KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Rośnie eksport produktów mięsnych z Polski

Opublikowano 24.10.2018 r.
Od początku 2018 r. notowany jest wzrost sprzedaży zagranicznej mięsa i jego przetworów z Polski. Największą dynamikę wzrostu zarówno wolumenu, jak i wartości eksportu odnotowano w przypadku drobiu.

W okresie styczeń–lipiec 2018 r. z kraju wyeksportowano 886 tys. ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), o 14% więcej niż przed rokiem, a przychody uzyskane z eksportu były o 23% większe i przekroczyły 1,5 mld EUR. Import drobiu wyniósł 86 tys. ton i był o 3% mniejszy niż w tym samym okresie 2017 r., a wydatki poniesione na zakup tych produktów wzrosły o 8%, do 169 mln EUR.


Eksport żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych z Polski wzrósł o 3%, do 285 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), a przychody ze sprzedaży tego asortymentu wyniosły 964 mln EUR i były o 15% większe niż w analogicznym okresie ub. r. Jednocześnie do kraju zaimportowano 26 tys. ton produktów wołowych i cielęcych (wobec 29 tys. ton rok wcześniej) za 92 mln EUR, tj. o 2% mniej niż przed rokiem.


W okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2018 r. z kraju wywieziono 461 tys. ton żywca, mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych (w ekwiwalencie tusz), o 2% więcej niż przed rokiem. W wyniku niższych niż przed rokiem cen produktów wieprzowych,  przychody uzyskane z eksportu tego asortymentu obniżyły się o 7%, w odniesieniu do analogicznego okresu 2017 r., i wyniosły 922 mln EUR. Import ukształtował się na poziomie 554 tys. ton i był o 9% większy niż w analogicznym okresie 2017 r. Wydatki poniesione na import tego asortymentu przekroczyły 1 mld EUR i były o 5% mniejsze niż przed rokiem. 

Wzrostowi eksportu produktów mięsnych z Polski sprzyja ich konkurencyjność cenowa na rynku unijnym, zwłaszcza drobiu i wołowiny.

W okresie siedmiu miesięcy 2018 r. łączne przychody z eksportu produktów drobiowych, wieprzowych i wołowych wyniosły 3,4 mld EUR i były o 11% większe niż przed rokiem.

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO