KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Czym są i jak działają nasiona chia?

Opublikowano 25.07.2018 r.
Nasiona chia ze względu na swoje właściwości odżywcze należą do żywności superfood. Kryją w sobie wiele cennych substancji odżywczych. Produkt ten osiągnął ogromną popularność na całym świecie już kilka lat temu, również w Polsce jest często stosowany do przygotowania dań. Sprawdźcie, jakie właściwości odżywcze mają nasiona chia i w jaki sposób włączyć je do diety.

Nasiona chia to owoce szałwii hiszpańskiej, roślina występuje naturalnie na terenie Meksyku i Gwatemali. Szałwia uprawiana była już przez Azteków, na długo przed pojawieniem się Europejczyków w Ameryce Południowej. Aztekowie stosowali nasiona chia jako jeden z podstawowych elementów diety. Wierzyli, że te niepozorne ziarenka zapewniają utrzymanie sprawności fizycznej i umysłowej. Dziś owoce szałwii hiszpańskiej to jeden z najdokładniej przebadanych produktów spożywczych. Liczne badania potwierdzają ich właściwości odżywcze. Większość nasion chia pochodzi z upraw ekologicznych, dlatego są bezpieczne w stosowaniu, można podawać je nawet dzieciom. 

Substancje odżywcze zawarte w nasionach chia

Nasiona chia to bogactwo substancji odżywczych i jednocześnie niewielka kaloryczność. 100 gram nasion to 486 kcal, nasiona zawierają białka, węglowodany i znaczną ilość błonnika. Najcenniejsze w nasionach chia są jednak kwasy tłuszczowe omega-3 i 6. Stosunek ilości kwasów omega-3 do omega-6 w nasionach chia określa się jako bardzo korzystny dla zdrowia. Co ciekawe, stężenie kwasów omega-3 jest większe niż w mięsie łososia atlantyckiego. 

Nasiona chia są również bogatym źródłem przeciwutleniaczy jak flawonoidy, kwas chlorogenowy i kawowy. Usuwają więc z organizmu wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia się i zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwory.
Owoce szałwii hiszpańskiej są też cennym źródłem substancji mineralnych. Zawierają bardzo dużą ilość magnezu, w znacznym stopniu przekraczającą jego ilość w brokułach, które są powszechnie uznawane za niezwykle bogate źródło tego pierwiastka. Ponadto zawierają więcej wapnia niż mleko, jego ilość jest około 6-krotnie większa. Nasiona chia to również duża ilość żelaza i selenu, potasu, fosforu,  witamin z grupy B, witaminy E oraz witaminy PP. 

Wpływ nasion chia na organizm

    • Układ krążenia

Regularne stosowanie nasion chia obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia – chorób serca i nadciśnienia. Zawartość kwasów omega-3 i 6 pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Dodatkowo spora zawartość błonnika również reguluje poziom cholesterolu, zapobiega jego wchłanianiu w przewodzie pokarmowym. Tym samym nasina chia zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, choroby wieńcowej i znacznie obniżają prawdopodobieństwo wystąpienia incydentów naczyniowych takich jak zawał, wylew czy udar. Dzięki zawartości potasu nasiona regulują ciśnienie krwi. Zawartość magnezu, wapnia i sodu reguluje z kolei pracę serca. Nasiona chia stanowią więc źródło substancji oddziałujących niezwykle korzystnie na pracę całego układu krążenia.

    • Układ nerwowy

Zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oddziałuje korzystnie także na układ nerwowy, szczególnie na mózg. Nasiona chia, jeśli spożywa się je regularnie, w korzystny sposób oddziałują na pamięć, ułatwiają procesy uczenia się i poprawiają koncentrację. Są więc polecane uczniom i studentom, nasiona można podawać także dzieciom w wielu szkolnym. Nasiona chia zapobiegają również wystąpieniu objawów demencji, zalecane są więc osobom starszym.

    • Wpływ na układ pokarmowy i odchudzanie

Dzięki wysokiej zawartości błonnika nasiona wpływają korzystnie na pracę układu pokarmowego, błonnik pęczniejąc oczyszcza układ pokarmowy z zalegających resztek, reguluje cykl wypróżnień, w ten sposób obniżając ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. 

    • Inne właściwości

Zawarty w nasionach chia kwas alfa-linolowy (ALA) to substancja zmniejszająca ryzyko wystąpienia nowotworów piersi i szyjki macicy. Kwas ten powoduje uruchomienie procesów śmierci komórek niektórych typów nowotworów, ponadto substancja ta nie wpływa na zdrowe komórki. Dowiedziono jednak także że kwas ALA może zwiększać nieco ryzyko wystąpienia nowotworu prostaty, dlatego mężczyźni powinni zachować ostrożność i nie przekraczać zalecanych dobowych dawek nasion chia. 

Jaka jest bezpieczna dawka nasion chia?

Nasiona chia spożywane w zbyt dużych ilościach mogą wywoływać działania nieporządane. Ze względu na dużą zawartość błonnika mogą wywoływać zaparcia, niestrawność i bóle brzucha, w niektórych przypadkach także biegunkę. Włączając je do diety, trzeba pamiętać, że błonnik w nich zawarty pochłania wodę. Aby nie doszło do odwodnienia należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Zalecana, bezpieczna dawka nasion to 15 gram na dobę, czyli 1,5 łyżki. Należy zatem zachować ostrożność, żeby nie przekroczyć tej ilości, bowiem nasiona chia to dziś bardzo popularny dodatek do wielu gotowych produktów. 

Nasiona chia to źródło wielu cennych dla zdrowa substancji, warto włączyć je do diety, pamiętając jednak o spożywaniu bezpiecznych ilości tych niezwykle zdrowych nasion. Można dodawać je do wielu dań – koktajli, soków, deserów czy kanapek, jest to zdrowy dodatek i doskonałe urozmaicenie diety. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO