Co jeść, aby mieć dobry wzrok?
Każdego dnia nasze oczy pracują na najwyższych obrotach. Naturalne jest więc, że wzrok się męczy, a z upływem lat pogarsza się ostrość widzenia. Warto jednak wiedzieć, że możemy znacznie ograniczyć rozwój tego procesu i wzmocnić wzrok. Jak to zrobić? Włącz do swojego jadłospisu kilka cennych produktów.
Luteina – naturalna ochrona wzroku
Luteina to naturalny żółty barwnik, który znajduje się w roślinach. Warto wiedzieć, że jest niezwykle wartościowa dla naszego wzroku - zapewnia ochronę oczom. W naszym organizmie najwięcej luteiny gromadzi się w plamce żółtej oka, odpowiedzialnej za widzenie barw oraz ostrość obrazu. Niedobór luteiny wpływa na gorsze funkcjonowanie plamki żółtej, co w efekcie prowadzi do coraz większych problemów z widzeniem.
Najbogatszym źródłem luteiny są warzywa zielone, m.in. kapusta, brukselka, szpinak, jarmuż, groszek zielony, brokuły, seler naciowy. Poza tym znajdziemy ją w żółtku jaja kurzego oraz w czarnej porzeczce i awokado. Optymalna, dzienna dawka luteiny wynosi 6 mg.
Cynk na zdrowe oczy
Cynk chroni oczy przed negatywnym wpływem środowiska zewnętrznego. Jego niedobór może z kolei prowadzić do krótkowzroczności. Produkty spożywcze, w których go znajdziemy to żółtka jaj kurzych, pestki dyni, orzechy, ryby, wątróbka, mięso wołowe, a także owoce morza.
Kwasy omega-3
Ich niedobór może doprowadzić do nieprzyjemnych objawów zespołu suchego oka. Kwasy omega-3 dostarczane do organizmu zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej oka. Znajdziemy je głównie w tłustych rybach morskich, m.in. łosoś, makrela, śledzie czy szprotki.
Witamina A (beta-karoten)
Niedobór witaminy A może prowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej, a nawet pojawienia się zaćmy. Poza tym również ma wpływ na wystąpienie zespołu suchego oka, czyli zaburzeń oczu, wywołanych niedostatecznym wydzielaniem łez. Witaminę A znajdziemy w jajkach, masle, tłustych rybach morskich, a także marchwi, papryce, brokułach, szpinaku, pomidorach, brzoskwiniach, borówkach, morelach i śliwkach.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|