KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Smaczne i kolorowe desery z czerwonych porzeczek

Opublikowano 28.06.2018 r.
Sezon na czerwone porzeczki w pełni. Najlepsze są oczywiście te świeże – zerwane prosto z krzaczka. Warto jednak wykonać z nich też przetwory na zimę i oczywiście pyszne desery. Przygotowaliśmy dla Was kilka ciekawych przepisów.

Czerwone porzeczki dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nich witaminę C, A, E, K, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Poza tym cenny wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk. Czerwone porzeczki są bogate w pektyny, dzięki czemu pozytywnie wpływają na pracę układu trawienia i oczyszczają jelita z toksycznych substancji. Przyczyniają się również do obniżenia poziomu złego cholesterolu, a także stabilizują poziom cukru we krwi. 

 

Przepis na ciasto z czerwonymi porzeczkami

Składniki:

  • 6 jaj,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki czerwonych porzeczek.

 

Ucieramy jajka, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy olej i miksujemy na wolnych obrotach. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy. Ciasto przelewamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy porzeczki (można połączyć porzeczki czerwone i czarne). Jeśli chcemy, aby były słodsze, obtaczamy je wcześniej w cukrze pudrze. Pieczemy około 45 min w temp. 180 st. C.

 

Babeczki z czerwonymi porzeczkami

Składniki:

  • 200 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jaja.

 

Masło roztapiamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do jajek, wlewamy roztopione masło i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek, na wierzch układamy porzeczki.
Babeczki pieczemy przez około 20 min w temp. 180 st. C . Podajemy posypane cukrem pudrem.

 

Galaretka z czerwonych porzeczek

Składniki:

  • 1 kg czerwonych porzeczek,
  • 80 dag cukru,
  • 1 laska wanilii.

 

Porzeczki myjemy, oczyszczamy z szypułek, wstawiamy do garnka, rozgniatamy, zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu około 45 min, następnie przecieramy je przez sito. Ponownie wkładamy o garnka, dodajemy wanilię i dalej gotujemy do uzyskania żelowej konsystencji.
Galaretkę wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez około 10 minut. Galaretkę można wykorzystać do przygotowywania różnych  deserów, naleśników i ciast.

 

Panna Cotta z czerwonymi porzeczkami

 

                                            

Składniki:

  • 500 ml śmietany 36%,
  • 60 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 3 łyżki zimnej wody.

 

Żelatynę moczymy w 3 łyżkach zimnej wody. Śmietanę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, gotujemy na małym ogniu przez około 10 min, co chwila mieszając. Zestawiamy z ognia, gorącą śmietanę mieszamy z żelatyną – dokładnie i energicznie, aby nie było grudek. Masę przelewamy np. do szklanek, wstawiamy do lodówki do stężenia. Podajemy ze świeżymi owocami lub z galaretką porzeczkową – wg przepisu powyżej. 

 

Smacznego sezonu porzeczkowego!

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO