KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Zakładamy ogródek warzywny - praktyczne porady

Opublikowano 18.04.2018 r.
Przeciwnicy ogródków warzywnych twierdzą, że nie warto ich zakładać, ponieważ w sezonie warzywa można kupić dosyć tanio i nie ma sensu poświęcać czasu i energii na pielęgnację ogródka, nie mając pewności, czy coś w ogóle w nim wyrośnie. Ich zwolennicy jednak są innego zdania. Mówią, że nie ma to jak smak samodzielnie wyhodowanych, świeżych warzyw pozbawionych chemii. My podpowiadamy, jak założyć przydomowy ogródek warzywny.
 

Główne zasady dobrego planowania warzywnika:

  • najwyższe rośliny należy umieść z tyłu, przy płocie, pod ścianą domu,
  • pamiętajmy o wydzieleniu ścieżek, żeby nie niszczyć grządek,
  • optymalna szerokość grządki to 120 cm, a ścieżki – 30 cm,
  • jeśli jest mało miejsca, komponujemy razem rośliny rosnące szybko i zdecydowanie wolniej, np. obok wolno rosnącej jesiennej odmiany marchwi lub pod fasolą czy pomidorami można kilkakrotnie wysiać szybko rosnącą rzodkiewkę lub letnią odmianę szpinaku,
  • szybko rosnące warzywa, jak koper czy sałata, warto wysiewać sukcesywnie co tydzień, 
  • należy zaplanować następstwo nasadzeń, aby uniknąć pustych miejsc, które szybko zajmą chwasty. Po sałacie, kalarepie, rzodkiewce, czy szczypiorku, można posiać lucernę lub łubin, które później da się wykorzystać jako naturalny nawóz, natomiast po zbiorze nowalijek, można posadzić ciepłolubne pomidory, paprykę lub ogórki,
  • wydzielamy stałe miejsce na wieloletnie warzywa, np. rabarbar, szczaw, cebulę, szczypiorek i zioła.

Kilkadziesiąt metrów plonu

Przy dobrym rozplanowaniu ogrodu warzywnego, nawet kilkadziesiąt metrów kwadratowych może przynieść obfity plon warzywny. 
 
Na jednej grządce można uprawiać kilka gatunków warzyw lub razem warzyw i ziół, które wpływają na siebie pozytywnie lub pomagają odstraszać szkodniki. Dobrym przykładem będzie np. cebula i marchew – zapach cebuli skutecznie odstrasza szkodniki marchwi.

Nasłonecznione miejsce

Planując ogród warzywny, należy zacząć od wyboru odpowiedniego miejsca, które powinno być mocno i długo nasłonecznione. Dzięki temu rośliny szybciej będą rosnąć, a warzywa dzięki słońcu będą smaczniejsze i bogatsze w witaminy. 
 
Nasłonecznionego miejsca wymagają głównie rośliny takie, jak sałata liściowa czy szpinak, a także warzywa ciepłolubne, jak pomidor czy papryka.
 
Kolejnym czynnikiem jest jakość gleby, którą przed założeniem ogrodu warzywnego trzeba będzie użyźnić, wzbogacić w materię organiczną, a często również odkwasić. Dla większości warzyw najlepsze jest pH gleby w zakresie 6,0-7,0.

Żywopłot z mikroklimatem

Aby dobrze zaplanować ogród warzywny, należy jeszcze zwrócić uwagę na warunki klimatyczne panujące w regionie. Mają one wpływ na wzrost i rozwój warzyw. Tam, gdzie klimat jest łagodny, można sadzić nawet bakłażany i paprykę. Tam, gdzie klimat jest bardziej ostry, lista gatunków warzyw do uprawy znacznie się zawęża. W tych regionach rośliny delikatne i wrażliwe, jak pomidory, zaleca się sadzić pod osłonami w tunelach albo szklarniach. Na szczęście w niektórych regionach można nieco oszukać naturę i  zmodyfikować mikroklimat na naszą korzyść. Dobrym pomysłem może być wykorzystanie żywopłotu, który sadzimy dookoła planowanego ogrodu warzywnego. Osłoni on rośliny od wiatru.

Daleko od szosy

Pamiętajmy również, aby nie hodować warzyw w zbyt bliskim sąsiedztwie ulic czy w rejonach przemysłowych. Dotyczy to szczególnie upraw warzyw liściowych, których część nadziemną zjadamy. Wchłaniają one wtedy dużą ilość substancji szkodliwych. 
 
 

 

kontakt1.jpg
Monika Korkuć
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu realizuje na obszarach wiejskich województwa dolnośląskiego zadania z zakresu doradztwa rolniczego. Podstawowym zadaniem Ośrodka jest doradztwo rolnicze, obejmujące działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mającego na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie konkurencyjności rynkowej gospodarstw rolnych, wspieranie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, a także podnoszenie poziomu kwalifikacji zawodowych rolników i innych mieszkańców obszarów wiejskich.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:ogród warzywnywarzywniak
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO