KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Botwinka na zdrowie! Przepisy na sezonowe dania

Opublikowano 07.06.2018 r.
Botwinka to młode korzenie i liście buraka ćwikłowego, które chętnie wykorzystujemy jako wiosenno-letni przysmak. Lubimy botwinkę za pyszny smak, ale także za jej cenne składniki odżywcze. Dziś podpowiadamy, jak wykorzystać młode buraczki i ich listki w kuchni. 

Botwinka i jej cenne właściwości

Botwinka to bogate źródło przeciwutleniaczy, które chronią nas przed chorobami, a także wielu witamin, m.in. C, A, z grupy B oraz kwasu foliowego. Poza tym w botwince znajdziemy ważne dla naszego organizmu składniki mineralne: potas, żelazo, magnez i wapń.

Zajadajmy więc botwinkę dla zdrowia! Poniżej prezentujemy kilka przepisów na tradycyjne i oryginalne dania z botwinką w roli głównej. 

 

Tradycyjna zupa z botwinki 

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki,
  • kilka ziemniaków,
  • 2 l wody,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka, 
  • kawałek pora i selera,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki octu,
  • sól do smaku.

Gotujemy bulion warzywny (łączymy wszystkie warzywa i przyprawy), dodajemy ziemniaki, kiedy będą lekko miękkie, dokładamy pokrojoną drobno botwinkę (buraczki i liście). Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, doprawiamy do smaku cukrem, octem, solą. Mąkę przed dodaniem do zupy dokładnie mieszamy z zimną wodą (aż nie będzie grudek). Następnie dodajemy powoli do zupy, ciągle mieszając. Zupę ponownie należy zagotować. Przed podaniem można dodatkowo zabielić śmietaną. 

 

Chłodnik z botwinką

Składniki:

  • 1 – 2 pęczki botwiny,
  • 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego,
  • 1 większy młody burak,
  • 1 zielony ogórek,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1/2 szklanki kefiru,
  • sok z ½ cytryny,
  • 2 -3 jajka ugotowane na twardo,
  • sól, cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Botwinę umyć, pokroić i zalać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem na ok. 10 minut. Burak obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zalać 1 szklanką wrzącej wody. Zagotować i zostawić pod przykryciem. Ogórek obrać i drobno pokroić. Wywar lub rosół przecedzić, dodać botwinę. Przecedzić wywar z buraka i dodać do zupy. Doprawić do smaku i wystudzić. Następnie śmietanę z kefirem dokładnie wymieszać i dodać ogórek oraz zieleninę. Dodać do zupy, wszystko wymieszać i schłodzić. Na talerzach położyć pokrojone w ćwiartki jajka i zalać chłodnikiem.

 

Sałatka z botwinką

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki,
  • ser feta,
  • garść rukoli,
  • garść łuskanych pestek słonecznika,
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz do smaku.

Botwinkę siekamy, łączymy z rukolą i pokrojonym w kostkę serem feta, posypujemy słonecznikiem, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku. Lekka i pyszna sałatka gotowa!

 

Smoothie z botwinką

Składniki:

  • pół pęczka botwinki,
  • 1 szklanka truskawek,
  • 1 kiwi,
  • 1 banan,
  • sok z połowy cytryny.

Wszystkie składniki łączymy w blenderze i pijemy ze smakiem :-)

 

Botwinka w cieście francuskim 

Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • 1 pęczek botwinki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Botwinkę drobno kroimy łączymy z miodem i oliwa z oliwek, pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez około 10 min w temp. 200 st. C. Ciasto francuskie wykładamy na blaszkę, brzegi zawijamy do środka, nakłuwamy widelcem. Podpieczoną botwinkę układamy na cieście, posypujemy pokruszonym serem feta, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oregano. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 15 minut. Smacznego!

 

Placki z botwinką

 

Składniki:                                                                                                                   

  • 1 pęczek botwinki,
  • 1 marchew
  • 1 cukinia
  • 100 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Marchew i cukinię obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Botwinkę drobno siekamy, dodajemy do startych warzyw. Dodajemy jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę, sól, pieprz, rozkruszponą fetę i dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju - 1 placuszek to około łyżka stołowa masy (nakładamy na patelnię i delikatnie spłaszczamy). Możemy podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego.

 

Sezon na botwinkę trwa, dlatego warto „wziąć ją na warsztat” i stworzyć pyszne dania dla calej rodziny!

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO