KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Walentynkowe dania znad Sekwany

Opublikowano 31.01.2019 r.
Wszyscy wiemy, że przez żołądek do serca – pora więc ugotować na walentynki coś wyjatkowego dla osób, które kochamy. Stolicą miłości jest Paryż, a Francuzi uznawani są za największych uwodzicieli na świecie, dlatego dziś kilka przepisów na dania znad Sekwany. Wypróbujcie koniecznie!

Naleśniki w syropie pomarańczowym a la crepes Suzette

Składniki:
  • 220 gr mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 200 ml mleka
  • 3 pomarańcze (skórka i sok)
  • 50 gr cukru
  • trochę likieru pomarańczowego (najlepsze są Grand Marnier lub Cointreau) – jeśli nie mamy możemy pominąć, ale alkohol daje tutaj cudowny aromat i jest niezbędny do efektu „płonących naleśników”
  • 2 łyżki masła (do smażenia naleśników)

Sposób przygotowania:

Na początku przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mieszamy mąkę z solą. Dodajemy rozmącone jajka, mleko, rozpuszczone masło, skórkę z pomarańczy (startą z 1 pomarańczy) i mieszamy. Odstawiamy ciasto, by odpoczęło. Smażymy na maśle.

Dwie pomarańcze filetujemy, by uzyskać cząstki. Z pozostałości wyciskamy sok (przez sitko). Na patelni wrzucamy cukier do rozpuszczenia się. Dodajemy kieliszek likieru pomarańczowego, podpalamy zapałką zawartość patelni i jak płomień zgaśnie,  dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy. Mieszamy. Trzymamy na ogniu chwilę, aż sos się trochę zredukuje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cząstki pomarańczy, by pokryły się sosem. 

Gotowe naleśniki składamy w trójkąty, układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem pomarańczowym. Zachwyt ukochanej osoby – gwarantowany!

 

Francuska sałata 

 

Składniki:
  • miks sałat (dowolne np. masłowa, rzymska, rukola, roszponka, lodowa, listki szpinaku, karbowanej itp.)
  • ser pleśniowy (może być jakiś francuski, ale jeśli nie mamy bardzo dobry będzie nasz polski Lazur z niebieską pleśnią lub inny podobny)
  • garść orzechów włoskich
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • ocet winny lub jabłkowy
  • musztarda (może być typu Dijon lub łagodniejsza, miodowa)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na początku przygotujemy sos winegret do sałaty. Podstawowy przepis zakłada następujące proporcje – na 2 łyżki oliwy dajemy 1 łyżkę octu, ¾ łyżeczki musztardy. W zależności ile sałaty chcemy przygotować, tyle sosu robimy. Do tych proporcji dodajemy trochę soku z cytryny, sól i pieprz do smaku (z solą ostrożnie – ser pleśniowy jest już słony). Do przygotowania tej sałaty polecam musztardę o ostrym smaku typu Dijon – będzie ona świetnym kontrapunktem do słodkich winogron. Jeśli preferujemy łagodniejszą musztardę wybierzmy np. miodową lub francuską z gorczycą.

W dużej misce wrzucamy umytą i osuszoną sałatę, pokruszony ser pleśniowy, pokrojone na połówki winogrona oraz orzechy włoskie. Mieszamy. Przed samym podaniem polewamy sosem i mieszamy, by sałata pokryła się dressingiem. Na talerzu dodatkowo możemy doprawić solą i pieprzem. Dodanie dressingu do sałaty dopiero przed podaniem jest bardzo ważne – sałata będzie świeża i apetyczna. Sałatę podajemy z bagietką lub grzanką. Możemy zjeść samą. Świetnie smakuje również z czerwonym winem.

 

Fondant au chocolat – czyli słynne francuskie ciasto czekoladowe z półpłynnym środkiem

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 100 g czekolady deserowej
  • 2 jajka
  • 50 gr cukru
  • szczypta soli
  • 30 gr mąki

Sposób przygotowania:

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, (miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą) dodać masło i wymieszać do połączenia się składników. Odstawić. Do innej miski wbić 2 jajka. Dodać sól i cukier i wymieszać, aż składniki dobrze się połączą (najlepiej robić to trzepaczką). Wlać rozpuszczoną czekoladę z masłem do rozmąconej masy jajecznej. Wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę i wymieszać, by nie było grudek. Małe foremki (mogę być na muffinki lub babeczki) wysmarować lekko masłem i oprószyć cukrem. Wlać masę czekoladową i piec ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjąć po upieczeniu, pozwolić przestygnąć przez chwilę (wystarczy 10 minut) i wyjąć z foremek. Serwować od razu, można z gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną,  owocami lub bez dodatków. Wspaniale smakuje z mocną kawą. Jeśli ciasto przygotujemy wcześniej tuż przed podaniem możemy włożyć je na ok. 10 sekund do mikrofalówki, by podać je na ciepło i, aby środek pozostał lekko płynny. Prawdziwa ambrozja dla podniebienia! 

Kolacja we dwoje to jeden z najlepszych walentynkowych prezentów. Z naszymi daniami z pewnością będzie pysznie i romantycznie, zatem udanego wieczoru!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO