KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Dlaczego warto jeść bakalie?

Opublikowano 11.12.2018 r.
Bakalie powinny często gościć w naszych posiłkach, jednak zwykle przypominamy sobie o nich tylko w okresie świątecznym. Zarówno suszone owoce, jak i różne gatunki orzechów pozytywnie wpływają na zdrowie i urodę. Poznajcie zalety ich spożywania.

Bakalie są cennym źródłem kwasów tłuszczowych, mikroelementów, błonnika i potasu. Nasycają organizm witaminami oraz antyoksydantami. Pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Zaleca się, np. jedzenie każdego dnia kilku sztuk suszonych śliwek, ponieważ korzystnie wpływają na trawienie oraz dostarczają sporą dawkę błonnika. Ponadto mogą przyczyniać się do zwiększania gęstości kości, co jest szczególnie ważne u kobiet w okresie menopauzy. Natomiast spożywanie orzechów obniża poziom cholesterolu. Duża zawartość sodu sprawia, że przeciwdziałają nadciśnieniu. Zawierają mnóstwo zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych, dzięki czemu mogą zmniejszać ryzyko jego chorób.

Zawartość błonnika w bakaliach  sprawia, że ich spożywanie reguluje pracę jelit. Poza tym uzupełniają niedobory wapnia w kościach, dzięki czemu warto je spożywać prewencyjnie, aby nie doprowadzić do wystąpienia choroby kości, zwanej osteoporozą.

 

Bakalie - zamiennik niezdrowych słodyczy i przekąsek

Aktualnie w sklepach ze zdrową żywnością mamy do wyboru mnóstwo suszonych owoców oraz różne rodzaje orzechów. Stanowią one doskonałą alternatywę dla nadmiernie przesłodzonych słodyczy czy słonych przekąsek, po które chętnie sięgamy. Zamiast tego, kiedy mamy ochotę na przekąskę, wybierajmy właśnie bakalie ze względu na zawartość składników odżywczych, a także błonnika i zdrowych tłuszczów. Aby kontrolować swoją wagę, warto spożywać je z umiarem lub po prostu traktować jedynie jako zdrowy zamiennik słodyczy.


Jak jeść bakalie?

Orzechy oraz suszone owoce możemy spożywać z jogurtem na śniadanie, jako przekąskę między posiłkami, a także dodatek do sałatek, makaronów czy mięs.

 

Przepisy na wykorzystanie bakalii w codziennych posiłkach

  • Granola z żurawiną, orzechami, daktylami i figami

Wystarczy kilka chwil, by przygotować pyszną domową granolę. Warto dodać do niej swoje ulubione suszone owoce, orzechy i przyprawy.

Składniki do przygotowania domowej granoli:
- 250 g płatków owsianych
- 100 g drobno posiekanych, ulubionych orzechów
- 10 suszonych fig
- 10 daktyli
- garść żurawiny
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 10 migdałów
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka wanilii
- 5 łyżek miodu.

Jak przygotować pyszną domową granolę?

W dużej misce połącz wszystkie składniki i dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i nałóż równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez około 20 minut. Pamiętaj, by mieszać granolę co około 5 minut, tak aby całość była przyrumieniona na złoty kolor. Wówczas wyjmij z piekarnika i wystudź. Tak przygotowaną granolę należy przechowywać w dużym szczelnie zakręconym słoiku. Granola to doskonały dodatek do jogurtu.

 

  • Kurczak z bakaliami po marokańsku – danie ekspresowe

To wyjątkowe danie, które smakuje pysznie. Łączy w sobie słodycz suszonych owoców z pysznym kurczakiem w wyjątkowym sosie.

Niezbędne składniki:
- dwa podwójne filety z kurczaka
- 0,5 szklanki suszonych moreli
- 0,5 szklanki suszonych śliwek
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki czerwonego wina
- 4 szklanki rosołu
- sok z 1 cytryny
- 1/4 szklanki orzeszków piniowych
- 0,5 szklanki migdałów
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Jak przygotować kurczaka z bakaliami po marokańsku?

Kroimy cebulę i czosnek w drobną kosteczkę. Doprawiamy kurczaka solą i pieprzem, kroimy go na mniejsze porcje. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i smażymy na niej na złoty kolor filety kurczaka z obu stron. Odkładamy go na talerz, a na patelni podsmażamy cebulkę i czosnek. Po kilku minutach dodajemy suszone śliwki, morele i rodzynki. Smażymy chwilę i doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy wino i gotujemy, aż jego objętość dwukrotnie się zmniejszy. Wówczas na patelnię wkładamy podsmażone wcześniej filety z kurczaka i wlewamy bulion. Dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut. Do szklanki wlewamy 5 łyżek sosu, mieszamy go z mąką kukurydzianą, dodajemy sok z cytryny i wlewamy na patelnię. Gotujemy chwilę, aż sos się zagęści. Danie nakładamy na talerz i sypiemy obficie drobno posiekanymi orzechami i migdałami. Przygotowanego w ten sposób kurczaka podajemy z ryżem.

Bez bakalii nie ma świątecznych wypieków, ale pamiętajmy o nich przez cały rok - są świetną i zdrową przekąską!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO