KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Herbaty na lato - nawadniają i orzeźwiają

Opublikowano 26.07.2019 r.
Herbata zwykle kojarzy się nam z rozgrzewającym napojem idealnym na długie zimowe wieczory. Picie jej latem może więc wydawać się być czymś absurdalnym. Jednak herbaty odpowiednio skomponowane i przyrządzone są świetnym pomysłem na letnie napoje - doskonale nawadniają, orzeźwiają, dodają energii. Są aromatycznym dodatkiem do lekkich, letnich potraw. 

Herbatki można pić dla zdrowia i przyjemności, mają bowiem wiele prozdrowotnych właściwości i działają leczniczo. Latem szczególnie polecane są lekkie, aromatyczne kompozycje herbat, z których można przygotować chłodne napoje. 

Napoje zimne czy ciepłe?

Latem odruchowo sięgamy po zimne napoje nie zastanawiając się, czy faktycznie skutecznie gaszą pragnienie. Ze względu na to, że nasz organizm utrzymuje stałą temperaturę ciała, najbardziej skuteczne w gaszeniu pragnienia są napoje ciepłe lub chłodne. Bardzo zimne napoje orzeżwiają tylko na krótką chwilę. Nie oznacza to oczywiście, że trzeba rezygnować z pysznych mrożonych letnich herbat

Herbaty tradycyjne

W naszym kraju najbardziej popularne są herbaty czarne i zielone. Herbatę czarną wypijamy w ogromnych ilościach, ale latem można ją przygotowywać inaczej niż tradycyjnie. Warto przygotowywać mieszanki na co dzień stosowanych herbat i orzeźwiających dodatków – pomarańczy, skórki cytrynowej czy trawy cytrynowej. Takie mieszanki można sporządzić samodzielnie, świetnie smakują też jako herbaty mrożone (dodajemy po zaparzeniu kilka kostek lodu).

Pyszne aromatyczne herbaty można również przygotować z dodatkiem świeżo wyciskanych soków - z limonki, pomarańczy czy grejpfruta. Trzeba jednak pamiętać, że latem należy ograniczyć ilość wypijanej czarnej herbaty ze względu na jej właściwości moczopędne. 

Herbaciane pyszności

  • Herbata zielona to doskonała alternatywa dla herbaty czarnej, szczególnie na lato. Ma bowiem właściwości chłodzące. Nawet ciepły napój będzie działał ochładzająco na organizm. Herbatę zieloną można przygotować na sposób mrożony, dodając kostek lodu, kilka listków mięty i plasterki limonki. 

 

  • Herbata biała to pąki i młode liście pozyskiwane z krzewów herbacianych, jest to najlepszy wybór wśród herbat na lato. Napar z białej herbaty doskonale gasi pragnienie, działa oczyszczająco, zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. W połączeniu z miętą, trawą cytrynową i owocami stanowi wspaniały orzeźwiający napój.

 

  • Herbata z hibiskusa to niezwykle zdrowy napój, który przygotowuje się poprzez zaparzenie suszonych kwiatów hibiskusa. Napar ma intensywną czerwoną barwę, orzeźwiający smak, zawiera mnóstwo witaminy C, wapnia, kwasów organicznych i przeciwutleniaczy. Jest to napój, który doskonale nawadnia organizm. Napar z hibiskusa zmniejsza ilość węglowodanów wchłanianych z pożywienia, dzięki czemu wspomaga proces odchudzania. Herbata hibiskusowa smakuje najlepiej z dodatkiem melisy, plasterka cytryny i odrobiną miodu. 

 

  • Rooibos, czyli herbata z liści czerwonokrzewu afrykańskiego to również doskonała propozycja letniego napoju. Napar nie zawiera kofeiny, nawadnia więc bardziej skutecznie niż wszystkie herbaty tradycyjne, dodatkowo można pić ją do posiłku, ponieważ nie zaburza wchłaniania substancji odżywczych z pożywienia. Rooibos najlepiej pić w postaci ciepłego napoju, który jest źródłem potasu, magnezu, wapnia, żelaza, przeciwutleniaczy i witamin. Napar można stosować także przed snem, nie ma bowiem właściwości pobudzających. 

 

  • Napar z liści mięty to kolejny pyszny letni napój, najlepiej przygotowywać go z dodatkiem owoców lub soków owocowych, aby wzmocnić jego działanie orzeźwiające. Mięta to herbata bardzo popularna w Egipcie, Maroko czy Tunezji, gdzie uznawana jest za napój najbardziej skutecznie gaszący pragnienie. Herbata miętowa najlepiej smakuje z dodatkiem pomarańczy i trawy cytrynowej. Świeże liście mięty warto również dodawać do różnych letnich potraw aby uzyskać orzeźwiający smak.

 

Herbaty tradycyjne i ziołowe to zdrowe, orzeźwiające napoje, które warto pić także latem. Napary są źródłem witamin, minerałów oraz cennych antyoksydantów. Pomogą odpowiednio nawodnić organizm, nie prowadząc do jego nadmiernego wychłodzenia.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:herbaty na lato
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO