KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Pora na żółte naczynia na polach

Opublikowano 13.09.2017 r.

Tam, gdzie rzepak ozimy już wzeszedł warto wystawić żółte naczynia. Co prawda rzepak jesienią nie kwitnie, ale... szkodniki przyciąga żółty kolor.

źródło foto : http://miarki.net/zolte-naczynie/

Z wystawianiem żółtych naczyń zawsze wstrzymujemy się do wschodów rzepaków, ale wtedy, oczywiście, trzeba to zrobić – 

mówi Kamila Roik, z Zakładu Metod Prognozowania Agrofagów i Ekonomiki Ochrony Roślin Instytutu Ochrony Roślin Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu.

Żółte naczynia powinny mieć barwę jak najbardziej zbliżoną do koloru kwiatów rzepaku. Do naczyń należy nalać wodę z kroplą płynu do naczyń. Przy brzegu naczynia warto nawiercić niewielkie otwory, aby szkodniki nie przelewały się z naczynia wraz z wodą.


Jesienią w żółte naczynia łapią się inne szkodniki niż wiosną. W naczyniach warto monitorować, czy pojawia się chowacz galasówek i śmietka kapuściana.


Śmietki w tym roku może być mniej, bo częściowo dopuszczono zaprawy działające przeciwko tym szkodnikom –  mówi Daniel Dąbrowski, specjalista ds. produkcji roślinnej z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu. –  Rolnicy, którzy uprawiają rzepak będą więc mieli nieco mniej pracy.
Ponieważ jednak nie wszystkie nasiona zostały zaprawione warto przypomnieć, że śmietka kapuściana może pojawiać się na plantacjach nawet do końca listopada. Próg szkodliwości to 1 śmietka w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni. Chowacz galasówek pojawia się w uprawach rzepaku ozimego we wrześniu i październiku. Jego próg szkodliwości to 2–3 chrząszcze w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni.


Są jeszcze inne szkodniki, które także lubią pojawiać się jesienią. To pchełki, gnatarz rzepakowiec i coraz bardziej rozpowszechniony w Polsce tantniś krzyżowiaczek. Jak wiele tych szkodników pojawi sie w uprawach rzepaku zależeć będzie także od pogody.

 

 

kontakt1.jpg
Beata Kozłowska
Polska dziennikarka od kilkunastu lat związana z różnymi portalami rolniczymi, ekologicznymi i lifestylowymi. Ceni rolnictwo zrównoważone i ekologiczne. Szanuje pracę rolników i chciałaby, żeby rolnik był wynagradzany nie tylko za wagę produkowanej żywności, ale przede wszystkim za jej jakość, a polska żywność jest najsmaczniejsza na świecie.
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO