KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Jak gazowane napoje wpływają na zdrowie?

Opublikowano 11.07.2018 r.
Szkodliwość słodkich napojów gazowanych to niezaprzeczalny fakt, o którym mówi się już od kilku dziesięcioleci. Jednak napoje tego typu są niezwykle popularne, wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez wypicia choćby jednej szklanki. Ich popularność ciągle wzrasta, szczególnie wśród najmłodszych. Warto więc dowiedzieć się, jak wpływają na zdrowie, dlaczego nie warto po nie sięgać i czym można je zastąpić.

Napoje gazowane - kto nie może ich pić?

Powinny z nich zrezygnować nie tylko osoby będące na diecie i zwracające uwagę na kaloryczność posiłków i napojów, ale także wszyscy, którzy dbają o zdrowie. Dotyczy to przede wszystkim dzieci. 

Czy napoje gazowane zawierają substancje odżywcze?

W napojach gazowanych znajduje się wiele substancji, które negatywnie wpływają na stan zdrowia, szczególnie jeśli przyjmowane są regularnie. Większość napojów gazowanych to mieszanina wody, cukru lub substancji słodzących, sztucznych dodatków smakowych, aromatycznych, barwników, substancji zakwaszających i rozpuszczonego dwutlenku węgla.  Tego typu napoje nie zawierają więc żadnych substancji odżywczych. 

Szkodliwe substancje zawarte w napojach gazowanych

    • Cukier 

Napoje gazowane zawierają ogromne ilości cukru, puszka napoju typu cola to średnio 2-3 stołowe łyżki cukru. Jeden taki napój dostarcza więc taką ilość cukru, którą można bezpiecznie spożyć w ciągu całego dnia. 

    • Karmel

W ciemnych napojach typu cola znajduje się barwnik E150,  jest to cukier poddany procesowi karmelizacji. Produkuje się go na kilka sposobów i to właśnie sposób wytwarzania tego barwnika jest niezwykle ważny. Barwników karmelowych, które możemy znaleźć w napojach jest kilka rodzajów – karmel E150 (nazywany prostym lub karmelem klasy pierwszej) powstaje w procesie naturalnej karmelizacji, czyli podgrzewania cukru. Barwniki E150 b, c i d to karmele typu II, III i IV powstają na skutek karmelizacji przeprowadzanej z użyciem substancji chemicznych: dwutlenku siarki, amoniaku lub obu tych substancji. Karmeli tego typu powinniśmy bezwzględnie unikać. 

    • Tartrazyna

To kolejny niebezpieczny dla zdrowia barwnik, który znajduje się w wielu napojach pomarańczowych. Oznaczana jest symbolem E102. Tartrazyna jest silnym alergenem, powoduje również problemy z koncentracją u dzieci.

    • Słodziki

Często sięgamy po napoje gazowane typu „light” sądząc, że są bezpieczniejsze dla zdrowia, ponieważ zawierają mniej cukru. Takie napoje zawierają jednak słodziki, najczęściej aspartam, jest to związek, który wpływa na układ nerwowy i dokrewny, uznaje się go także za środek rakotwórczy. 

    • Kwas fosforowy 

Jest to substancja zakwaszająca, szkodliwa, wpływająca niekorzystnie szczególnie na kości. Napoje z dodatkiem kwasów (szczególnie typu cola) mają niskie pH, po wypiciu tego napoju organizm musi więc wyrównać pH ustroju do normalnego, lekko zasadowego poziomu, dlatego pobiera jony wapnia z kości, co prowadzi do osteoporozy. 

Jak napoje gazowane wpływają na zdrowie?

Nadmierne spożycie napojów gazowanych może skutkować bólami głowy, arytmią, drżeniem rąk, nerwowością, powoduje także bezsenność, niedobory elektrolitów i zmniejszenie apetytu. 

Częste picie napojów gazowanych, ze względu na dużą zawartość cukrów prowadzi do cukrzycy. Wypicie napoju gazowanego powoduje wzrost poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie zwiększone wydzielanie insuliny, w konsekwencji poziom cukru spada do niższego niż przed wypiciem napoju i odczuwamy potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego lub sięgnięcia po kolejny słodzony napój. Częste powtarzanie tego schematu skutkuje natomiast powstawaniem stanów zapalnych trzustki, a w następstwie rozwojem cukrzycy. 

Napoje gazowane wpływają również niekorzystnie na funkcjonowanie układu krążenia, podnoszą poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i w konsekwencji prowadzą do rozwoju miażdżycy oraz zwiększają ryzyko wystąpienia udaru czy wylewu. Napoje tego typu wpływają również negatywnie na stan kości oraz szkliwa zębów, osłabiając je prowadzą do próchnicy. Dwutlenek węgla i kwasy zawarte w kolorowych napojach zwiększają kwasowość soku żołądkowego, prowadząc do nadkwaśności i refluksu żołądkowego. Przyspieszają także proces powstawania wrzodów żołądka. Barwiki i konserwanty zawarte w napojach gazowanych oraz sztuczne dodatki smakowe i aromatyczne to substancje, które gromadzą się w tkankach i mogą powodować rozwój nowotworów, szczególnie są one niebezpieczne dla dzieci. 

Czym zastąpić napoje gazowane?

Osoby, które bardzo lubią słodkie napoje gazowane mogą samodzielnie w domu przygotować ich zdrowsze odpowiedniki. Wystarczy mocno gazowana woda mineralna, świeżo wyciśnięty sok owocowy, np. z pomarańczy, truskawek czy mango. Do smaku można dodać kilka liści mięty, ksylitol lub inny naturalny i bezpieczny słodzik. W ten sposób szybko przygotujemy dużo zdrowszy i smaczny napój. 

Kolorowe napoje gazowane uznawane są za produkty niebezpieczne dla zdrowia, szczególne dla osób, które sięgają po nie regularnie. Lekarze i dietetycy coraz częściej nazywają je po prostu trucizną. Warto więc z nich zrezygnować całkowicie i zastąpić wodą mineralną oraz sokami owocowymi. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Tematy pokrewne:
Cukier w naszej diecieCukier w naszej diecie

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO