KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Przetwory z rokitnika - bomba witaminowa!

Opublikowano 21.10.2020 r.
Roślina znana głównie z tego, że sadzona jest dla stabilizacji wydm. Tworzy gęste żywopłoty, a ze względu na swoje mocne i liczne ciernie, stanowi doskonałe remizy dla ptactwa. Ale nie są to jej największe i najważniejsze zalety. Rokitnik, bo to o nim mowa, ma owoce, które są – obok dzikiej róży – najbogatszym w kraju naturalnym źródłem witaminy C – zawierają jej 10 razy więcej niż pomarańcze. Polecamy zrobić z nich pyszne przetwory. Mamy fantastyczne przepisy!

O wyjątkowych właściwościach rokitnika pisaliśmy tutaj:

 

Co więcej, roślina jest też niezwykle dekoracyjna jesienią. Dlatego coraz częściej spotykamy ją  w ogrodach. 
Owoce rokitnika można też zbierać ze stanowisk naturalnych, byle nie z przydroży. Cecha, dzięki której rokitnik jest tak skuteczny w umacnianiu wydm – rozłogi korzeniowe – sprawia, że w ogrodzie może stać się dość uciążliwym sąsiadem. Tych, którzy chcieliby uprawiać go dla celów żywieniowych i leczniczych, należy też uprzedzić, że jest rośliną rozdzielnopłciową  – do owocowania potrzebuje osobników żeńskich i męskich.

Wyjątkowe właściwości owoców rokitnika z pewnością przydadzą się w okresie jesienno-zimowego obniżenia odporności. 
Przetwory z rokitnika, sok lub powidła, tak jak surowe owoce, zawierają również bardzo duże ilości witaminy C, która nie rozkłada się w procesie przetwarzania i przechowywania. Dlatego też korzystnie działają na dolegliwości, takie jak: brak apetytu, skłonność do występowania siniaków, rozpulchnione i krwawiące dziąsła, trudności w gojeniu się ran, bóle mięśni i stawów, a także w leczeniu choroby nadciśnieniowej.

Dla celów kulinarnych owoce rokitnika najlepiej zbierać po przymrozkach, zyskują wówczas na smaku – tracą gorycz i cierpkość, stając się kwaskowatosłodkie.

Sok z rokitnika na wzmocnienie

Kilogram owoców rokitnika zasypujemy kilogramem cukru i odstawiamy na 7-8 godzin; następnie powoli doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy przez 20-30 minut; sok przecedzamy i zlewamy do butelek; po pasteryzowaniu odstawiamy w ciemne miejsce; pijemy sam lub stosujemy jako dodatek, np. do herbaty, w okresie większej zapadalności  na grypę i przeziębienia.

 

Rokitnik utarty z cukrem na zimno

1 kg jagód rokitnika, 1 kg cukru + 30 dag cukru

Wymyte i osuszone owoce rokitnika wsypujemy do emaliowanej miski i rozgniatamy drewnianym tłuczkiem; dokładnie mieszamy, a właściwie ucieramy z 1 kg cukru; otrzymaną masę przekładamy do słoików, pozostałą część cukru wysypujemy na wierzch, przygniatamy; słoiki zapełniamy maksymalnie do 3/4 wysokości; dokładnie wycieramy ich brzegi, przecieramy wraz z pokrywkami spirytusem; tak przygotowany przechowujemy w szczelnie zamkniętych słoiczkach w lodówce; postoi w niej do następnej jesieni; cały cukier rozpuści się stopniowo, a owoce rokitnika zachowają wszystkie właściwości lecznicze i pomarańczowy kolor.

 

Dżem

Kilogram owoców zalewamy litrem wody, dodajemy pół kilograma cukru i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 minut (do czasu, aż dżem będzie trzymał się łyżki); gotowy wkładamy do pasteryzowanych słoików lub butelek; jeżeli owoce są zbyt twarde, możemy je wcześniej zmiksować.

 

Nalewka

Kluczowym składnikiem nalewki z rokitnika jest czas,                     

pozostałe to 2 kg rokitnika,

2 kg cukru oraz 3 litry alkoholu o mocy około 80%.

 

 

Owoce zalewamy alkoholem i zasypujemy kilogramem cukru; odstawiamy na około 3 miesiące; następnie sok zlewamy do innego naczynia, a owoce ponownie zasypujemy cukrem; odczekujemy około miesiąca – aż cukier się rozpuści; wtedy łączymy nalewkę z sokiem, mieszamy; po dwóch dniach przelewamy do butelek i chowamy do piwnicy lub w inne chłodne miejsce na (najlepiej) pół roku; cierpliwość wynagrodzi nam smakiem  i pięknym kolorem.

 

 

 
Katarzyna Nowak
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
 

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO