanii i Belgii. Spośród krajów poza unijnych dominującym kierunkiem eksportu były Stany Zjednoczone. Import czereśni mrożonych w analizowanym okresie wynosił 0,4-1,1 tys. ton rocznie, generując wydatki wynoszące od 0,5 mln EUR do 1,9 mln EUR.

 

 

kontakt1.jpg
Polska-Ziemia.pl
Biuletyn Informacyjny Rolnictwo i Obszary Wiejskie
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO