KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Przepisy na świąteczne wypieki od naszych Czytelników - laureaci konkursu

Opublikowano 20.12.2018 r.

I miejsce - Zwyciężczynią konkursu została Pani Bernadeta, która przysłała przepis na świąteczne pierniczki. 

SUPER PIERNICZKI 

 

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 9 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 5 łyżeczek przypraw ( 3 cynamonu, 1/2 goździki, 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu 1/2 imbiru odrobina anyżu) zemleć w młynku lub utrzeć w  moździerzu -można zastąpić te składniki gotową przyprawą do pierników
  • 1 kostka masła
  • 1 słoik miodu 400 g

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać z kakao w dużej misce. Miód zagotować z przyprawami i odstawić. Następnie dodać masło i poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić w temperaturze pokojowej aż zwiększy swą objętość. Białka ubić na pianę, dodać cukier, a następnie żółtka, ciągle ubijając. Tak ubite jajka dodać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać.Na końcu dodać śmietanę ze sodą. Ciasto może okazać się dosyć rzadkie, ale należy je przykryć i odstawić w chłodne miejsce. W ciągu 24 godzin zgęstnieje.Następnego dnia podzielić ciasto na porcje.Podsypać część ciasta mąką i rozwałkować na grubość ok 4 mm (nie za cienko lepsze są te grubsze) Wykrawać pierniczki.Podsypywać mocno mąką i kłaść gotowe na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 7-10 minut. Można przed pieczeniem posmarować pierniczki roztrzepanym białkiem, wówczas będą błyszczały. Po upieczeniu dekorujemy lukrem.

 

II miejsce zajęła Pani Mariola i jej przepis na ciasto-choinkę

Choinka krucho-drożdżowa z masą makową i bakaliami

Ciasto: 450 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 250 g margaryny, 50 g drożdży, 6 łyżek mleka, 2 jajka, szczypta soli

Masa makowa: 200 g maku, 200 ml mleka, cynamon mielony (ja daję pół opakowania), 100 g cukru, 2 łyżki stołowe miodu, cukier z prawdziwą wanilią, dowolne bakalie - orzechy, rodzynki, suszona śliwka itp.

Wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier z prawdziwą wanilią i margarynę. Siekamy nożem do utworzenia się grudek. Drożdże rozpuszczamy w zimnym mleku, dodajemy jajka i razem mieszamy. Całość łączymy z mąką i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.

Mak dwukrotnie mielimy w maszynce, zaparzamy (zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na pół godz).

W garnku łączymy mleko z cukrem, miodem, cynamonem i bakaliami. Zagotowujemy. Dodajemy mak i krótko gotujemy.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części i wałkujemy je w kształcie jednakowych trójkątów. Na pierwszy trójkąt wykładamy masę makową. Na masę makową kładziemy drugi placek. Gotowy nacinamy tak jak na gałązki choinki. Skręcamy końce. Gotową choinkę smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. 20 minut. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem w różnych kolorach.

 

III miejsce - przepis naszej czytelniczki na ciasto "oczy carycy"

Oczy carycy

Ciasto jasne:

  •     7 białek
  •     1 i ¼ szklanki cukru
  •     1 szklanka mąkiziemniaczanej
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •     1 łyżka octu
  •     1/3 szklanki oleju

Ciasto ciemne:

  •     7 żółtek
  •     2 jajka
  •     6 łyżek cukru
  •     5 łyżek mąki pszennej
  •     2 łyżki kakao
  •     1 łyżka proszku do pieczenia
  •     1/3 szklanki oleju

Ciasto jasne: Białka ubić dodać cukier, ciągle ubijając na mniejszych obrotach wlać olej i ocet. Na końcu wymieszać delikatnie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto ciemne: Żółtka z jajkami i cukrem ubić. Wlać olej a na końcu wymieszać z mąką, kakao i proszkiem.Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wlewać na przemian ciasto jasne i ciemne. Piec około 40 minut w temp 180 stopni. Upieczone ostudzić i przekroić na pół. 

Krem:

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  •  1 i 3/4 szkl. mleka
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 kostka masła (250 g)

Poza tym:

  • okrągłe biszkopty (180 g)
  • 2 galaretki czerwone
  • ok. pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy (u mnie z 1 łyżeczki bezkofeinowej)

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i odstawić do schłodzenia.

Proszek budyniowy wymieszać z 3/4 szkl. mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając zagotować. Odstawić do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać).

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać ostudzony do temp. pokojowej budyń. 

Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową kremu, na wierzchu ułożyć zamaczane w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Zalać mocno tężejącą galaretką i wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby całkowicie zastygła. Następnie rozsmarować na galaretce resztę kremu i przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta oblać polewą czekoladową.

Polewa:

  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 łyżka wody
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru

Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy tylko polewa zacznie się gotować zestawić z ognia i wystudzić.

Zwycięzcom naszego świątecznego konkursu serdecznie gratulujemy!

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO