KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Jak ugościć gości, czyli organizujemy przyjęcie

Opublikowano 06.07.2018 r.
Poznaj zasady, którymi kierować się powinni zarówno goście, jak i organizatorzy przyjęcia. 

Jak ugościć gości w sposób przynajmniej właściwy, nie popełniając przy tym niepotrzebnego faux pas? Do przyjęcia gości należy się przede wszystkim starannie przygotować. Zadbać o najmniejsze nawet szczegóły, znając podstawowe zasady savoir-vivre.

Zapraszając gości należy podać im wszystkie niezbędne informacje, tj.: kiedy i o której godzinie mają się zjawić. Można zrobić to osobiście lub telefonicznie. Powinno się to zrobić minimum 5 lub 6 dni przed spotkaniem. Aby uniknąć spóźnienia w zaproszeniu powinno się także poinformować, że gości oczekujemy w godzinach, np.: między 18.30 a 19.00. Taka informacja jednoznacznie wskazuje, że goście nasi mają pół godziny na zebranie się. Pierwsze przygotowania do uroczystości zaczynamy już tydzień wcześniej, a zaczynamy od ustalenia menu.

Kolejnym etapem przygotowań jest gruntowne sprzątanie, które wykonujemy na dwa dni przez imprezą. Dopiero w dniu spotkania czy uroczystości zabieramy się za ustawianie stołów. Nakrywamy je obrusem, ustawiamy talerze, kieliszki, sztućce i dekorujemy stół.

Gdy przychodzi czas przybywania gości jedna z osób powinna pomagać gościom zdjąć garderobę, a gospodarze uroczystości witają gości już w pomieszczeniu, gdzie odbywa się uroczystość.

Bardzo ważną sprawą jest usadzenie gości przy stole. Tu powinniśmy pamiętać o tym, że osoby, które na co dzień ze sobą przebywają (małżeństwo, rodzeństwo) nie powinny siedzieć obok siebie. Narzeczeństwa sadza się jednak razem. Przy stole nie powinny siedzieć obok siebie osoby, które nie darzą się sympatią oraz dwie kobiety, pamiętając przy tym, że miejsce mężczyzny jest po lewej stronie kobiety. Gospodarze zajmują miejsca na przeciwległych stronach stołu. Co do hierarchii to obowiązują następujące zasady :

Po prawej stronie gospodyni powinien zasiąść najstarszy gość, a po lewej stronie, drugi co do starszeństwa gość uroczystości. Jeśli chodzi o gospodarza to po prawej jego stronie zajmuje miejsce małżonka najstarszego gościa, małżonka następnego z kolei usiądzie po jego lewej stronie.

Zasady savoir-vivre obowiązują także wydawania posiłków podczas spotkania. Do roli gospodarza należy napełnianie szklanek napojami i kieliszków wszystkich gości. Gospodyni zajmuje się podawaniem przygotowywanych dań i to ona czuwa nad całością i przebiegiem spotkania.

Przy obsłudze gości należy pamiętać, że czynności, jakie powinniśmy wykonywać z lewej strony gościa to: wykładanie i wymiana sztućców, które leżą z lewej strony, stawianie talerzyka na pieczywo, prezentowanie potraw na półmiskach, podawanie zupy w wazie, stawianie salaterki z surówką, serwowanie potraw z półmiska, podawanie potraw z patelni, nelsonek, czyszczenie obrusa z lewej strony

Do tych wykonywanych z prawej strony należą: wymiana i wykładanie sztućców, które leżą z prawej strony, ustawianie szkła, podawanie potraw wyporcjowanych, ustawianie półmiska z potrawami, prezentowanie i serwowanie napojów alkoholowych, podawanie i nalewanie napojów zimnych i gorących, zbieranie brudnych naczyń.

Biorąc pod uwagę powiedzenie „Gość w dom, Bóg w dom” miejmy nadzieję, że o polskiej gościnności będzie mówiło się jeszcze przez kolejne pokolenia.

 

 

kontakt1.jpg
Anna Kulesza
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Podstawowym zadaniem KPODR jest udzielanie wszechstronnej pomocy rolnikom, mieszkańcom obszarów wiejskich oraz przedsiębiorcom związanym z przetwórstwem rolno-spożywczym w celu zwiększania dochodów gospodarstw rolnych oraz poprawy warunków życia na wsi.Główna siedziba znajduje się w Minikowie (pow. Nakielski). Ośrodek posiada oddziały w Zarzeczewie (pow. Włocławski) oraz w Przysieku (pow. Toruński). Posiada własne wydawnictwo,które jest wydawcą miesięcznika Wieś Kujawsko-Pomorska oraz wielu poradników. Organizuje liczne wystawy i targi -m.in Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze "Agrotech" w Minikowie, które na obszarze 12ha odwiedza corocznie ok. 350 wystawców i około 35 tys. zwiedzających.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO