KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Kuchnia orientalna - przepisy na dania o intrygującym smaku

Opublikowano 05.02.2019 r.
Kuchnia orientalna podbija serca europejczyków. Smaki tych posiłków tak diametralnie różnią się od znanych nam dań, że próbujemy ich z zaciekawieniem. Cechą charakterystyczną orientalnej kuchni jest fakt, iż używa się w niej mnóstwo warzyw, przypraw, ryb i owoców morza. Kolejną zaletą jest prostota i szybkość przygotowywania jedzenia, które jest zdrowe, pyszne i lekkostrawne. Przygotowaliśmy dla Was 4 przepisy na intrygujące smakiem dania. 

Laksa 

pikantna azjatycka zupa z czerwonej pasty curry i mleka kokosowego z makaronem i dodatkami

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • filet z kurczaka
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 puszka zielonego groszku
  • sok z limonki
  • 120 g makaronu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 garść kolendry
  • 1 garść mięty

Jak przyrządzić azjatycką zupę laksa krok po kroku?

Filet z kurczaka opłukać pod ciepłą bieżącą wodą i osuszyć. Pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy, krótko podsmażyć pastę curry. Dodać kawałki kurczaka i smażyć kilka minut. Potrawę przełożyć do garnka. Wlać bulion i gotować na średnim ogniu 20 minut. Dodać mleko kokosowe, sok z limonki i cukier. Gotować około 7 minut. Wsypać makaron, gotować 5 minut, a następnie wyłączyć gaz, przykryć garnek i zostawić na kilka minut. W tym czasie można poszatkować zieleninę. Następnie dodać zielony groszek i drobno posiekaną zieleninę. Wymieszać i gotowe.

 

Kurczak prosto z Bali

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka płatków chili
  • 1 papryka chili
  • 1 białko z jajka
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki syropu ryżowego
  • pieprz

Jak przygotować pysznego kurczaka prosto z Bali krok po kroku?

Filet z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobną kosteczkę. W miseczce wymieszać 1 łyżeczkę sosu sojowego, imbir, pieprz i pokrojony filet z kurczaka. Pokroić cebulę i por w drobną kostkę, a papryczkę chili w cienkie paski. Poszatkować szczypiorek. Na rozgrzanej patelni wlać olej, dodać por i czosnek, podsmażyć. Kiedy czosnek się zarumieni, wówczas trzeba go wyjąć. To samo uczynić z porem. Na ten sam olej wrzucić płatki chilli, kilka minut przesmażyć i przecedzić przez sitko. Białko i mąkę wymieszać z kawałkami kurczaka w marynacie. Wkładać na rozgrzaną patelnię i smażyć do zarumienienia z każdej strony na średnim ogniu. W małym rondelku na odrobinie oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone w cienkie paski chili oraz poszatkowany szczypiorek. Wlać 2 łyżki wody, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę octu, 2 łyżki syropu ryżowego i zagęścić 1 łyżeczką mąki. W ten sposób uzyskamy sos. Kurczaka połączyć z porem i czosnkiem, polać sosem i gotowe.

 

Nasi goreng - risotto po indonezyjsku

Składniki:

  • 300 g długoziarnistego ryżu
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 15 krewetek
  • 200 g zielonej fasolki
  • 2 małe marchewki
  • 4 duże jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 cebule szalotki
  • 1 papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 2,5 łyżki przyprawy kecap manis
  • 1,5 łyżeczki kolendry
  • 1,5 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżka sosu sojowego

Jak przygotować pyszne indonezyjskie risotto, czyli Nasi Goreng?

W garnku zagotować wodę, ryż opłukać i wrzucić do posolonego wrzątku. Gotować 20 minut do miękkości. Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Warzywa umyć, osuszyć i drobno pokroić: cebulę i chilli w drobną kosteczkę, marchew w krążki, fasolkę na mniejsze cząstki. Na patelnię z rozgrzanym olejem wlać rozkłócone jajka, wymieszać i odstawić. Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy czosnek, cebulę, chili, marchewkę i fasolkę. Po kilku minutach dodać kurczaka pokrojonego na drobne kawałki oraz obrane krewetki. Smażyć do zarumienienia. Wsypać ugotowany ryż. Dodać podsmażone jajko oraz kumin, sos sojowy, kolendrę, kecap manis. Wymieszać i gotowe. Świetnie smakuje w towarzystwie ulubionej surówki.


Pilaf z soczewicą w otoczeniu warzyw

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 200 g ryżu basmati
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 szklanki ananasa
  • 0,5 l bulionu drobiowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1,5 cm kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 1,5 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka imbiru
  • garść rodzynek
  • 200 g gęstej śmietany 30%
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki świeżych liści bazylii

Jak przygotować aromatyczny orientalny pilaf krok po kroku?

Kalafior opłukać i podzielić na małe różyczki. Soczewicę opłukać i osuszyć na sitku. Cebulę pokroić w drobną kostkę, obrany czosnek i imbir zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać starty czosnek i imbir. Smażyć kilka minut. Dodać ryż, różyczki kalafiora oraz kolendrę, cynamon, chili, kurkumę i imbir w proszku. Smażyć, mieszając co kilka minut. Następnie wsypać wiórki kokosowe. Dodać soczewicę i rodzynki, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem i wlać bulion połączony ze śmietaną. Zagotować, przykryć patelnię pokrywką i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Mieszać od czasu do czasu. Pokroić w kostkę ananasa, drobno posiekać listki bazylii. Dodać ananasa i bazylię do potrawy, wymieszać i gotowe.

 

Kuchnia orientalna kusi swoją egzotyką i niepowtarzalnym smakiem! Dzięki naszym przepisom przygotujesz wspaniałą, pyszną  i niezwykle aromatyczną ucztę.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO