KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Ekologiczna produkcja pasz wolnych od GMO

Opublikowano 14.12.2018 r.
W znowelizowanej ustawie o paszach zabroniono wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczanych do użytku paszowego. Wobec tego postanowienia, pewnie przez jego restrykcyjność, na razie stosuje się odroczenie wejścia w życie. Trzeba jednak wiedzieć, że jest dziedzina produkcji rolnej, w której ten zakaz już obowiązuje i jest ściśle przestrzegany – system produkcji ekologicznej.

Produkcja ekologiczna jest ogólnym systemem zarządzania gospodarstwem i produkcją żywności, łączącym najkorzystniejsze dla środowiska praktyki, wysoki stopień różnorodności biologicznej, ochronę zasobów naturalnych, stosowanie wysokich standardów dotyczących dobrostanu zwierząt. Jest metodą produkcji odpowiadającą wysokim wymaganiom niektórych konsumentów preferujących wyroby wytwarzane przy użyciu substancji naturalnych i naturalnych procesów. 

Ekologiczna metoda produkcji pełni zatem podwójną funkcję społeczną: z jednej strony dostarcza towarów na specyficzny rynek kształtowany przez stale rosnący popyt na produkty ekologiczne, a z drugiej strony jest działaniem w interesie publicznym, ponieważ przyczynia się do ochrony środowiska, dobrostanu zwierząt i rozwoju obszarów wiejskich.

Zasady, jakie powinny być stosowane na każdym etapie produkcji zostały zawarte w Rozporządzeniu Rady (WE) nr 834/2007 z 28 czerwca 2007 r. 

Producja ekologiczna

Gospodarstwa rolne, które chcą wprowadzać produkty ekologiczne, muszą uzyskać odpowiedni certyfikat. Zgłoszenie podjęcia działalności w dziedzinie produkcji ekologicznej, w tym pasz, przyjmują wyznaczone jednostki certyfikujące. Obecnie jest ich 11. Działają w zakresie udzielonego im upoważnienia wydanego przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i są zobowiązane do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności w rolnictwie ekologicznym. Dopiero po przeprowadzeniu kontroli i uzyskaniu odpowiedniego certyfikatu producent może się posługiwać określeniem i etykietami produktu ekologicznego. Dotyczy to zarówno produktów roślinnych, jak i zwierzęcych. W przypadku tych drugich procedury są o wiele bardziej złożone i łączą wymogi dotyczące zarówno żywienia zwierząt, jak i ich utrzymania.

Ekologiczny chów zwierząt

Ekologiczny chów zwierząt powinien być związany z użytkami rolniczymi, szczególnie, jeżeli jest to tylko możliwe, zwierzęta powinny mieć dostęp do otwartej przestrzeni oraz pastwisk. W produkcji zwierząt roślinożernych co najmniej 60% suchej masy dziennej dawki pokarmowej powinna stanowić pasza objętościowa: zielonka, susz paszowy lub kiszonka. Dopuszcza się zmniejszenie udziału tych pasz do 50% dla krów mlecznych we wczesnej laktacji i tylko na okres najwyżej trzech miesięcy. 

Pasze wykorzystywane w produkcji ekologicznej  powinny być wytwarzane z ekologicznych materiałów paszowych (tylko w przypadku, gdy jakiś produkt nie jest w ogóle produkowany w systemie ekologicznym, może być dodawany  jako nieekologiczny). W paszach tych, nie można również stosować innych dodatków oraz substancji pomocniczych w przetwórstwie.

Pasze wykorzystane w produkcji ekologicznej powinny być wytworzone przede wszystkim na miejscu, w gospodarstwie lub przez sąsiadujące z nim inne gospodarstwa ekologiczne. W produkcji trzody chlewnej oraz drobiu przynajmniej 20% pasz powinno pochodzić z własnego gospodarstwa rolnego lub, jeżeli nie jest to możliwe, pasze te powinny być wytworzone w tym samym rejonie, przy współpracy z innymi gospodarstwami ekologicznymi i przedsiębiorstwami paszowymi. Ponadto pasze wykorzystywane w produkcji ekologicznej powinny być wytwarzane przy użyciu odpowiednio zaprojektowanych procesów biologicznych i przy odpowiednim zarządzaniu nimi. 

Przede wszystkim podczas produkcji pasz ekologicznych niedopuszczalne jest stosowanie roślin transgenicznych oraz produktów wytworzonych przy użyciu GMO. Pasze te również nie mogą w swoim składzie zawierać hormonów i substancji pochodnych od hormonów oraz nie mogą być poddawane działaniu promieniowania jonizującego.  

Reasumując, przetworzona pasza ekologiczna powinna być wytworzona wyłącznie ze składników pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, pochodzących z ekologicznej metody produkcji. 

Choć ekologiczna produkcja zwierzęca nie jest łatwa, to warto ją stosować w związku z coraz bardziej rozwijającym się rynkiem produktów ekologicznych. Z kolei, z punktu widzenia konsumenta, na razie tylko produkty oznaczone jako ekologiczne dają gwarancję jakości, szczególnie tego, że są wolne od GMO. 

 

 

 
Bartłomiej Pijewski
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
 
 

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach realizuje na obszarach wiejskich województwa łódzkiego zadania z zakresu doradztwa rolniczego. Podstawowym zadaniem Ośrodka jest doradztwo rolnicze, obejmujące działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mającego na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie konkurencyjności rynkowej gospodarstw rolnych, wspieranie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, a także podnoszenie poziomu kwalifikacji zawodowych rolników i innych mieszkańców obszarów wiejskich.

 

POWIĄZANE TEMATY:pasze bez gmo
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO