KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA

WYSZUKIWARKA

Czy wegetarianizm jest zdrowy?

Opublikowano 23.02.2018 r.
Zdania na temat wegetarianizmu są podzielone, nawet wśród lekarzy dietetyków. Przedstawiamy więc  dobre i złe strony wegetarianizmu. Przeczytajcie i przekonajcie się sami czy wegetarianizm jest dla Was. 

Przyjęło się, że wegetarianizm to bardzo zdrowa dieta, która ma na celu wyeliminowanie z jadłospisu mięsa, drobiu, ryb i niektórych produktów odzwierzęcych. Istnieje także bardziej konserwatywna postać diety bezmięsnej, czyli weganizm, który wyklucza również z diety mleko, jaja oraz nabiał.

Wegetarianizm nie jest wymysłem XX wieku, jak sądzą niektórzy, istniał od wieków oczywiście pod innymi nazwami. Podejście do tego sposobu odżywiania zmieniało z biegiem czasu, zawsze jednak wywoływało wiele emocji. W czasach Inkwizycji niektóre osoby całkowicie rezygnujące z jedzenia mięsa, uznawane były za heretyków. Jednocześnie już w Średniowieczu wielu katolickich mnichów traktowało rezygnację z jedzenia mięsa jako rodzaj ascezy. Wegetarianizm był również często traktowany jako rodzaj zaburzeń osobowości, a przez niektórych nawet jako choroba!

Dziś wegetarianizm nie wywołuje już tylu emocji, odnotowuje się także znaczny wzrost liczby osób odżywiających się w ten sposób.

Jaki więc wpływ na nasze zdrowie ma dieta pozbawiona mięsa? 

Zalety diety wegetariańskiej

Jakie korzyści niesie ze sobą wegetarianizm? Bardzo wiele – przede wszystkim zmiany w ilości spożywanych substancji wpływających korzystne i niekorzystnie na nasze zdrowie:

  • Cholesterol. Przede wszystkim rezygnując ze spożywania czerwonego mięsa zmniejszamy ilość cholesterolu w diecie, co niewątpliwie wpływa korzystnie na układ krążenia. Oczywiście trzeba pamiętać, że cholesterol również odgrywa ważną rolę w organizmie, dlatego nie można wyeliminować go z diety całkowicie. 
     
  • Nasycone kwasy tłuszczowe. Niewątpliwą korzyścią jest także zmniejszenie ilości spożywanych nasyconych kwasów tłuszczowych, które w diecie wegetariańskiej powinny być zastępowane przez tłuszcze nienasycone. Tutaj trzeba pamiętać, aby zmiana była faktycznie korzystna, np. zastępowanie masła margaryną z całą pewnością nie będzie korzystne ze względu na obecność w margarynie tłuszczów sztucznie utwardzanych oraz rakotwórczych kwasów tłuszczowych trans. 
     
  • Błonnik pokarmowy. Niewątpliwą zaletą diety wegetariańskiej jest znaczne zwiększenie ilości błonnika w diecie, który dostarczamy wraz z pokarmami roślinnymi. Błonnik to niezwykle ważny element diety - wpływa korzystnie na pracę jelit, reguluje cykl wypróżnień, łagodzi podrażnienia śluzówki przewodu pokarmowego, zmniejsza ilość wchłanianych tłuszczów i cukrów, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego. 


Wady diety wegetariańskiej

Niestety stosowanie diety wegetariańskiej niesie ze sobą również wiele niekorzystnych skutków zdrowotnych, zwłaszcza jeśli dieta wegetariańska jest nieprawidłowo zbilansowana:

  • Niedobory aminokwasów.
    ​Białka składają się aminokwasów, w układzie pokarmowym białka dostarczane wraz z pożywieniem trawione są właśnie do aminokwasów, które następnie wchłaniane są do krwioobiegu. Skąd trafiają do komórek gdzie służą jako budulec białek naszego organizmu a także spełniają wiele innych funkcji.


Aminokwasy można podzielić na dwie grupy: endogenne (aminokwasy które organizm jest w stanie samodzielnie zsyntetyzować z innych substancji) oraz egzogenne, których organizm sam nie wytworzy, trzeba więc je dostarczać organizmowi regularnie wraz z pożywieniem. Białka dostarczane w diecie wegetariańskiej to głównie białka roślinne, które uznaje się za białka niepełnowartościowe ponieważ nie zawierają wszystkich potrzebnych aminokwasów.

Dlatego tak ważne jest aby dietę wegetariańska uzupełniać w produkty zawierające aminokwasy egzogenne np. jaja czy nabiał. Szczególną ostrożność w stosowaniu diety wegetariańskiej zalecana jest u kobiet w ciąży i dzieci. 

 

  • Witaminy i sole mineralne.
    Kolejnym problemem diety wegetariańskiej jest mała przyswajalność niektórych minerałów, szczególnie wapnia, żelaza oraz cynku. Dlatego osoby stosujące dietę wegetariańską w większym stopniu narażone są na anemię oraz osteoporozę. Dotyczy to szczególnie kobiet, zagrożenie anemią zwiększa również obniżona ilość witaminy B12 w diecie roślinnej. W pokarmach roślinnych nie znajdziemy także witaminy D, dlatego osoby dla których ważne jest stosowanie diety wegetariańskiej powinny zdecydować się na wzbogacenie diety w ryby lub przyjmowanie suplementów. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy z powodu mniejszej ilości światła słonecznego witamina D jest wytwarzana w skórze w dużo mniejszych ilościach niż latem. 

 

Weganizm niebezpieczny dla zdrowia?


​Szczególnie niebezpieczną formą diety roślinnej jest weganizm, który nie zapewnia w wszystkich potrzebnych substancji do prawidłowego funkcjonowania organizmu – aminokwasów egzogennych, niektórych soli mineralnych oraz witamin. Dieta wegańska to sposób odżywiania szczególnie niebezpieczny dla dzieci, młodzieży i kobiet w ciąży i nie powinna być przez nich stosowana.

 

Jak widać istnieje wiele form wegetarianizmu, jedne bardziej rygorystyczne inne mniej. Decyzja o przejściu na dietę wegetariańską powinna być świadomym wyborem, powinnyśmy więc się do niej dobrze przygotować, pogłębiając swoją wiedzę na temat żywienia i pamiętając o uzupełnianiu substancji, których dieta wegetariańska nie dostarcza. 

 

 

kontakt1.jpg
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO