KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Kora wierzby - naturalna aspiryna

Opublikowano 13.03.2018 r.
Kora wierzby to naturalny lek wykorzystywany przez ludzkość od starożytności, dziś ze względu na produkcję leków syntetycznych nieco zapomniany. Kora wierzby wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, poznajcie więc najważniejsze z nich, dowiedzcie się, jakie leki syntetyczne można nią zastąpić oraz jak ją stosować.

Od kory do białej tabletki – skąd wzięła się aspiryna? 

Aspiryna – każdy ją zna, lek w postaci białej tabletki do połknięcia lub rozpuszczenia w wodzie. Aspiryna to najpopularniejszy, najczęściej kupowany lek na świecie, stosowany w obecnej postaci już od ponad wieku. Ale czy wiecie, że gdyby nie niepozorne wierzby ludzkość nie znałaby aspiryny? Aspiryna to popularny lek przeciwbólowy i przeciwgorączkowy, który dziś otrzymuje się syntetycznie. Początkowo zaś, jeszcze w XIX wieku, lek o podobnych właściwościach zwany salicylanem, pozyskiwany był ze sproszkowanej kory wierzby i zażywany postaci żółtej masy. Lek ten wykorzystywany był do obniżania gorączki, łagodzenia bólu i hamowania stanu zapalnego. Polecany był przez ówczesnych lekarzy przy najróżniejszych schorzeniach, najczęściej infekcjach, reumatyzmie i bólach różnego pochodzenia. Problemem był jednak niezbyt przyjemny smak leku i koszty jego produkcji. Sposób pozyskiwania leku zaczęto więc udoskonalać, czego efektem było uzyskanie postaci krystalicznej, a następnie opracowanie oczyszczonej postaci wyciągu z kory wierzby, zwaną kwasem salicylowym.

Otrzymany lek był jednak nietrwały, dlatego trwały dalsze intensywne prace nad uzyskaniem innej postaci leku. Dopiero w pod koniec XIX wieku opracowano metodę syntetycznej produkcji kwasu acetylosalicylowego, który jest sprzedawany do dzisiaj pod nazwą aspiryny. 

Kora wierzby – roślinna aspiryna

Ze względu na działanie podobne do aspiryny, kora wierzby lub preparaty produkowane z tego surowca są mogą być alternatywą dla osób, które syntetycznej postaci salicylanów nie mogą zażywać. Naturalne salicylany w przeciwieństwie do syntetycznej aspiryny nie podrażniają żołądka i dwunastnicy, są więc bezpieczniejsze w stosowaniu dla osób cierpiących z powodu podrażnień błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, dla osób starszych, astmatyków oraz dla osób nadwrażliwych na kwas acetylosalicylowy. Kora wierzby jest surowcem, który zawiera naturalne salicylany, działające przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

Gotowe lub sporządzone samodzielnie preparaty z kory wierzby działają również przeciwgorączkowo, napotnie, łagodzą objawy reumatyzmu i artretyzmu, są także polecane w przeziębieniu, grypie i innych infekcjach górnych dróg oddechowych. Kora wierzby działa również oczyszczająco – zwiększają wydalanie moczu, a wraz z nim zbędnych produktów przemiany materii, przyspieszają także usuwanie z organizmu kryształków kwasu moczowego, stąd polecane są osobom cierpiącym z powodu reumatyzmu i dny moczanowej. Regularne stosowanie kory wierzby zmniejsza także obrzęki i reguluje ciśnienie krwi. 

Jak zbierać korę wierzby?

Korę pozyskuje się z kilku gatunków wierzb, występujących na terenie naszego kraju – najczęściej wierzby purpurowej oraz wierzby białej. Surowiec pozyskuje się rzadziej z wierzby kruchej i wawrzynowej. Korę można zbierać samodzielnie, najlepiej wczesną wiosną z młodych gałązek, jeszcze przed pojawieniem się liści. Korę należy zdjąć z gałązek ostrym nożem, następnie pociąć na mniejsze kawałki i wysuszyć w temperaturze pokojowej. Jeśli nie mamy możliwości samodzielnego zbioru, korę wierzby można kupić w każdym sklepie zielarskim lub w aptece, można także zakupić gotowe preparaty zawierające wyciągi z kory. 

Stosowanie i przygotowanie preparatów 

Korę wierzby przyjmuje się najczęściej w postaci odwaru – aby go przygotować porcję suszonej kory (płaską łyżkę) trzeba gotować około 5 minut, następnie pozostawić preparat do wystygnięcia i przecedzić po upływie kilkunastu minut. Dla osób dorosłych można przygotować bardzo skuteczny intrakt zalewając 100g suszonej kory 400 ml ciepłego alkoholu, o stężeniu 40%. Preparat trzeba przygotować w szczelnym słoiku, pozostawić go w ciemnym i chłodnym miejscu na dwa tygodnie, następnie odcedzić. Odwar można pic maksymalnie dwa razy dziennie, intrakt natomiast zażywać można maksymalnie 4 razy dziennie po 10 ml, najlepiej z herbatą lipową lub malinową.

Kora wierzby to naturalny odpowiednik aspiryny, trzeba jednak pamiętać że jej działanie jest nieco inne niż popularnej aspiryny – ze względu na mniejsze stężenie substancji leczniczych kora wierzby działa wolniej ale i jednocześnie łagodniej. Ze względu na możliwość długotrwałego stosowania jest polecana szczególnie przy przewlekłych bólach reumatycznych. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO