Zdrowa kolba - właściwości zdrowotne kukurydzy
Kukurydza uprawiana jest w wielu rejonach świata. Jej najpopularniejsza odmiana to oczywiście kukurydza żółta, ale występuje też biała, czerwona, a nawet niebieska.
Kukurydza – kolba pełna zdrowia
Kukurydza to źródło wielu witamin i składników odżywczych. Zawiera m.in. witaminę D, E, K, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, wapń, selen, cynk, jod i żelazo. W kukurydzy znajdziemy też cenne dla naszych oczu luteinę i zeaksantynę oraz sporo błonnika.
Warto dodać, że kukurydza jest dość kaloryczna – 100 g to około 110 kcal. Nie zawiera jednak glutenu, dlatego jest częstym składnikiem w diecie osób zmagających się z nietolerancją tego składnika.
Jak wybrać dobrą kolbę kukurydzy?
Dobra kukurydza, to świeża kolba. Musimy zatem zwrócić uwagę, aby była pokryta zielonymi liśćmi. Ziarna muszą być żółte i zwarte, a wąsy błyszczące.
A co z kukurydzą z puszki?
Kukurydza z puszki to popularny dodatek do wielu dań i sałatek. Warto jednak wiedzieć, ze warzywa konserwowane mają mniej witamin i składników odżywczych. Musimy także zwrócić uwagę, aby nie miała dodatkowej zawartości cukru – czytajmy zatem etykiety.
Jak ugotować kolbę kukurydzy?
Kukurydzę obieramy z liści i włosków. Kolbę gotujemy przez około 15 minut w wodzie lub w wodzie połączonej z mlekiem (1:1). Podajemy np. z masłem lub solą. Smaczna i zdrowa przekąska gotowa!
W żółtej kolbie kukurydzy kryje się spora dawka cennych witamin i minerałów, dlatego warto korzystać z tego zdrowego przysmaku.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|