KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty?

Opublikowano 15.11.2018 r.
Sok z kapusty kiszonej posiada nieocenione właściwości zdrowotne. Zobaczcie, dlaczego warto go pić. 

Kapusta jest lubiana przez Polaków i chętnie wykorzystywana do sporządzania surówek i dań na ciepło. A co z sokiem z kapusty kiszonej? Nigdy go nie wylewajmy, ale korzystajmy z jego cennych właściwości zdrowotnych. 

Sok z kapusty w medycynie ludowej

W medycynie ludowej sok z kiszonej kapusty był od lat naturalnym lekiem na wzmocnienie i regenerację organizmu. Poza tym stosowano go w kuracjach poprawiających trawienie i pobudzających apetyt. 

Co warto wiedzieć?

W soku z kapusty znajdziemy l-glutaminę, która pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit i pracę przewodu pokarmowego. Poza tym posiada antocyjany, mnóstwo witamin, m.in. C, E, K, witamin z grupy B oraz jod, żelazo, magnez, siarkę, wapń, a także kwasy organiczne. W soku z kapusty występuje również witamina U (L-metylo-metionino-sulfonian), która działa przeciwzapalnie. Sok jest też źródłem probiotyków, czyli tzw. dobrych bakterii, wykazujących korzystne działanie na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. 

Tematy pokrewne:
Okłady z liści kapusty - tajemnica medycyny ludowejOkłady z liści kapusty - tajemnica medycyny ludowej

Sok z kapusty – na dobre trawienie

Sok z kapusty pozytywnie działa na żołądek i jelita. Medycyna ludowa stosuje go w leczeniu zaparć czy zgagi. Kapusta jako źródło błonnika przyspiesza metabolizm i reguluje przemianę materii. Sok będzie zatem skutecznie wspomagał odchudzanie.  Warto podkreślić, że skutecznie oczyści też organizm z toksyn, dlatego polecany jest na tzw. kaca.  

Sok z kiszonej kapusty na odporność

Dzięki zawartości wielu cennych witamin, w tym witaminy C oraz składników mineralnych, sok z kapusty skutecznie wzmacnia odporność organizmu. Wykazuje także działanie przeciwzapalne. Zalecane jest regularne picie go szczególnie w okresie jesienno-zimowym. 

Sok z kapusty dla urody

Sok jest skarbnicą witamin, beta-karotenu, soli mineralnych, a szczególnie siarki, które pozytywnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci. Przy regularnym piciu zauważycie doskonałe efekty. 

Na dolegliwości jamy ustnej 

Medycyna naturalna poleca również płukanie sokiem z kapusty jamy ustnej. Leczy on stany zapalne dziąseł i odkaża je. 

Sok z kiszonej kapusty na obniżenie cholesterolu

Sok obniża wchłanianie tłuszczów z pokarmów, dzięki czemu reguluje stężenie cholesterolu we krwi. 


Kuracja sokiem z kapusty

Profilaktycznie można pić 0,5 lub 1 szklankę soku dziennie. W celach leczniczych zwykle zaleca się picie 0,5 szklanki soku 3 razy dziennie przez 2-3 tygodnie. Jeśli chorujecie, czy przyjmujecie jakieś leki na stałe zawsze warto takie kuracje skonsultować z lekarzem. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO