KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Cudna cukinia - przepisy na proste i smaczne dania

Opublikowano 19.07.2018 r.
Cukinia to pyszne i lekkostrawne warzywo, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.  W zależności od odmiany może być zielona, żółta lub w paski. Zawiera mnóstwo witamin, m.in. C i K, beta karoten oraz potas, żelazo i magnez. Cukinię możemy smażyć, piec, marynować, a nawet jeść na surowo. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy więc garść przepisów z cukinią w roli głównej. 

Przepis na placuszki z cukinii

Składniki:

  • 2 cukinie (średniej wielkości),
  • 2 jajka,
  • około 80 dag mąki,
  • pół łyżeczki soli,
  • jogurt naturalny.

Jak przygotować?

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy, dodajemy jajka, makę i dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju przez około 2 min z każdej strony (nakładamy łyżką i lekko ugniatamy). Placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowy. Podajemy polane jogurtem naturalnym. Wyśmienite!

 

Cukinia w cieście naleśnikowym

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki mąki,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Jak przygotować?

Cukinię kroimy w grubsze plastry. W misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe – łączymy mokre składniki, wsypujemy mąkę i energiczne mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, plaster cukinii maczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na złoty kolor – z każdej strony. 

 

Leczo z cukinią i kurczakiem

Składniki:

  • filet z kurczaka,
  • 1 średniej wielkości cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 duża cebula,
  • pomidory w puszce,
  • 3 pomidory,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól, pieprz do smaku.

Jak przygotować?

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, smażymy na oliwie z oliwek. Cebulkę kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. Do garnka wrzucamy usmażone kawałki kurczak, cebulkę, dodajemy trochę oliwy, a następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę podsmażamy, dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę. Smażymy, co chwilę mieszając. Dodajemy pomidory sparzone i obrane ze skórki, następnie wlewamy pomidory z puszki. W razie potrzeby można dodać też koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami w proszku. Kiedy warzywa będą miękkie, leczo jest gotowe. To świetny pomysł na obiad jednogarnkowy.


Cukinia pieczona z mozzarellą

 

Składniki:

  • 1 cukinia, 
  • 2 pomidory,
  • kulka sera mozzarella,
  • zioła prowansalskie.

Jak przygotować?

Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na każdej połowie cukinii układamy na zmianę plaster pomidora i plater sera. Na koniec skraplamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 25 min. 

 

Zupa z cukinii

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki śmietany 30%.

Jak przygotować?

W garnku roztapiamy masło, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i chwilę podsmażamy. Zalewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 30 min. Na koniec, zupę blendujemy, zabielamy śmietanką. Zupa świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami.


Sałatka z cukinii na ostro - do słoika

Składniki:

  • 2 kg cukinii,
  • 3 papryczki pepperoni,
  • 30 dag czerwonej cebuli,
  • 3 szklanki wody,
  • 160 ml octu,
  • 6 dag cukru,
  • pół torebki przyprawy do konserwowanych warzyw,
  • kilka gałązek koperku.

Jak przygotować?

Cukinie myjemy, kroimy w kostkę. Papryczki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Do garnka wlewamy wodę, ocet i cukier, całość gotujemy. Dodajemy przyprawę do warzyw. Do słoiczków wkładamy cukinie, cebulę, papryczki i gałązki koperku, wlewamy zalewę, dobrze zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez około 30 min. Zimą przekąska jak znalazł!

 

Cukinia świetnie smakuje w każdym wydaniu. A jaki jest Wasz ulubiony przepis?

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO