KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Czas na wiosenny detoks!

Opublikowano 13.03.2018 r.
Zdarza się, że w pierwsze wiosenne dni trudno „przebudzić się” wraz z rozkwitającą przyrodą. Wiosennej niemocy można pozbyć się stosując lekką, oczyszczającą dietę. Może właśnie nastał najlepszy czas, by spróbować delikatnego wiosennego detoksu?

Zimą zazwyczaj konsumuje się stosunkowo więcej ciężkostrawnych, tłustych pokarmów. W okresie tym wzrasta także nasza tendencja do tycia. Dlatego wraz z nastaniem wiosny warto zmienić dietę na nieco lżejszą. Pozwoli ona oczyścić organizm z niepotrzebnych składników i toksyn, a także doda potrzebnego wigoru. Lekka wiosenna dieta nie tylko korzystnie wpłynie na samopoczucie, ale pomoże w pozbyciu się kilku kilogramów, o które być może „wzbogaciliśmy się” zimą. 

Do wiosennej diety włącz nowalijki i warzywa!

W pierwszych dniach wiosny warto spożywać nowalijki i kiełki, ale ważne by były wiadomego pochodzenia. Są one bardzo wrażliwe na środki chemiczne. dlatego w ich przypadku szczególnie polecane jest rozejrzenie się za tymi, które pochodzą z certyfikowanych ekologicznych upraw. Można też zakupić je u zaufanego rolnika lub wyhodować samemu, np. na parapecie okiennym lub w niewielkim inspekcie, szklarni. Na początek proponuję rzeżuchę lub szczypiorek. Śmiało można sięgnąć także po zeszłoroczne warzywa korzeniowe, np. marchewkę, buraki, cebulę. 

Produkty pełnoziarniste

Produkty z mąki z pełnego przemiału warto jeść cały rok, ale wiosną szczególnie możemy odczuć ich pozytywne właściwości. Zawierają one dużo więcej witamin i błonnika niż tradycyjne białe pieczywo. Ciemne pieczywo pełnoziarniste poprawia przemianę materii i jest syte (dzięki temu je się go mniej, co chroni przed niepotrzebnym tyciem).

Zioła i przyprawy jako dodatek!

O smaku i aromacie wiosennego menu zadbają odpowiednio dobrane zioła i przyprawy. Uważana zazwyczaj za nieprzyjemny i niepotrzebny chwast - pokrzywa, w medycynie ludowej uznana jest za znakomity środek na odpędzenie wiosennego zmęczenia. Na wzmocnienie zaleca się codzienne picie soku ze świeżych liści. 

Wiosną warto zainteresować się także „zielem wikingów”, czyli chrzanem – kolejnym naturalnym środkiem korzystnie oddziaływującym na procesy trawienne. „Podkręci” on smak naszych potraw. Co ciekawe, warzywo to ma także zastosowanie w kosmetyce. Drobno startym chrzanem można przemywać twarz. Pomaga usuwać przebarwienia, piegi i zwiększa delikatność skóry. 

Ruszmy się!

W trakcie wiosennego oczyszczania organizmu chcemy schudnąć i nabrać energii. Żadna dieta nie będzie skuteczna, jeżeli nie będziemy dostarczać naszym organizmom odpowiedniej dawki ruchu. Może to być długi wiosenny spacer, wyprawa rowerowa, czy przebieżka. 

 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO