KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Czas na jesienne i aromatyczne ciasto dyniowe

Opublikowano 20.09.2018 r.
Czas na jesienne ciasto dyniowe! Pyszne, aromatyczne i puszyste w środku. Idealne do kawy lub herbatki z cytryną. Zobacz nasz przepis!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 kostka masła,
  • 3 jaja,
  • szklanka upieczonej i zmiksowanej dyni,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  •  0,5 łyżeczki cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika.

Wykonanie:

1. Dynię pieczemy w temp. 180 st. C przez około 40 minut, po przestudzeniu blendujemy miąższ.

2. Miękkie masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka, a na koniec zblendowaną dynię.  

3. Suche składniki łączymy w drugiej misce, stopniowo dodajemy do mokrych, cały czas miksujac. 

4. Masę przekładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 180 st. C przez około 45 minut.

5. Gotowe ciasto można udekorować cukrem pudrem lub kremem, np. z serka mascarpone. 

 

To idealny deser na jesienne dni! Wypróbuj nasz przepis na ciasto dyniowe.

 

Zobacz też:

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO