KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Przepisy na roślinne twarożki - smaczne zamienniki klasycznego twarogu

Opublikowano 09.02.2019 r.
A gdyby tak zrobić twarożek bez nabiału? Pomyślicie – niemożliwe. A jednak! Tak lubiany przez nas twarożek możemy przygotować bazując na nasionach i pestkach. Jest to bardzo proste, tanie danie, a wnoszące dużo nowego do naszej kuchni i codziennego jadłospisu. Mamy świetne przepisy - sprawdźcie!

Takie pasty mogą jeść osoby uczulone na nabiał, weganie, sportowcy, dbający o ładną sylwetkę, ale i każdy z nas. Są pyszne i cechują się wysokimi wartościami odżywczymi. Twarożki można stosować jako pasta na kanapki, dip do warzyw, albo podstawa np. całkowicie roślinnego carpaccio. Poniżej kilka przepisów na wykorzystanie pestek i orzechów w naszej kuchni – przygotowując je na pewno zaskoczycie siebie i swoich gości. I z pewnością wyjdzie Wam to na zdrowie!

Twarożek/pasta z pestek słonecznika

Składniki:                                                                 

    

Sposób przygotowania:
Słonecznik namoczyć na noc lub na 8 godzin. Odlać wodę, dodać czosnek, trochę soku z cytryny do smaku, 2 łyżki oliwy i zmiksować. Jeśli pasta jest za gęsta dodać wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać jako pasta na kanapki, z rzodkiewką, hojnie obsypane szczypiorkiem.

 

Twarożek/pasta z orzechów nerkowca

Składniki:

Sposób przygotowania:
Orzechy nerkowca namoczyć na noc lub na 8 godzin. Odlać wodę, dodać 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć), 2 łyżki oliwy, trochę soku z cytryny. Zmiksować. Jeśli pasta jest za gęsta dodać wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać jako pasta na kanapki np. pomidorkami i koperkiem.

 

Roślinne carpaccio – wspaniałe i eleganckie danie

Składniki:

Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy „łoże” z pestek słonecznika. Pestki słonecznika namoczyć na noc lub na 8 godzin. Odlać wodę, dodać pozostałe składniki pasty (czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz). Zmiksować. Jeśli pasta jest za gęsta dodać wody. W razie potrzeby dodać sól, pieprz, sok z cytryny. Pomidorki pokroić na mniejsze kawałki, awokado na plasterki. Posiekać świeże zioła (bardzo dobre są bazylia i mięta, ale może być nasze ulubione). Kapary wyjąć z zalewy (jeśli są bardzo duże można je dodatkowo posiekać). Na talerzu wyłożyć pastę słonecznikową (aby utworzyła coś w rodzaju spodu – pokryć nią talerz). Na paście słonecznikowej układać pasterki awokado i pomidorków. Posypać ziołami i kaparami. Polać dodatkowo oliwą. Ewentualnie dodatkowo dodać pieprz. Danie to jest znakomitą, elegancką, ale zarazem prostą w przygotowaniu przystawką. Wspaniale prezentuje się na talerzu. Co więcej jest bardzo zdrowe. W sezonie letnim może być lekkim śniadaniem, obiadem, czy kolacją.

Pestki, orzechy i nasiona to bardzo cenne składniki naszej diety. Powinniśmy je na stałe włączyć do jadłospisu, by cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. 

 

Jeszcze mała garść ciekawostek...

Pestki słonecznika są naszym polskim skarbem, z powodzeniem dostępnym w każdym sklepie, przez cały rok. Garść pestek słonecznika to świetna przekąska na lekki głód. Słonecznik sprawdzi się świetnie do podgryzania w ciągu dnia – szczególnie podczas nauki (dla uczniów – dzięki zawartości potrzebnych tłuszczów do pracy mózgu), ale też przy oglądaniu ulubionego filmu czy telewizji zamiast kalorycznych, słonych i niezdrowych chipsów. Słonecznik to wielkie bogactwo witaminy E, zwanej także witaminą młodości, która opóźnia procesy starzenia się organizmu i dba o jakość naszej skóry. Znaczenie witaminy E potwierdzono m.in. w prewencji chorób układu krążenia – jako główny antyoksydant hamuje rozwój złego cholesterolu we krwi. Pestki słonecznika bogate są również w miedź, witaminę B1, selen, fosfor, mangan i magnez – można powiedzieć, że to cała tablica Mendelejewa na talerzu! Słonecznik zawiera też bardzo dużo cennego błonnika – skutecznego w walce z zaparciami, oczyszczającego jelita ze złogów, przyspieszającego przemianę materii. Z nasion słonecznika produkuje się również cenny olej. Jak łatwo wprowadzić słonecznik do codziennej diety? Podgryzając jako cenną w wartości odżywcze przekąskę między posiłkami, dodając do sałatek, posypując zupy i kanapki. Pestki słonecznika mogą z powodzeniem być stosowane jako panierka zamiast mąki. Co prawda pestki słonecznika są, tak jak orzechy i pestki dość kaloryczne (w 100gr – ok. 530 kcal.) to nie bójmy się ich jeść! To bardzo zdrowe kalorie pochodzące z wysokiej jakości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które dbają także o naszą sylwetkę. Dodatkowo są bardzo tanie, więc nie musimy martwić się o zawartość naszego portfela. 

Orzechy nerkowca choć mniej popularne niż pestki słonecznika również zasługują na uwagę. Coraz częściej i chętniej pojawiają się na naszych stołach zyskując grono wielbicieli – pewnie w dużej mierze dzięki łagodnemu, delikatnemu i słodkiemu smakowi. Nerkowce to owoce drzewa o nazwie nerkowiec zachodni. Wywodzą się z Brazylii. Były bardzo popularne wśród Indian. Orzechy nerkowca to źródło żelaza, cynku, magnezu, fosforu i potasu (aż 600 mg na 100gr). Nerkowce są wspaniałe jeśli chodzi o zdrowie naszego serca i układu krążenia, chronią przed chorobami oczu, są świetne dla skóry i włosów (głównie dzięki zawartości dobrego tłuszczu). Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3 wspomagają metabolizm pomagając w osiągnięciu dobrej sylwetki. Mają również dużo cennego błonnika. Badania wykazały, że mogą przyczyniać się do ochrony organizmu przed rozwojem cukrzycy typu 2, choroby, która jest prawdziwą zmorą naszych czasów. Nerkowce jeść najlepiej na surowo – jako przekąskę, wtedy są najzdrowsze. Orzechami można posypywać sałatki. Uważajmy na dostępne w sklepie smażone i solone nerkowce – to istna bomba kaloryczna, bogata w sód, na pewno nie wyjdzie to nam na zdrowie – zdecydowanie lepiej sięgnąć po nerkowce nieprzetworzone. Z orzechów można zrobić też masło orzechowe – wystarczy chwilę je uprażyć, zmiksować w razie potrzeby dodając neutralny w smaku olej. Takim masłem można smarować pieczywo lub jeść w wprost ze słoiczka.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:roślinny twarożek
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO