KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Kulinarne triki - w sam raz na świąteczne gotowanie

Opublikowano 12.12.2018 r.
Przygotowanie potraw na Święta Bożego Narodzenia to nie lada wyzwanie dla każdej gospodyni. Niestety, zdarza się tak, że coś czasem nam po prostu nie wyjdzie… ale dzięki znajomości kilku kulinarnych trików z pewnością wszystko pójdzie zgodnie z planem. Polecamy więc skorzystanie z naszych wskazówek! Do dzieła!

Aby barszcz miał intensywny kolor…

Należy przede wszystkim gotować go na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj łyżkę soku z cytryny – wpłynie to na intensywny kolor barszczu, a także na jego wyrazisty smak. Barszcz najlepiej smakuje na drugi dzień, dlatego polecamy ugotować go odpowiednio wcześnie.

Aby ciasto na pierogi było idealne…

Trzeba do ciasta (składniki to tylko woda, mąka i odrobina soli) dodać gorącą wodę – dzięki temu będzie elastyczne i niesamowicie miękkie. Warto dodać również około 2 łyżki oleju na 0,5 kg mąki. 

Aby karp nie miał mulistego posmaku…

Należy każdy kawałek karpia posypać solą, ułożyć w misce i zalać: 2 szklankami tłustego mleka, sokiem z połówki cytryny i szczyptą cukru – odstawiamy do lodówki, najlepiej na 24 godziny. 

Aby uszka i pierogi się nie posklejały…

Trzeba podczas gotowania dodać do nich odrobinę oleju.

Aby makowiec się nie rozpadł…

Należy do masy makowej dodać białka ubite na sztywno – na 30 dag maku 5 białek. Poza tym ciasto, przed wyłożeniem masy, powinno się posmarować białkiem.

Aby pierniczki szybko zmiękły…

Pierniczki najlepiej upiec na 2 tygodnie przed Świętami.  Aby jednak mieć pewność, że szybko zmiękną, włóżmy do pojemnika, w którym je przechowujemy kawałek skórki pomarańczy. 

Aby lukier do dekoracji ciast nie wyszedł zbyt twardy…

Wystarczy utrzeć sok z cytryny z cukrem pudrem na puszystą gęstą masę. Dodaj do niego odrobinę soku z malin, a lukier będzie miał różowy kolor!  

 

I jak? Gotowi na świąteczne wojaże kulinarne?

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO