KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

W świecie Hildegardy... kuracja sokiem z wiosennego piołunu

Opublikowano 06.05.2019 r.
Maj to najlepszy moment na rozpoczęcie kuracji sokiem z wiosennego piołunu (bylica piołun, łac. Artemisia absinthium). Sprawdź, dlaczego.

Ten uniwersalny środek na wiele dolegliwości – od osłabienia odporności po chandrę i choroby serca – św. Hildegarda opisuje go następująco: 

Gdy piołun jest świeży, rozetrzyj go i wyciśnij sok przez ściereczkę. Później lekko zagotuj wino z miodem, wlej do niego sok, tak aby rzeczony sok w stosunku do wina i miodu przebił się pod względem smaku. Otrzymany napój pij zimny od maja do października co trzy dni na czczo. Stłumi on w tobie ból nerek (czyli „chorobę boków”) i melancholię, rozjaśni twoje oczy, wzmocni serce, nie dopuści do osłabienia płuc, rozgrzeje żołądek, oczyści trzewia i zapewni dobre trawienie. 

Prowadzona od maja do października kuracja piołunowym napojem wzmacnia system odpornościowy, działa przeciwzapalnie, mobilizuje siły obronne organizmu. Sprawia, że w okresie zimowym organizm jest zdecydowanie mniej podatny nie tylko na infekcje, ale też typowy dla tej pory roku spadek nastroju. Kuracja jest też polecana jako skutecznie przyspieszająca rekonwalescencję po przebytych chorobach.

Wskazania: 
arterioskleroza, zaburzenia ukrwienia organów wewnętrznych, dna moczanowa, reumatyzm, niedokwaśność (dolegliwości żołądkowo-jelitowe), wyczerpanie, obniżenie odporności, rekonwalescencja, brak apetytu.

Skład:

  • 40 ml soku z wiosennego piołunu 
  • 1 litr wina
  • 150 g miodu kwiatowego

Przygotowanie:
Wino z miodem kwiatowym doprowadzić do wrzenia, gotować 2–3 minuty. Do wrzącego wina i miodu wlać sok piołunowy, po czym szybko przefiltrować i przelać do sterylnych butelek. 

Stosowanie:
W okresie od maja do października zażywać „co trzeci dzień”, co w praktyce hildegardowej oznacza następujący sposób: 
    1. dzień – 1 łyżkę (20 ml) przed śniadaniem
    2. dzień – przerwa
    3. dzień – 1 łyżkę (20 ml) przed śniadaniem
 

 

 
kontakt1.jpg
dr Alfreda Walkowska
Stowarzyszenie Centrum św. Hildegardy w Polsce 

dr Alfreda Walkowska teolog; znawczyni dzieła św. Hildegardy; współpracownik Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu; twórczyni Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy; autorka książek i licznych artykułów; wydawca, tłumaczka; inicjatorka i prezes pierwszego polskiego Stowarzyszenia Centrum św. Hildegardy w Polsce. Od 1992 roku popularyzuje w kraju i za granicą wiedzę o św. Hildegardzie z Bingen. Związana z Benedyktyńskim Instytutem Kultury w Tyńcu  jako inicjatorka i prowadząca warsztaty oraz rekolekcje z postem według św. Hildegardy.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO