KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Przyczyny, objawy i skutki niedoboru magnezu

Opublikowano 09.04.2018 r.
Niedobór magnezu w organizmie fachowo nazywany hipomegnezemią to coraz częstszy problem, dotyczący głównie społeczeństw krajów wysoko rozwiniętych. Jest chorobą cywilizacyjną, spowodowaną coraz szybszym tempem życia i nieodpowiednią dietą. Sprawdźmy, co powinniśmy wiedzieć o niedoborze magnezu, jak sprawdzić, czy ten problem nas dotyczy i jak naturalnie uzupełniać poziom magnezu w organizmie. 

Magnez to pierwiastek niezbędny dla funkcjonowania naszego organizmu, bierze udział w wielu przemianach metabolicznych, reguluje wiele procesów zachodzących w organizmie – jest potrzebny do prawidłowej pracy mięśni, również mięśnia sercowego, razem z wapniem i fosforem jest budulcem kości i zębów, odpowiada za prawidłowe stężenie potasu wewnątrz komórek naszego organizmu, reguluje cykl komórkowy i proces podziałów komórkowych, bierze także udział w aktywowaniu wielu enzymów pełniących wiele funkcji w organizmie. Magnez wpływa też na funkcjonowanie układu odpornościowego, nerwowego i pokarmowego. 

Przyczyny spadku poziomu magnezu

W naszym organizmie magnez przede wszystkim występuje wewnątrz komórek. Około 60% zasobów magnezu znajduje się w kościach, 38% w tkankach miękkich. We krwi znajduje się tylko około 2% magnezu znajdującego się w organizmie. Niemniej na podstawie badań krwi, można sprawdzić  poziomu magnezu, jego niedobór można więc łatwo stwierdzić wykonując proste badanie laboratoryjne.

Jakie są przyczyny niedoboru magnezu? 

Przede wszystkim nieprawidłowa dieta – odpowiednio zbilansowana dieta powinna pokrywać dzienne zapotrzebowanie na magnez. Być może więc w diecie brakuje warzyw będących źródłem magnezu. Kolejną przyczyną może być przyjmowanie dużej ilości napojów moczopędnych – kawy, herbaty, niektórych ziół, które przyczyniają się również do zwiększonego usuwania magnezu. Duża aktywność fizyczna powoduje wzrost zapotrzebowania na magnez, o czym często zapominamy. Sportowcy i osoby aktywne powinny pamiętać więc o zwiększeniu w diecie źródeł tego pierwiastka. Przyczyną niedoborów magnezu mogą być również zaburzenia jego wchłaniania, często jest to skutkiem nieodpowiedniej ilości potasu w diecie lub powtarzającymi się biegunkami, chorobami zapalnymi błony śluzowej jelit i alergiami pokarmowymi. Także przewlekły stres zmniejsza poziom magnezu w organizmie.

Skutki niedoboru magnezu

Magnez berze udział w tak wielu procesach przebiegających w naszym organizmie, że kiedy zaczyna go brakować bardzo szybko odczuwamy tego skutki:
    • nerwowość i nadpobudliwość nerwowa, wahania nastroju, częste odczuwanie niepokoju, stany lękowe;
    • ciągłe zmęczenie (mimo odpowiedniej ilości snu);
    • skurcze mięśni, drżenie kończyn, mrowienia;
    • szybkie męczenie się mięśni podczas aktywności fizycznej;
    • kołatanie serca, arytmia, bóle w klatce piersiowej;
    • bóle głowy, zawroty głowy;
    • problemy z pamięcią, koncentracją, trudności w zapamiętywaniu;
    • osłabienie odporności, częste infekcje;
    • pogorszenie wyglądu skóry, łamliwość paznokci, wypadanie włosów.

Dieta bogata w magnez

Dzienne zapotrzebowanie organizmu na magnez wynosi około 300-350 mg. Jest to dawka odpowiednia dla zdrowej, dorosłej osoby, zapotrzebowanie wzrasta przy dużej aktywności fizycznej i zażywaniu leków moczopędnych. Produkty szczególnie bogate w magnez to kasza gryczana, która w 100 gramach zawiera aż 220 mg magnezu, świeży szczaw - 200 mg magnezu, również pestki dyni są doskonałym źródłem magnezu – w 100 gramach pestek znajdziemy 180 mg tego pierwiastka, soja (szklanka) to około 150 mg magnezu, czyli około 40% dziennego zapotrzebowania. Dobrym źródłem magnezu są także zielone warzywa i liście – jarmuż, rukola, natka pietruszki, a także orzechy włoskie, kakao i gorzka czekolada.  

Suplementy czy zmiana diety? 

Przy obniżonym poziomie magnezu naturalnym odruchem jest sięgnięcie po suplementy diety. Zanim jednak zaczniemy je stosować trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie, czy naprawdę ich potrzebujemy? Zwiększenie poziomu magnezu jest możliwe na kilka sposobów. Przede wszystkim należy wzbogacić dietę w produkty zawierające duże ilości magnezu, następnym krokiem powinno być zmniejszenie ilości kawy i innych napojów moczopędnych, najlepiej zastąpić je wodą mineralną, która także jest doskonałym źródłem magnezu. 

Magnez, nazywany jest pierwiastkiem życia, pełni bowiem wiele niezwykle ważnych funkcji i odpowiada za zachowanie równowagi ustroju, czyli utrzymanie homeostazy organizmu. Powinniśmy zatem stale dbać o odpowiednią ilość magnezu w diecie, aby zapobiegać niedoborom tego pierwiastka.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO