KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Okra - dlaczego warto jeść to warzywo?

Opublikowano 17.12.2018 r.
Okra, zwana też ketmią bądź piżmianem jadalnym to przypominające papryczki chilli podłużne warzywo w kolorze zielonym. W naszym kraju jest zupełnie nieznane. Podpowiadamy, dlaczego warto po nie sięgnąć.

Co to jest okra?

Okra to zdrowe warzywo powszechnie wykorzystywane jest do celów kulinarnych w krajach azjatyckich, arabskich i afrykańskich. W Europie jest mało znana. Szkoda, bo okra była jednym z pierwszych warzyw uprawnych na świecie. Jest to średniej wysokości krzew dorastający do 2 metrów wysokości, który wydaje podłużne strąki pokryte meszkiem. W ich wnętrzu znajdziemy nasiona w kolorze białym otoczone przez lepki miąższ. Jest to roślina o niewielu wymaganiach, która przetrwa także mało sprzyjające warunki.


Okra właściwości

Okra to mało kaloryczne warzywo zasobne w witaminy, minerały, błonnik pokarmowy oraz mikroelementy. Doskonale sprawdzi się w diecie osoby odchudzającej się bądź diabetyka ze względu na dużą zawartość wody, a w efekcie również niewielką kaloryczność. Jest naturalnym probiotykiem, dzięki czemu pozytywnie wpływa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego - reguluje trawienie i eliminuje zaparcia. Reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi. Znajdujące się w niej karotenoidy, substancje mineralne i witaminy poprawiają wygląd włosów, paznokci i skóry, korzystnie wpływają na samopoczucie. Duża zawartość antyoksydantów sprawia, że warto włączać okrę do codziennej diety, ponieważ neutralizuje działanie wolnych rodników oraz opóźnia procesy starzenia i chroni organizm przed nowotworami. Wzmacnia odporność, regeneruje, a także zawiera kwas foliowy. Z tego względu warto, aby kobiety w ciąży bądź planujące ciążę sięgały po to warzywo.


Jak smakuje okra?

Ketmia to warzywo, które w smaku przypomina cukinię lub bakłażan. W związku z tym sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw. Można ją jeść na surowo, gotować i zapiekać oraz łączyć z innymi warzywami. Okra ma lepki miąższ, który może stanowić naturalny zagęstnik sosów i zup. Świetnie się sprawdza także jako danie z grilla lub dodatek do mięs zamiast ziemniaków.

 

Okra zapiekana w cieście – przepis

Składniki:
- 1 kilogram okry
- 2 jajka
- 3/4 szklanki maślanki
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- olej roślinny do smażenia

Jak przygotować okrę zapiekaną w cieście krok po kroku?

Dokładnie myjemy okrę, osuszamy i tniemy na krążki. W dużej misce łączymy jajka z maślanką, dodajemy przyprawy i mąkę kukurydzianą. Maczamy krążki okry w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Osuszamy na papierowym ręczniku. Zapiekaną okrę w cieście podajemy jako zamiennik ziemniaków czy ryżu. Doskonale smakuje z pyszną, domową surówką.

 

Placuszki z okrą i jogurtowym sosem

Składniki:
- 1,5 kubka okry w plastrach
- 0,5 szklanki pokrojonej czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki wody
- olej do smażenia
- sól i pieprz

Do przygotowania sosu:
- 1/2 szklanki greckiego jogurtu
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki kolendry

Jak przygotować pyszne placuszki z okrą i sosem jogurtowym?

W dużej misce łączymy mąkę kukurydzianą, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy jajko i wodę i mieszamy. Drobno siekamy czosnek oraz kroimy paprykę i okrę. Dodajemy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy łyżką małe placuszki na rozgrzanej patelni i smażymy je do uzyskania złotego koloru z każdej strony. Upieczone placuszki osuszamy na papierowym ręczniku i podajemy z sosem jogurtowym. W celu przygotowania sosu łączymy posiekaną kolendrę, sok z limonki i jogurt i mieszamy do połączenia.


Okra w sosie pomidorowym

Składniki:
- 4 plasterki boczku
- 1 średnia cebula
- 1/3 szklanki pokrojonego selera
- 1 kilogram pomidorów
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 4 szklanki okry
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka koncentratu
- 0,5 łyżeczki czosnku w proszku
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu

Jak przygotować okrę w sosie pomidorowym?
Smażymy boczek i odkładamy na talerzyk. Drobno siekamy cebulkę i smażymy na tłuszczu od boczku. Na patelnię do cebuli dodajemy seler. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w mniejsze cząstki pomidory i okrę, wlewamy bulion i przyprawiamy. Dusimy pod przykryciem około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Okra w sosie pomidorowym doskonale smakuje z kaszą gryczaną. Po nałożeniu dania na talerz, tuż przed podaniem, kruszymy bekon na wierzchu potrawy.

 

Zachęciliśmy Was do rozpoczęcia kulinarnej przygody z okrą?

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO