KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Wszystko, co musisz wiedzieć o błonniku

Opublikowano 17.09.2018 r.
Każdy wie, że błonnik (włókno pokarmowe) to ważny element zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Jest to stworzenie tak głęboko zakorzenione w naszej świadomości, że zapewne większość z nas uważa, że błonnika trzeba jeść jak najwięcej. Podczas zakupów bez wahania sięgamy po produkty, jeśli tylko na opakowaniu widnieje hasło „źródło błonnika”. Co zatem powinniśmy wiedzieć o błonniku pokarmowym? Jakie błędy najczęściej popełniamy włączając błonnik do diety, jak wpływa na nasze zdrowie. Dowiecie się  z poniższego artykułu. 

Co to jest błonnik?

Błonnik to grupa związków pochodzenia roślinnego, które nie ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym, są one źródłem energii dla flory jelitowej, częściowo natomiast są wydalane z organizmu po przejściu przez przewód pokarmowy. Błonnik jest mieszaniną dwóch rodzajów substancji – polisacharydów czyli cukrów złożonych (głównie celuloza i pektyny) oraz związków nie będących sacharydami (głównie ligniny). Wszystkie związki wchodzące w skład błonnika możemy również podzielić na rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie, często stosuje się też w dietetyce podział na błonnik pokarmowy i błonnik funkcjonalny, który jest wyizolowany z produktów żywnościowych i zawarty w suplementach diety.

Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie 

Te dwa rodzaje błonnika pełnią różne funkcje i zachowują się inaczej w przewodzie pokarmowym. Błonnik nierozpuszczalny w wodzie w skład którego wchodzą celulozy i ligniny ma zdolność pochłaniania wody, w związku z tym powoduje zwiększenie objętości treści pokarmowej znajdującej się w jelitach, co wpływa korzystnie na perystaltykę i regularność wypróżnień. Błonnik nierozpuszczalny wspomaga również usuwanie z jelit zalegających tam resztek pokarmowych.

Błonnik rozpuszczalny czyli pektyny, śluzy i gumy rozpuszczają się w wodzie i w jelitach przyjmują postać lepkiej galaretki. Błonnik ten pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości, powoduje również nieco dłuższe zaleganie pokarmu w żołądku, powleka również ściany przewodu pokarmowego, łagodząc podrażnienia, zmniejszając wchłanianie węglowodanów. Błonnik rozpuszczalny powoduje również zwiększone wydalanie tłuszczów a więc i ich mniejsze wchłanianie w przewodzie pokarmowym, zmniejsza również stężenie cholesterolu oraz trój glicerydów we krwi. 

Wpływ błonnika na zdrowie

    • Błonnik reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiega wzdęciom i zaparciom, oczyszcza układ pokarmowy i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego.
    • Spożywanie odpowiednich ilości błonnika zmniejsza również ryzyko rozwoju chorób serca i układu krążenia, błonnik zmniejsza wchłanianie tłuszczów z przewodu pokarmowego, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, co wpływa korzystne na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. 
    • Odpowiednia ilość błonnika w diecie pozwala na zwiększenie wchłaniania tłuszczów i tym samym zwiększone ich wydalanie oraz redukcję wchłaniania cukrów we krwi. Błonnik pęcznieje w żołądku powodując zwiększenie uczucie sytości, wszystko to sprawia, że doskonale wspomaga odchudzanie i pozwala łatwiej pozbyć się zbędnych kilogramów. 
    • Błonnik przyczynia się również do zwiększonego wiązania jonów sodu, którego jest zbyt dużo jeśli spożywamy nadmiar soli. Zwiększona ilość soli w diecie wpływa niekorzystnie na równowagę wodno-elektrolitową i zwiększa ciśnienie krwi. 

Ilość błonnika w diecie

W odniesieniu do błonnika doskonale sprawdza się stwierdzenie „co za dużo to niezdrowo”. Osoby dbające o zdrową dietę i odchudzające się często popełniają błąd i spożywają zbyt dużą ilość błonnika. Może skutkować niedoborami minerałów: żelaza, wapnia i cynku oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K. Wynika to ze zdolności błonnika do wiązania tych substancji w jelicie i powoduje zwiększone ich wydalanie. Wiąże się to z niedoborami tych substancji mimo ich prawidłowej ilości w diecie. Prawidłowa ilość błonnika w diecie to 20-40 gram na dobę.

Najlepsze źródła błonnika

Produkty spożywcze są lepszymi źródłami błonnika niż suplementy diety. Najbogatszym źródłem włókna pokarmowego jest babka płesznik, która zawiera aż 66g błonnika w 100g nasion. Dużo błonnika zawiera również siemię lniane. Błonnik pokarmowy znajdziemy również w dużych ilościach w produktach pełnoziarnistych, warzywach oraz owocach.

Osoby, które unikały produktów bogatych w błonnik powinny je włączać do diety stopniowo, należy także pamiętać aby nie przekraczać zalecanej dobowej ilości  błonnika w diecie a produkty wysokobłonnikowe zawsze popijać dużą ilością wody. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO