KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Piękny uśmiech – wiemy, jak go mieć!

Opublikowano 04.10.2017 r.

Kamień nazębny to częsta dolegliwość przytrafiająca się dorosłym, ale również i dzieciom. Jeżeli nie możecie poradzić sobie z nadmierną ilością kamienia nazębnego warto zastosować prostą kurację dla całej rodziny.

Do codziennej diety powinno się włączyć całą gamę świeżych owoców!

Tak, to właśnie sezonowe owoce pomagają w regeneracji zębów i dziąseł, a ich regularne spożywanie zapobiega nadmiernemu powstawaniu kamienia nazębnego. Bogactwo witamin zawartych w owocach, zwłaszcza tych jagodowych sprawi, że Wasze zęby i dziąsła nie będą już słabe i zdecydowanie rzadziej będą Wam się przytrafiać infekcje oraz owrzodzenia w jamie ustnej.

Jakie owoce sezonowe jeść by mieć piękny uśmiech?

Owoce z racji dużej ilości witamin zawsze warto jeść, bo nie powinny zaszkodzić. Najlepiej spożywać je do godziny 17, bo zawierają wiele cukru, a ten nie jest wskazany w żadnej diecie. Warto wiedzieć, że tylko niektóre owoce mają właściwości regenerujące i wspomagające kondycję jamy ustnej oraz zębów i dziąseł. Wybierając owoce warto również pamiętać o sezonowości, wtedy lecznicze działanie będzie jeszcze lepsze:

  1. Truskawki – to wspaniały owoc, którego spożywanie zapobiega powstawaniu kamienia nazębnego. Dostępne są wiosną i jesienią – wprawdzie tych ostatnich jest mniej, ale są równie skuteczne jak te wiosenne.


 

  1. Czarne jagody - mają właściwości przeciwbakteryjne i ściągające, dzięki czemu są doskonałym środkiem na wszelkie owrzodzenia i infekcje jamy ustnej. W sezonie warto je mrozić lub zrobić przetwory, soki z niską zawartością lub najlepiej całkowicie bez cukru.


 

  1. Owoce jagodowe (borówki, maliny, jeżyny, porzeczki etc.), wiśnie, czereśnie – mają właściwości wzmacniające i regenerujące. Warto w zależności od dostępności pamiętać o częstym spożywaniu tych owoców. Nadwyżki warto konserwować, by były dostępne zwłaszcza wiosna i na przednówku, gdy brakuje witamin.

 

Jak widac o zdrowy i piękny uśmiech możemy dbać z przyjemnością kosztując tych pysznych i kolorowych darów natury :)

 

 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak - Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO