KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Hodowla strusi - czy to się opłaca?

Opublikowano 20.12.2019 r.
Hodowla strusi, mimo iż wydawać by się mogło, że jest produkcją niszową, to Polska jest największym producentem mięsa strusiego w Europie. Polscy producenci nie mają większych problemów ze zbytem. Niemcy, Francja, Szwajcaria to kraje, które chętnie kupują surowe strusie mięso. 

W Europie Polska nie ma konkurencji jeśli chodzi o rynek strusi i eksport mięsa. Wzrost zainteresowania jest spowodowany m.in. wstrzymaniem importu z Republiki Południowej Afryki, co spowodowało zwiększenie handlu od końca 2017 roku. Żywiec strusi w hurcie kosztuje 10–11 zł/kg. Strusie mięso zaczyna być coraz powszechniej dostępne również w polskich restauracjach m.in. w Krakowie, Łodzi, Elblągu, Katowicach. Ludzie szukają nowych, ciekawych, orientalnych smaków i są gotowi za nie zapłacić. Ze względu na to, że strusie chowane są na wybiegach, ich mięso jest chude i zawiera mało tłuszczu. 

Wymogi dotyczące hodowli strusi znajdują się w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 czerwca 2010 r. w sprawie minimalnych warunków utrzymywania gatunków zwierząt gospodarskich innych niż te, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej (Dz.U. 2010  nr 116 poz. 778).

W rozporządzeniu oprócz informacji na temat stałego dostępu do wody czy karmienia zwierząt co najmniej raz dziennie odpowiednią paszą, znajdują się informacje dotyczące minimalnych wymogów utrzymania tych zwierząt, a mianowicie powierzchni pomieszczeń i wybiegów, na których mają być utrzymywane. Zestawienie powierzchni i wysokości pomieszczeń znajduje się w tabeli poniżej.

Tab. 1 Wymagania dot. powierzchni i wysokości pomieszczeń dla strusi

 

młode strusie

dorosłe strusie

powierzchnia sektora

0,3 m2 na szt.
(całe pomieszczenie minimum 5 m
2)

3,5m2 na szt.
(całe pomieszczenie minimum 15 m2)

wysokość pomieszczenia

2,2 m

3 m

powierzchnia wybiegu (bezpośrednio przy pomieszczeniu gdzie są utrzymywane)

5 m2 na szt.
(powierzchnia całego wybiegu co najmniej 30 m
2)

100 m2 na szt.
(powierzchnia całego wybiegu co najmniej 400 m
2)

 

Strusie utrzymuje się w pomieszczeniach z wybiegami na ściółce lub bez ściółki. Pomieszczenia ogrzewa się do momentu ukończenia przez strusie 6-tego miesiąca życia.  Dla prawidłowego odchowu pisklętom powinno się zapewnić temperaturę w pomieszczeniu 26 st. C, temperatura pod sztuczną kwoką powinna wynosić ok. 30 st. C, z każdym tygodniem temperaturę należy obniżać o 2 st. C, aż do osiągnięcia 20 st. C. Dorosłe ptaki z łatwością znoszą niskie temperatury zarówno w pomieszczeniach, jak i na dworze. Jest to spowodowane ich naturalnym przystosowaniem do dużych zmian dobowych temperatur, które występują na półpustyniach i sawannie w Afryce. \

Pomieszczenia powinny być podzielone na sektory, aby strusie były rozdzielone wiekowo z dostępem do oddzielnych wybiegów. Ogrodzony wybieg powinien posiadać wydzielone miejsce z dostępem do piasku, które służy zwierzętom do kąpieli piaskowych i słonecznych. Młode strusie już od 2 tygodnia życia powinny być wypuszczane na słońce, które pozytywnie wpływa na ogólną kondycję zwierząt. Oprócz tego teren powinien być obsiany mieszanką koniczyny/lucerny z trawami. Ogrodzenie zwykle wykonuje się z metalowej siatki o wysokości 1,8 m, ze słupkami w odległości co 3 metry w celu wzmocnienia konstrukcji. 

Głównym celem odchowu strusi przeznaczanych na mięso jest uzyskanie ptaków o masie ciała 90–120 kg, która powinna być osiągnięta między 8 a 12 miesiącem życia. Szacuje się, że zużycie paszy wynosi 3,5–4 kg na 1 kg przyrostu masy ciała. 
Ptaki spożywają kukurydzę, zboża, susze, zielonki, siano czy marchew w zależności od pory roku i dostępnych surowców. Pobierają chętnie małe kamyki oraz muszelki, które ułatwiają im ścieranie pokarmu. Na początku roku podaje się samicom pasze treściwe, bogatsze w białko tak, aby przygotować organizm do okresu nieśności. Jeśli chodzi o związki mineralne, należy pamiętać o uzupełnieniu dawek pokarmowych w wapń i fosfor, które odpowiadają za prawidłowe wytwarzanie jaj. Dojrzałość płciową w warunkach fermowych samice osiągają w wieku 2 lat, a samce w wieku 2,5 lat. 

Mięso strusi ma czerwony kolor przypominający wołowinę, jednak zachowuje delikatność charakterystyczną dla drobiu. Ze strusiny można przygotować steki, pieczenie, kabanosy, czy też serwować w formie surowej jako tatar. 

Oprócz mięsa, które pozyskujemy od strusi, nie można zapomnieć o jajach, które są naprawdę spore, ich waga wynosi ok. 1,5 kg, a czasem i więcej.

Strusie znoszą jaja między marcem a wrześniem, tak więc jest to produkt o ograniczonej dostępności i niezwykle ceniony. Samica w sezonie potrafi znieść 40–60 jaj. Jedno jajo może kosztować ok. 70 zł za sztukę, a i samą wydmuszkę sprzedaje się za korzystną cenę. Nie można zapomnieć również o strusiej skórze, która jest równie rzadka i cenna. Nadaje się do wyrobu butów, torebek, portfeli, pokrowców etc. Kolejnym surowcem, który nie jest wszystkim znany jest tłuszcz strusi, z którego pozyskuje się olej wykorzystywany jako składnik kosmetyków – kremów, maści, balsamów. Nawet pióra wykorzystywane są do tworzenia biżuterii, miotełek do kurzu, wachlarzy czy dodatków do kapeluszy. Jak widać uniwersalność w wykorzystaniu wielu produktów pozyskanych od strusi może przyczynić się do wzrostu zainteresowania chowem tych zwierząt. 

Kilka ciekawostek na temat strusi:
- W starożytnym Egipcie i Imperium Rzymskim strusie pióra były niezwykle cenne, były symbolem władzy, sprawiedliwości, wskazywały rangę wojskową.
- Strusie odznaczają się doskonałym wzrokiem – widzą na odległość 3 km.
- Tańce godowe strusi są bardzo widowiskowe, mimo swojej wagi potrafią z wielką gracją zabiegać o względy partnerki tańcząc i wachlując piórami.
- Posiadają niezwykle silne nogi i tylko dwa palce u każdej z nich. Wewnętrzny palec zaopatrzony jest w długi pazur, który jest bronią przy obronie i ataku.
- Pierwszą fermę strusi afrykańskich w Polsce założyli Jan i Stanisław Armatowscy w 1993 roku w Garczynie koło Kościerzyny.
- Od 1995 roku działa Polski Związek Hodowców Strusi z siedzibą w Zielonej Górze, którego prezesem obecnie jest Henryk Kazimierz Naranowicz.

 

Chcecie pochwalić się swoją hodowlą strusi? A może jesteście zainteresowani jej założeniem? Czekamy na Wasze komentarze!

 

kontakt1.jpg
Anna Mońko
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO