KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Naturalne barwniki do jajek, czyli pomysłowe ekopisanki

Opublikowano 20.03.2018 r.
Czy zastanawiacie się już, jak w tym roku będą wyglądały Wasze pisanki? My polecamy naturalne barwniki! Bazą są warzywa, owoce i przyprawy. Najmłodsi z pewnością będą mieli mnóstwo radości, kiedy zobaczą, jak wielkanocne jajka nabierają pięknych kolorów. 

Do ekopisanek wybierz też ekologiczne jajka. W sklepach posiadają oznaczenie „0”.

Pamiętaj też, że barwa, którą uzyskamy zależy od:
    • koloru skorupki – do barwienia najlepsze są jajka o bardzo jasnej skorupce;
    • rodzaju i ilości substancji barwiącej – zawsze im więcej barwnika, tym ciemniejszy kolor uzyskujemy; 
    • czasu barwienia –  im dłużej jajka zanurzone są w barwniku, tym kolor będzie bardziej intensywny. 

Naturalne barwniki do jaj – lista składników:

Cebula – barwienie jajek w cebuli to najpopularniejszy sposób, z którego chętnie korzystały nasze babcie. Wykorzystujemy łuski cebuli - zabarwiają jajka na złoto-brązowy kolor. Jajka wkładamy do zimnej wody z cebulą i gotujemy. Do wywaru można dodać też łyżkę octu, który utwala uzyskany kolor. Możemy wykorzystać także czerwoną cebulę.

Kurkuma, carry – przyprawy te zabarwią jajka na złoty kolor. Na litr wody wsypujemy 3 łyżeczki kurkumy, 2 łyżki soli i 2 łyżki octu spirytusowego. Wcześniej ugotowane jajka wkładamy do wywaru i pozostawiamy tak na około 3 godziny (a nawet dłużej, jeśli chcemy uzyskać bardzo intensywny kolor). 

Buraki – zabarwią jajka na różowo-fioletowy kolor. 2 buraki kroimy w plastry i zalewamy litrem wody z dodatkiem 3 łyżek octu spirytusowego i 2 łyżek soli. Do wywaru wkładamy surowe jajka i gotujemy. Jajka po ugotowaniu mogą "poleżeć" jeszcze w wywarze.

Szpinak zabarwi jajka na zielono. Ze świeżego, posiekanego szpinaku gotujemy wywar - dodajemy też 2 łyżki octu. Później wkładamy do niego ugotowane już jajka (leżakują w wywarze aż nabiorą odpowiedniego koloru). Na zielono zabarwi także młoda trawa, pietruszka oraz pokrzywa. 

Czerwona kapusta zabarwi jajka na kolor niebieski lub fioletowy. 1 małą główkę kapusty kroimy i zalewamy wodą, gotujemy około 30 minut. Wywar odcedzamy, dodajemy 3 łyżki octu i 1 łyżkę soli, wkładamy do niego ugotowane jajka – w zależności od tego, jak długo będą „leżakować”, to kolor będzie bardziej intensywny. Na fioletowo zabarwia także wywar z jagód i borówek.

Marchew i dynia zabarwiają jajka ma pomarańczowo. Aby uzyskać tę barw, jajka należy ugotować w wywarze z któregoś z tych warzyw (z dodatkiem łyżki octu) - ścieramy je na tarce, gotujemy razem z jajkami. 

 

Zabarwione i osuszone jajka można natrzeć odrobiną oliwy z oliwek - będą pieknie błyszczały!

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO