KalendarzRolników.pl
NOTOWANIA ROLNICZE
WIĘCEJ CEN
  • boczek 9.80-11.60 zł/kg głowy 2.00-2.00 zł/kg karkówka 10.40-14.00 zł/kg łopatka 9.60-12.40 zł/kg mięsa drobne 5.60-15.20 zł/kg półtusze 7.60-8.60 zł/kg schab 11.00-15.00 zł/kg szynka 10.20-12.60 zł/kg wątroba 1.60-1.60 zł/kg
  • filet z piersi 18.40-18.40 zł/kg udziec 12.20-12.20 zł/kg
  • ćwiartki 3.00-3.00 zł/kg filet z piersi 8.50-8.50 zł/kg tuszki 3.80-3.80 zł/kg skrzydła 4.00-4.00 zł/kg wątróbka 2.00-2.00 zł/kg żołądki 3.20-3.20 zł/kg
  • jęczmień paszowy 640.00-690.00 zł/t kukurydza 715.00-78.00 zł/t makuchy rzepakowe 1100.00-1100.00 zł/t otręby pszenne 630.00-630.00 zł/t otręby żytnie 425.00-490.00 zł/t pszenica konsumpcyjna 750.00-950.00 zł/t pszenica paszowa 760.00-770.00 zł/t pszenzyto 700.00-700.00 zł/t żyto konsumpcyjne 570.00-630.00 zł/t żyto paszowe 545.00-545.00 zł/t owies: łódzkie (Piątek) 80.00-80.00 zł/t owies: kujawsko-pomorskie (Golub-Dobrzyń) 77.00-77.00 zł/t owies: kujawsko- pomorskie (Skrwilno) 68.00-68.00 zł/t owies: lubelskie (Chełm) 70.00-70.00 zł/t owies: lubelskie (Janów Lubelski) 60.00-60.00 zł/t owies: lubelskie (Markuszów) 60.00-70.00 zł/t owies: lubelskie (Opole Lubelskie) 60.00-70.00 zł/t owies: lubelskie (Ryki) 60.00-60.00 zł/t owies: łódzkie (Bełchatów) 60.00-60.00 zł/t owies: łódzkie (Biała Rawska) 60.00-60.00 zł/t owies: łódzkie (Błaszki) 70.00-70.00 zł/t owies: łódzkie (Brzeziny) 80.00-80.00 zł/t owies: łódzkie (Gorzkowice) 70.00-75.00 zł/t owies: łódzkie (Krośniewice) 65.00-65.00 zł/t owies: łódzkie (Łask) 65.00-80.00 zł/t owies: łódzkie (Łyszkowice) 65.00-75.00 owies: łódzkie (Opoczno) 70.00-70.00 zł/t owies: łódzkie (Ozorków) 70.00-70.00 zł/t owies: łódzkie (Pajęczno) 70.00-75.00 zł/t owies: łódzkie (Piątek) 70.00-70.00 zł/t owies: łódzkie (Radomsko) 70.00-75.00 zł/t owies: łódzkie (Rawa Mazowiecka) 60.00-60.00 zł/t owies: łódzkie (Skierniewice) 65.00-65.00 zł/t owies: łódzkie (Szadek) 65.00-65.00 zł/t owies: łódzkie (Ujazd) 63.00-63.00 zł/t owies: małopolskie (Krościenko) 80.00-80.00 zł/t owies: małopolskie (Limanowa) 90.00-95.00 zł/t owies: małopolskie (Sucha Beskidzka) 80.00-80.00 zł/t owies: małopolskie (Wolbrom) 60.00-60.00 zł/t owies: mazowieckie (Bieżuń) 55.00-60.00 zł/t owies: mazowieckie (Chorzele) 75.00-75.00 zł/t owies: mazowieckie (Długosiodło) 70.00-70.00 zł/t owies: mazowieckie (Garwolin) 60.00-65.00 zł/t owies: mazowieckie (Grodzisk Mazowiecki) 70.00-70.00 zł/t owies: mazowieckie (Kałuszyn) 60.00-60.00 zł/t owies: mazowieckie (Kozłów Biskupi) 70.00-70.00 zł/t owies: mazowieckie (Łosice) 70.00-70.00 zł/t owies: mazowieckie (Mszczonów) 70.00-70.00 zł/t owies: mazowieckie (Nasielsk) 60.00-70.00 zł/t owies: mazowieckie (Nowe Miasto) 60.00-70.00 zł/t owies: mazowieckie (Ostrołęka) 70.00-70.00 zł/t owies: mazowieckie (Pułtusk) 60.00-60.00 zł/t owies: mazowieckie (Siedlce) 60.00-65.00 zł/t owies: mazowieckie (Sokołów Podlaski) 60.00-60.00 zł/t owies: mazowieckie (Strzegowo) 65.00-70.00 zł/t owies: mazowieckie (Węgrów) 50.00-50.00 zł/t owies: mazowieckie (Żelechów) 55.00-550.00 owies: podlaskie (Bielsk Podlaski) 70.00-80.00 zł/t owies: podlaskie (Ciechanowiec) 50.00-60.00 zł/t owies: podlaskie (Jedwabne) 60.00-62.00 zł/t owies: podlaskie (Knyszyn) 60.00-60.00 zł/t owies: podlaskie (Kolno) 70.00-70.00 zł/t owies: podlaskie (Siemiatycze) 60.00-60.00 zł/t owies: podlaskie (Sokółka) 60.00-60.00 zł/t owies: podlaskie (Suchowola) 60.00-60.00 zł/t owies: podlaskie (Suwałki) 60.00-65.00 zł/t owies: podlaskie (Szczuczyn) 55.00-60.00 zł/t owies: śląskie (Skoczów) 85.00-100.00 zł/t owies: świętokrzyskie (Klimontów) 60.00-70.00 zł/t owies: świętokrzyskie (Staszów) 60.00-70.00 zł/t owies: warmińsko-mazurskie (Orneta) 65.00-65.00 zł/t owies: wielkopolskie (Czarnków) 80.00-80.00 zł/t owies: wielkopolskie (Leszno) 80.00-80.00 owies: małopolskie (Krzeszowice) 70.00-70.00 zł/t owies: małopolskie (Limanowa) 75.00-80.00 owies: małopolskie (Łącko) 80.00-80.00 zł/t owies: małopolskie (Mszana Dolna) 70.00-75.00 zł/t owies: małopolskie (Nowy Targ) 80.00-80.00 zł/t owies: małopolskie (Skała) 65.00-65.00 zł/t owies: małopolskie (Stary Sącz) 75.00-80.00 owies: małopolskie (Sucha Beskidzka) 80.00-80.00 zł/t owies: małopolskie (Wadowice) 60.00-60.00 zł/t kukurydza: łódzkie (Bełchatów) 110.00-110.00 zł/t kukurydza: łódzkie (Biała Rawska) 90.00-90.00 zł/t kukurydza: łódzkie (Brzeziny) 100.00-100.00 zł/t kukurydza: łódzkie (Gorzkowice) 100.00-100.00 zł/t kukurydza: łódzkie (Krośniewice) 90.01-90.00 zł/t kukurydza: łódzkie (Łask) 100.00-100.00 zł/t kukurydza: łódzkie (Łyszkowice) 100.00-100.00 zł/t kukurydza: łódzkie (Ozorków) 90.00-90.00 zł/t kukurydza: łódzkie (Pajęczno) 100.00-100.00 zł/t kukurydza: łódzkie (Radomsko) 110.00-110.00 zł/t kukurydza: łódzkie (Skierniewice) 100.00-100.00 zł/t kukurydza: łódzkie (Tuszyn) 110.00-100.00 zł/t kukurydza: łódzkie (Warta) 80.00-80.00 zł/t kukurydza: łódzkie (Żychlin) 90.00-90.00 zł/t kukurydza: małopolskie (Krościenko) 100.00-100.00 zł/t kukurydza: małopolskie (Krzeszowice) 80.00-80.00 zł/t kukurydza: małopolskie (Limanowa) 90.00-95.00 zł/t kukurydza: małopolskie (Łącko) 100.00-100.00 zł/t kukurydza: małopolskie (Nowy Targ) 100.00-100.00 zł/t kukurydza: małopolskie (Sucha Beskidzka) 100.00-100.00 zł/t kukurydza: małopolskie (Wadowice) 90.00-90.00 zł/t kukurydza: małopolskie (Wolbrom) 85.00-80.00 zł/t kukurydza: mazowieckie (Bieżuń) 80.00-90.00 zł/t kukurydza: mazowieckie (Długosiodło) 95.00-95.00 zł/t kukurydza: mazowieckie (Garwolin) 80.00-85.00 zł/t kukurydza: mazowieckie (Grodzisk Mazowiecki) 80.00-85.00 zł/t kukurydza: mazowieckie (Kałuszyn) 80.00-90.00 zł/t kukurydza: mazowieckie (Kozłów Biskupi) 85.00-85.00 zł/t kukurydza: mazowieckie (Łosice) 100.00-100.00 zł/t kukurydza: mazowieckie (Mszczonów) 83.00-80.00 kukurydza: mazowieckie (Nasielsk) 70.00-75.00 zł/t kukurydza: mazowieckie (Nowe Miasto) 80.00-85.00 zł/t kukurydza: mazowieckie (Ostrołęka) 95.00-95.00 zł/t kukurydza: mazowieckie (Siedlce) 80.00-90.00 zł/t kukurydza: mazowieckie (Sokołów Podlaski) 80.00-80.00 zł/t kukurydza: mazowieckie (Węgrów) 80.00-80.00 zł/t kukurydza: śląskie (Kłobuck) 86.00-86.00 zł/t kukurydza: śląskie (Mstów) 80.00-80.00 zł/t kukurydza: śląskie (Racibórz) 90.00-90.00 zł/t kukurydza: śląskie (Skoczów) 90.00-100.00 zł/t kukurydza: śląskie (Siewierz) 100.00-100.00 zł/t kukurydza: śląskie (Żarki) 90.00-90.00 zł/t kukurydza: wielkopolskie (Czarnków) 95.00-95.00 zł/t kukurydza: wielkopolskie (Leszno) 100.00-100.00 zł/t żyto: kujawsko-pomorskie (Golub-Dobrzyń) 72.00-72.00 zł/t żyto: kujawsko-pomorskie (Skrwilno) 68.00-68.00 zł/t żyto: lubelskie (Łęczna) 60.00-70.00 zł/t żyto: lubelskie (Markuszów) 55.00-60.00 zł/t żyto: lubelskie (Ostrów Lubelski) 60.00-70.00 zł/t żyto: lubelskie (Ryki) 55.00-55.00 zł/t żyto: łódzkie (Bechatów) 80.00-80.00 zł/t żyto: lubelskie (Biała Rawska) 60.00-60.00 zł/t żyto: lubelskie (Błaszki) 60.00-60.00 zł/t żyto: łódzkie (Gorzkowice) 60.00-60.00 zł/t żyto: łódzkie (Krośniewice) 65.00-65.00 zł/t żyto: łódzkie (Łask) 70.00-70.00 zł/t żyto: łódzkie (Łyszkowice) 75.00-65.00 zł/t żyto: łódzkie (Opoczno) 70.00-70.00 zł/t żyto: łódzkie (Ozorków) 60.00-60.00 zł/t żyto: łódzkie (Piątek) 60.00-60.00 zł/t żyto: łódzkie (Radomsko) 80.00-80.00 zł/t żyto: łódzkie (Rawa Mazowiecka) 60.00-60.00 zł/t żyto: łódzkie (Skierniewice) 60.00-60.00 zł/t żyto: łódzkie (Ujazd) 55.00-55.00 zł/t żyto: łódzkie (Warta) 60.00-60.00 żyto: małopolskie (Łącko) 90.00-90.00 zł/t żyto: małopolskie (Nowy Targ) 80.00-90.00 zł/t żyto: małopolskie (Sucha Beskidzka) 80.00-80.00 zł/t żyto: małopolskie (Wadowice) 66.00-66.00 zł/t żyto: mazowieckie (Bieżuń) 55.00-60.00 zł/t żyto: mazowieckie (Długosiodło) 65.00-60.00 zł/t żyto: mazowieckie (Chorzele) 70.00-70.00 zł/t żyto: mazowieckie (Garwolin) 55.00-60.00 zł/t żyto: mazowieckie (Grodzisk Mazowiecki) 70.00-60.00 zł/t żyto: mazowieckie (Kałuszyn) 45.00-45.00 zł/t żyto: mazowieckie (Kozłów Biskupi) 62.00-65.00 zł/t żyto: mazowieckie (Łosice) 65.00-70.00 zł/t żyto: mazowieckie (Mszczonów) 65.00-65.00 zł/t żyto: mazowieckie (Nasielsk) 55.00-60.00 zł/t żyto: mazowieckie (Nowe Miasto) 60.00-65.00 zł/t żyto: mazowieckie (Ostrołęka) 60.00-75.00 zł/t żyto: mazowieckie (Przytyk) 45.00-50.00 zł/t żyto: mazowieckie (Pułtusk) 65.00-70.00 zł/t żyto: mazowieckie (Sieldce) 60.00-60.00 zł/t żyto: mazowieckie (Sokołów Podlaski) 65.00-65.00 zł/t żyto: mazowieckie (Strzegowo) 60.00-60.00 zł/t żyto: mazowieckie (Węgrów) 50.00-50.00 zł/t żyto: podlaskie (Ciechanowiec) 55.00-60.00 zł/t żyto: podlaskie (Hajnówka) 70.00-60.00 zł/t żyto: podlaskie (Jedwabne) 48.00-60.00 zł/t żyto: podlaskie (Kleszczele) 80.00-80.00 zł/t żyto: podlaskie (Knyszyn) 50.00-60.00 zł/t żyto: podlaskie (Kolno) 50.00-65.00 zł/t żyto: podlaskie (Sokółka) 50.00-60.00 zł/t żyto: podlaskie (Suchowola) 50.00-60.00 zł/t żyto: podlaskie (Szczuczyn) 60.00-60.00 zł/t żyto: śląskie (Żarki) 75.00-75.00 zł/t żyto: świętokrzyskie (Klimontów) 70.00-75.00 zł/t żyto: świętokrzyskie (Ożarów) 60.00-62.00 zł/t żyto: świętokrzyskie (Staszów) 60.00-65.00 zł/t żyto: wielkopolskie (Czarnków) 65.00-65.00 zł/t żyto: wielkopolskie (Leszno) 70.00-70.00 zł/t żyto: wielkopolskie (Śmigiel) 70.00-70.00 zł/t owies: łódzkie (Opoczno) 75.00-80.00 zł/t owies: łódzkie (Ozorków) 75.00-80.00 zł/t pszenica: kujawsko-pomorskie (Golub-Dobrzyń) 90.00-90.00 zł/t pszenica: kujawsko-pomorskie (Skrwilno) 88.00-88.00 zł/t pszenica: lubelskie (Chełm) 90.00-90.00 zł/t pszenica: lubelskie (Janów Lubelski) 80.00-80.00 zł/t pszenica: lubelskie (Łęczna) 85.00-85.00 zł/t pszenica: lubelskie (Markuszów) 80.00-80.00 zł/t pszenica: lubelskie (Opole Lubelskie) 80.00-80.00 zł/t pszenica: lubelskie (Ostrów Lubelski) 90.00-90.00 zł/t pszenica: lubelskie (Ryki) 75.00-75.00 zł/t pszenica: lubelskie (Urszulin) 80.00-90.00 zł/t pszenica: łódzkie (Bełchatów) 100.00-100.00 zł/t pszenica: łódzkie (Biała Rawska) 80.00-80.00 zł/t pszenica: łódzkie (Błaszki) 70.00-70.00 zł/t pszenica: łódzkie (Brzeziny) 100.00-100.00 zł/t pszenica: łódzkie (Gorzkowice) 85.00-85.00 zł/t pszenica: łódzkie (Jeżów) 95.00-95.00 zł/t pszenica: łódzkie (Krośniewice) 70.00-70.00 zł/t pszenica: łódzkie (Łask) 90.00-90.00 zł/t pszenica: łódzkie (Łyszkowice) 85.00-85.00 zł/t pszenica: łódzkie (Opoczno) 85.00-85.00 zł/t pszenica: łódzkie (Ozorków) 80.00-80.00 zł/t pszenica: łódzkie (Pajęczno) 90.00-90.00 zł/t pszenica: łódzkie (Piątek) 75.00-70.00 zł/t pszenica: łódzkie (Radomsko) 90.00-95.00 zł/t pszenica: łódzkie (Rawa Mazowiecka) 80.00-85.00 zł/t pszenica: łódzkie (Szadek) 80.00-80.00 zł/t pszenica: łódzkie (Tuszyn) 90.00-90.00 zł/t pszenica: łódzkie (Ujazd) 80.00-82.00 zł/t pszenica: łódzkie (Żychlin) 80.00-80.00 zł/t pszenica: małopolskie (Krościenko) 100.00-100.00 zł/t pszenica: małopolskie (Krzeszowice) 75.00-94.00 zł/t pszenica: małopolskie (Limanowa) 90.00-95.00 zł/t pszenica: małopolskie (Łącko) 100.00-100.00 zł/t pszenica: małopolskie (Mszana Dolna) 90.00-90.00 zł/t pszenica: małopolskie (Nowy Sącz) 100.00-100.00 zł/t pszenica: małopolskie (Nowy Targ) 100.00-100.00 zł/t pszenica: małopolskie (Proszowice) 65.00-67.00 zł/t pszenica: małopolskie (Skała) 64.00-64.00 zł/t pszenica: małopolskie (Stary Sącz) 80.00-90.00 pszenica: małopolskie (Sucha Beskidzka) 90.00-90.00 zł/t pszenica: małopolskie (Wadowice) 88.00-88.00 zł/t pszenica: małopolskie (Wolbrom) 70.00-70.00 zł/t pszenica: mazowieckie (Bieżuń) 85.00-90.00 zł/t pszenica: mazowieckie (Chorzele) 95.00-95.00 zł/t pszenica: mazowieckie (Długosiodło) 90.00-90.00 zł/t pszenica: mazowieckie (Garwolin) 75.00-90.00 zł/t pszenica: mazowieckie (Głowaczów) 85.00-85.00 zł/t pszenica: mazowieckie (Grodzisk Mazowiecki) 85.00-85.00 zł/t pszenica: mazowieckie (Kałuszyn) 80.00-80.00 zł/t pszenica: mazowieckie (Kozłów Biskupi) 76.00-80.00 zł/t pszenica: mazowieckie (Łosice) 80.00-100.00 zł/t pszenica: mazowieckie (Mszczonów) 80.00-80.00 zł/t pszenica: mazowieckie (Nasielsk) 75.00-100.00 zł/t pszenica: mazowieckie (Nowe Miasto) 70.00-80.00 zł/t pszenica: mazowieckie (Ostrołęka) 85.00-100.00 zł/t pszenica: mazowieckie (Przytyk) 65.00-80.00 zł/t pszenica: mazowieckie (Pułtusk) 77.00-85.00 zł/t pszenica: mazowieckie (Siedlce) 85.00-85.00 zł/t pszenica: mazowieckie (Sokołów Podlaski) 80.00-90.00 zł/t pszenica: mazowieckie (Strzegowo) 80.00-90.00 zł/t pszenica: mazowieckie (Węgrów) 80.00-90.00 zł/t pszenica: mazowieckie (Żelechów) 80.00-80.00 zł/t pszenica: podlaskie (Augustów) 75.00-85.00 zł/t pszenica: podlaskie (Bielsk Podlaski) 80.00-100.00 zł/t pszenica: podlaskie (Ciechanowiec) 80.00-85.00 zł/t pszenica: podlaskie (Hajnówka) 90.00-100.00 zł/t pszenica: podlaskie (Jedwabne) 100.00-100.00 zł/t pszenica: podlaskie (Kleszczele) 90.00-100.00 zł/t pszenica: podlaskie (Knyszyn) 80.00-90.00 zł/t pszenica: podlaskie (Kolno) 90.00-90.00 zł/t pszenica: podlaskie (Sejny) 75.00-85.00 zł/t pszenica: podlaskie (Siemiatycze) 80.00-90.00 zł/t pszenica: podlaskie (Sokółka) 65.00-70.00 zł/t pszenica: podlaskie (Suchowola) 80.00-80.00 zł/t pszenica: podlaskie (Suwałki) 80.00-100.00 zł/t pszenica: podlaskie (Szczuczyn) 80.00-90.00 zł/t pszenica: śląskie (Skoczów) 90.00-100.00 zł/t pszenica: śląskie (Żarki) 80.00-80.00 zł/t pszenica: świętokrzyskie (Klimontów) 80.00-90.00 zł/t pszenica: świętokrzyskie (Ożarów) 65.00-66.00 zł/t pszenica: świętokrzyskie (Sandomierz) 60.00-65.00 zł/t pszenica: świętokrzyskie (Staszów) 78.00-81.00 zł/t pszenica: warmińsko-mazurskie (Orneta) 80.00-80.00 zł/t pszenica: wielkopolskie (Czarnków) 100.00-100.00 zł/t pszenica: wielkopolskie (Leszno) 90.00-90.00 zł/t pszenica: wielkopolskie (Śmigiel) 90.00-100.00 zł/t jęczmień kujawsko-pomorskie (Golub-Dobrzyń) 77.00-75.00 zł/t jęczmień: kujawsko-pomorskie (Skrwilno) 72.00-72.00 zł/t jęczmień: lubelskie (Janów Lubelski) 70.00-70.00 zł/t jęczmień: lubelskie (Markuszów) 70.00-80.00 zł/t jęczmień: lubelskie (Opole Lubelskie) 70.00-80.00 zł/t jęczmień: lubelskie (Ostrów Lubelski) 80.00-80.00 zł/t jęczmień: lubelskie (Ryki) 70.00-70.00 zł/t jęczmień: łódzkie (Bełchatów) 75.00-75.00 zł/t jęczmień: łódzkie (Biała Rawska) 75.00-75.00 zł/t jęczmień: łódzkie (Błaszki) 70.00-70.00 zł/t jęczmień: łódzkie (Brzeziny) 100.00-100.00 zł/t jęczmień: łódzkie (Gorzkowice) 80.00-80.00 zł/t jęczmień: łódzkie (Krośniewice) 75.00-75.00 zł/t jęczmień: łódzkie (Łask) 90.00-90.00 zł/t jęczmień: łódzkie (Łyszkowice) 85.00-85.00 zł/t jęczmień: łódzkie (Opoczno) 90.00-90.00 zł/t jęczmień: łódzkie (Ozorków) 70.00-70.00 zł/t jęczmień: łódzkie (Pajęczno) 80.00-80.00 zł/t jęczmień: łódzkie (Piątek) 75.00-75.00 zł/t jęczmień: łódzkie (Radomsko) 75.00-75.00 zł/t jęczmień: łódzkie (Rawa Mazowiecka) 75.00-75.00 zł/t jęczmień: łódzkie (Skierniewice) 85.00-85.00 zł/t jęczmień: łódzkie (Szadek) 85.00-85.00 zł/t jęczmień: łódzkie (Tuszyn) 85.00-85.00 zł/t jęczmień: łódzkie (Żychlin) 80.00-80.00 zł/t jęczmień: łódzkie (Ujazd) 74.00-74.00 zł/t jęczmień: małopolskie (Krościenko) 100.00-100.00 zł/t jęczmień: małopolskie (Krzeszowice) 70.00-70.00 zł/t jęczmień: małopolskie (Limanowa) 85.00-90.00 zł/t jęczmień: małopolskie (Łącko) 100.00-100.00 zł/t jęczmień: małopolskie (Mszana Dolna) 80.00-85.00 zł/t jęczmień: małopolskie (Nowy Sącz) 85.00-90.00 zł/t jęczmień: małopolskie (Nowy Targ) 100.00-100.00 zł/t jęczmień: małopolskie (Proszowice) 60.00-65.00 zł/t jęczmień: małopolskie (Skała) 65.00-65.00 zł/t jęczmień: małopolskie (Sucha Beskidzka) 90.00-90.00 zł/t jęczmień: małopolskie (Wadowice) 70.00-70.00 zł/t jęczmień: małopolskie (Wolbrom) 70.00-70.00 zł/t jęczmień: mazowieckie (Bieżuń) 75.00-80.00 zł/t jęczmień: mazowieckie (Długosiodło) 90.00-90.00 zł/t jęczmień: mazowieckie (Garwolin) 65.00-70.00 zł/t jęczmień: mazowieckie (Grodzisk Mazowiecki) 70.00-70.00 zł/t jęczmień: mazowieckie (Kałuszyn) 80.00-80.00 zł/t jęczmień: mazowieckie (Kozłów Biskupi) 68.00-68.00 zł/t jęczmień: mazowieckie (Łosice) 70.00-75.00 zł/t jęczmień: mazowieckie (Mszczonów) 75.00-75.00 zł/t jęczmień: mazowieckie (Nasielsk) 70.00-75.00 zł/t jęczmień: mazowieckie (Nowe Miasto) 70.00-75.00 zł/t jęczmień: mazowieckie (Ostrołęka) 90.00-90.00 zł/t jęczmień: mazowieckie (Pułtusk) 79.00-79.00 zł/t jęczmień: mazowieckie (Siedlce) 80.00-85.00 zł/t jęczmień: mazowieckie (Sokołów Podlaski) 65.00-65.00 zł/t jęczmień: mazowieckie (Strzegowo) 75.00-80.00 zł/t jęczmień: mazowieckie (Węgrów) 65.00-65.00 zł/t jęczmień: mazowieckie (Żelechów) 60.00-70.00 zł/t jęczmień: podlaskie (Augustów) 85.00-85.00 zł/t jęczmień: podlaskie (Bielsk Podlaski) 80.00-90.00 zł/t jęczmień: podlaskie (Ciechanowiec) 75.00-80.00 zł/t jęczmień: podlaskie (Jedwabne) 75.00-75.00 zł/t jęczmień: podlaskie (Knyszyn) 75.00-80.00 zł/t jęczmień: podlaskie (Kolno) 90.00-90.00 zł/t jęczmień: podlaskie (Siemiatycze) 70.00-80.00 zł/t jęczmień: podlaskie (Sokółka) 70.00-70.00 zł/t jęczmień: podlaskie (Suchowola) 70.00-80.00 zł/t jęczmień: podlaskie (Suwałki) 70.00-80.00 zł/t jęczmień: podlaskie (Szczuczyn) 65.00-70.00 zł/t jęczmień: śląskie (Kłobuck) 80.00-85.00 zł/t jęczmień: śląskie (Mstów) 75.00-75.00 zł/t jęczmień: śląskie (Racibórz) 90.00-95.00 zł/t jęczmień: śląskie (Siewierz) 80.00-85.00 zł/t jęczmień: śląskie (Skoczów) 90.00-90.00 zł/t jęczmień: śląskie (Żarki) 75.00-75.00 zł/t jęczmień: świętokrzyskie (Klimontów) 75.00-80.00 zł/t jęczmień: świętokrzyskie (Ożarów) 65.00-66.00 zł/t jęczmień: świętokrzyskie (Sandomierz) 60.00-65.00 zł/t jęczmień: świętokrzyskie (Staszów) 75.00-77.00 zł/t jęczmień: warmińsko-mazurskie (Orneta) 80.00-80.00 zł/t jęczmień: świętokrzyskie (Śmigiel) 80.00-80.00 zł/t jęczmień: wielkopolskie (Czarnków) 90.00-90.00 zł/t jęczmień: wielkopolskie (Leszno) 90.00-90.00 zł/t
  • ozory 11.00-11.00 zł/kg serca 4.40-4.40 zł/kg wątroba 1.90-1.90 zł/kg
  • jabłka 3.80-6.70 zł/kg gruszki 5.00-6.50 zł/kg truskawki krajowe 3.50-5.50 zł/kg
  • arbuzy 3.70-5.50 zł/kg banany 4.30-5.80 zł/kg cytryny 8.00-12.00 zł/kg mandarynki 6.00-10.00 zł/kg pomarańcze 5.00-9.00 zł/kg truskawki 16.00-22.00 zł/kg winogrona 9.20-17.70 zł/kg
  • brukselka 3.60-6.50 zł/kg buraki 0.60-0.80 zł/kg cebula 1.20-1.60 zł/kg czosnek 1.50-2.00 zł/kg fasolka szparagowa 8.00-10.00 zł/kg kalafior 2.00-3.00 zł/kg kapusta biała 1.00-1.30 zł/kg kapusta biała młoda 1.80-2.50 zł/kg marchew 1.00-1.30 zł/kg marchew młoda 2.50-3.00 zł/kg ogórki gruntowe 4.00-4.50 zł/kg ogórki spod osłon 2.50-3.00 zł/kg pieczarki 5.00-8.00 zł/kg pietruszka 1.60-2.00 zł/kg pietruszka młoda 2.50-3.50 zł/kg pomidory malinowe 4.20-5.30 zł/kg pomidory spod osłon 3.00-3.70 zł/kg pory 3.80-5.50 zł/kg rzodkiewka 2.30-2.80 zł/kg sałata masłowa 1.50-2.20 zł/kg selery 1.80-2.50 zł/kg szparagi 12.00-20.00 zł/kg włoszczyzna 3.30-4.50 zł/kg ziemniaki 0.80-1.20 zł/kg
  • ziemniaki młode 1.20-1.50 zł/kg brokuły 9.00-11.00 zł/kg kalafiory 8.00-11.00 zł/kg papryka 8.50-13.60 zł/kg pomidory import 4.50-6.00 zł/kg
Logowanie / rejestracja
propolis

Kiełki - jak wyhodować "domowe witaminy"?

Gdy brakuje świeżych owoców i warzyw, a dostępne w domowej spiżarni kapusta kiszona, cebula i ziemniaki już się przejadły, warto sięgnąć po kiełki. Przygotować można je na kilka sposobów praktycznie bez kosztów - musimy tylko zainwestować w dobre nasiona bez chemicznych zapraw, a więc najlepiej o jakości bio. Zobacz, nasz "poradnik kiełkowania".

Warto tym bardziej, że kiełki smakują tak samo jak dorosłe rośliny, więc realnie urozmaicą naszą zimową dietę, a przy tym dostarczą świeżych witamin.

Kto zastanawia się czy warto rozpocząć domową hodowlę kiełków powinien raz zaryzykować i kupić kiełki w sklepie - są coraz częściej dostępne. Wybierzmy te, które lubimy najbardziej - najczęściej możemy wybierać między słonecznikiem, rzodkiewką, lucerną, porem lub cebulą, brokułami i jarmużem. Zanim jednak kiełki włożymy do sklepowego koszyka sprawdźmy dokładnie, czy w pojemniku, w którym znajdują się młode roślinki nie ma pleśni.

Kiełki można dodać praktycznie do wszystkiego. Sprawdzą się jako dodatek do kanapki i nawet do zupy - choć nie gotujmy ich, bo ich największa zaletą jest świeżość. Dodać je można do sałatki lub do mięsa jako surówkę. 

A gdy zobaczymy, jak bardzo nam smakują, przekonajmy się, jak za cenę jednego małego opakowania możemy przygotować w domu znacznie więcej zdrowych przysmaków.

Jak najwygodniej kiełkować rośliny?

Rolników przekonywać nie trzeba - nikt lepiej od nas nie wie, jak cenne są nasiona. Nasiono jest żyjącym organizmem: żyje, oddycha i ma w sobie potencjał, aby rozwinąć się w całą, wielką roślinę. Oczywiście, do takiej przemiany potrzebne są składniki organiczne oraz mikro i makrolelementy zawarte w glebie. Jednak nikt z nas nie zje całej dużej rośliny słonecznika czy brokuła z liśćmi i korzeniami. A w przypadku kiełków jest to możliwe.

Surowe kiełki są kondensatem enzymów, witamin i łatwo przyswajalnych związków odżywczych. Zasłużyły więc na miano pokarmu życia, a nawet superfood (super żywność).

Woda pozwala na rozpoczęcie rośnięcia i wykorzystanie tych zasobów, które są dostępne właśnie w nasionach. A ponieważ będziemy spożywać rośliny, które mają zaledwie kilka dni bezwzględnie musimy zadbać, by nasiona nie były ochraniane chemicznie. W tym wypadku oszczędzać nie warto: specjalne nasiona do kiełkowania kupić można w wielu sklepach za 2-5 złotych za kilkudekagramowa paczkę. Nie używajmy nasion przemysłowych.

Kiełkujemy, ale jak?

Najłatwiej spróbować metodą najtańszą. Jeśli chcemy mieć stały dostęp do świeżych kiełków,warto rozpocząć hodowlę w trzech niewielkich słoikach, które na pewno mamy w domu. Nie muszą być ani duże, ani jednakowe - muszą być za to czyste. potrzebne będą nam także trzy kawałki gazy lub lnianej ściereczki i dobre nasiona. Przydadzą się też trzy gumki, którymi umocujemy gazę na słoikach.

Metoda słoikowa

W słoiku namaczamy nasiona. Drobne nasionka, takie jak rzodkiewki czy brokułów należy namoczyć na 2-3 godziny, większe nasiona jak fasoli czy słonecznika nawet na 7-8 godzin. W słoiku, który będzie zakrywany gazą najłatwiej jest hodować kiełki dużych nasion, więc od takich zacznijmy. 

Nasiona moczymy, a następnie wsypujemy do wymytego i wyparzonego słoja, którego wylot mocno obwiązujemy gazą. Bez jej zdejmowania nasiona 2-3 razy dziennie zalewamy wodą, po czym słoik stawiamy na chwilę do góry dnem, by woda spłynęła. Przekręcamy na bok i tak nasiona w słoiku czekają do następnego płukania. Twarde okrywy - jak na przykład ze słonecznika usuwamy, usuwamy także niewykiełkowane nasiona.

Trzeba zadbać o to, aby nasiona nie pływały w wodzie - to będzie sprzyjać pojawieniu się pleśni, a tego nie chcemy. Kiełki to małe korzonki lub roślinki z liścieniami - gdy pojawiają się liście właściwe roślina ulega przemianie i nie ma już tak cennych właściwości jak dopiero co skiełkowane ziarno. 

Jeśli chcemy mieć stałą ,,dostawę'' kiełków warto je wstawić w trzech słoikach, gdzie ,,uprawę'' zakładamy co 2 dni. To pozwoli na uzyskanie cennego pożywienia co 2-3 dni. Jeśli jednorazowa porcja przygotowana w słoiku jest dla nas zbyt duża można ją przetrzymać kilka dni w lodówce, choć kiełki tracą i na smaku i na właściwościach zdrowotnych.

 

Dla tych, którzy polubią metodę słoikową są produkowane specjalne kiełkownice słoikowe, ułatwiające płukanie i ustawianie słoików na boku. Takie urządzenia kosztują około 30 zł za sztukę. Kiełkowanie roślin w nich jest łatwiejsze niż płukanie na sitku i owijanie słoika gazą, więc jeśli ten sposób przypadnie nam do gustu i potrzebujemy dużą ilość kiełków dla całej rodziny warto rozważyć zakup takiego urządzenia. Zaletą jest to, że słoiki są ze szkła, a pokrywy ze stali nierdzewnej, są to więc materiały bezpieczne dla naszego zdrowia. 

Kiełkownice płaskie

W wielu sklepach możemy znaleźć kiełkownice przypominające wyglądem domowe suszarki do grzybów: na kilka poziomach można tu uprawiać kiełki różnych roślin. Kiełkownica jest niedroga, kosztuje około 30-40 złotych, ale jest wykonana z tworzywa sztucznego - nie jest to więc aż tak dobry materiał jak szkło i stal nierdzewna.

Jeśli chcemy spróbować kiełkowania w kiełkownicy zadbajmy o to, aby urządzenie miało sporo otworów na pokrywce i z boku ścianek, bo kiełki potrzebują wentylacji, i by miała chociaż 3 piętra, a na każdym z nich można posiać inny rodzaj kiełków.
Sprawdźmy także, czy piętra łatwo się zdejmują i czy poradzimy sobie z tym podczas domowego płukania nasion i podlewania - niestety, kiełki na każdym z pięter trzeba osobno podlewać.

O czym należy pamiętać: przede wszystkim o tym, żeby kiełki nie stały w wodzie, bo spleśnieją, a wtedy trzeba będzie wyrzucić całą zawartość kiełkownicy.

Kiełkowanie w glebie

Tę metodę zaleca między innymi dr Joseph Mercola, lekarz ze Stanów Zjednoczonych, który od ponad 20 lat uczy Amerykanów zasad prawidłowego odżywiania. Jego zdaniem właśnie rośliny wyhodowane ,,jak natura kazała'' czyli w glebie mają największy potencjał zdrowotny, ale tu wykorzystujemy nie całe skiełkowanie ziarno, a jedynie tę część roślinki, która wyrośnie ponad glebę.
Dr Mercola zaleca używanie wygodnych, płaskich korytek - dobrze sprawdzają się podkładki pod doniczki lub podłużne podkładki pod skrzynki balkonowe, ale dobrze nada się każde płaskie naczynie. Im mniej w nim plastiku - tym lepiej. 
Warto także przygotować dwa lub trzy naczynia, aby mieć stały dostęp do świeżych kiełków.

Naczynie wypełniamy dobrą ziemią ogrodniczą. Nasiona - na przykład słonecznika, który ma bardzo wiele potrzebnych nam właściwości zdrowotnych, namaczamy na 7-8 godzin w wodzie i wysiewamy na glebę w naczyniu. Dbamy o to, by gleba była wilgotna, ale nie może ociekać wodą - powód jest ten sam, co w poprzednich przypadkach: aby nasza domowa uprawa kiełków nie pokryła się pleśnią. Korytko z wysianymi nasionami... przykrywamy czymś ciężkim (może to być na przykład drugie korytko z ziemią i wynosimy w ciepłe miejsce. Światło słoneczne w tym momencie nie jest potrzebne.

Do kiełków zaglądamy codziennie, sprawdzając wilgotność gleby i - w miarę potrzeby - ją podlewamy. Po kilku dniach przekonamy się, że... górne obciążenie nagle podniosło się do góry - okazuje się, ze kiełki słonecznika są niezwykle silne i doskonale radzą sobie nawet z płytą chodnikową. Obciążenie jest konieczne - tylko wtedy rośliny będą silne, a nie wybujałe.
Gdy kiełki podnoszą obciążenie - zdejmujemy je i przenosimy korytko z roślinami w słoneczne miejsce. Gdy dłuższe pędy (siewki) staną się intensywnie zielone przystępujemy do zbioru. Rośliny najlepiej ścinać nożyczkami tuż nad powierzchnią gleby. Smakują - tak jak słonecznik, są przepyszne i zdrowe.

Kiełki słonecznika zawierają duże ilości białka, węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Wzmacniają zęby i kości, dobrze wpływają na układ nerwowy.

Hodować można także kiełki pszenicy, jęczmienia, fasoli mung i wszystkich roślin, które lubimy i które nam smakują. Hodowla nie wymaga wiele pracy, a efekty są szybkie - najdrobniejsze kiełki, jak rzodkiewki czy brokułu można jeść już po 3-4 dniach. W chwili, gdy brakuje nam świeżych warzyw, warto sięgać po kiełki, które mają te same wartości odżywcze, choć nieco bardziej skoncentrowane. 

Warto więc poeksperymentować  - także z kiełkami, które często powinny gościć na naszych stołach, w kanapkach dzieci idących do szkoły i na talerzu każdego, dbającego o dobrą kondycję, człowieka.

 
kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
  • IOR_Bożenka
  • ITP
  • Pomoc_Kościołowi_w_Potrzebie