Często wiele osób nie je wystarczającej ilości warzyw, ponieważ nie lubi ich smaku lub twierdzi, że „są bez smaku” i nie ma pomysłu jak je przyrządzić. Na ratunek przychodzą wtedy proste sosy i dressingi – dzięki nim wyczarujemy szybko pyszne danie z dowolnych warzyw, które mamy akurat w domu. To świetny sposób by polubić surowe warzywa i na stałe wpisać je do codziennego jadłospisu. Wiele badań mówi, że surowe warzywa są najzdrowsze – dzięki braku obróbki termicznej mają najwięcej witamin i mikroelementów. To również prawdziwa bomba antyoksydantów walcząca z wolnymi rodnikami, odpowiadającymi za starzenie się organizmu.
Z pysznym sosem każde warzywo będzie smakować cudownie. Sałatki można jeść na kolację oraz na obiad, czy przekąskę. Sprawdzą się świetnie jako posiłek do pracy zapakowany w pudełko. Domowe sosy przygotowane własnoręcznie nie będą zawierać podejrzanych składników i kalorycznych dodatków. Mało kto zdaje sobie sprawę, ze często to, co możemy dostać w sklepie pod napisem „zdrowe” wcale takie nie jest. Często sosy na bazie tłustego majonezu, zawierające ocet spirytusowy, chemiczne dodatki typu „E” oraz cukier (pełno go w gotowych sosach) są bardziej kaloryczne niż obiad składający się z zupy, ziemniaków, mięsa i surówki. Oto pomysły na sosy do sałatek dla każdego – kto chce szybko zjeść coś dobrego i wartościowego, schudnąć, czy po prostu zdrowo się odżywiać. (Podane proporcje do przygotowania sosów możemy oczywiście podwoić, czy zwielokrotnić w zależności od ilości sosu, którą chcemy przygotować).
Podstawowy przepis na sos winegret
Jest to klasyczny francuski przepis na sos używany do sałat. Możecie go modyfikować wg waszych upodobań smakowych – ważne tylko, by były w nim wszystkie poniższe składniki, które stanowią o sile i smaku tego sosu.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- pół łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
- ewentualnie miód do smaku
|
Sposób przygotowania:
Na początku mieszamy oliwę z octem – najłatwiej mieszać trzepaczką, dla początkujących kucharzy Dodajemy potem musztardę i dalej mieszamy. Konsystencja sosu powinna lekko zgęstnieć i mieć jedwabistą konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem i…. już!
|
Przy wyborze musztardy kierujcie się waszymi preferencjami – polecam szczególnie musztardę miodową – ma najsłodszy i najbardziej delikatny smak – nie będziemy musieli dodawać miodu, choć oczywiście możemy dodać. Jeśli lubimy bardziej ostre smaki wybierzmy ostrą musztardę typu Dijon. Świetna jest też musztarda typu francuskiego, z gorczycą. Mało kto wie, że musztarda jest bardzo zdrowa – jej główny składnik gorczyca ma wiele witamin, przeciwutleniaczy, wspomaga trawienie, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie.
Sos sezamowy
Składniki:
- 1 czubata łyżka pasty sezamowej tahini
- 1 łyżka oliwy
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- woda do rozrzedzenia sosu
|
Sposób przygotowania:
Pastę sezamową tahini wymieszać z oliwą, dodać sok z cytryny, sól, pieprz do smaku, wymieszać. Na koniec dodać wodę, by rozrzedzić sos. Wspaniały sos szczególnie do twardych sałat np. rzymskiej.
|
Sos miodowo-oliwno-limonkowy
Składniki:
- 2 łyżki dobrego oleju (np. rzepakowy, lniany)
- 1 łyżka miodu
- sok z limonki
|
Sposób przygotowania:
Podane składniki wymieszać – sos ma bardzo świeży, przyjemnie słodki i lekko orientalny aromat dzięki dodatkowi limonki. Jeśli nie mamy limonki – zastąpmy ją cytryną.
|
Sos kurkumowy z masłem orzechowym
Składniki:
- 4 łyżki dowolnego masła orzechowego (może być migdałowe, z nerkowców itd.)
- 1 łyżka kurkumy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- sok z połowy cytryny
- 1/4 szklanki wody
|
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz wody umieścić w miseczce lub małym naczyniu i wymieszać. Na koniec dodać powoli wodę do ulubionej konsystencji, by rozrzedzić sos. Świetny do wszystkiego np. porannych jajek na twardo!
|
Sos na bazie kefiru - świetny na jelita
Składniki:
- 2 łyżki kefiru
- 1 łyżka oliwy bądź oleju
- sól, pieprz
- sok z cytryny
|
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać. Można dodać ulubione zioła (np. miętę, bazylię, koperek).
|
Sos zielony pesto
Składniki:
- garść ulubionych świeżych ziół (najlepsze natka pietruszki, bazylia, mięta – może być miks)
- garść ulubionych orzechów (najlepsze migdały, włoskie, piniowe, nerkowca)
- 2 łyżki oliwy
- mały ząbek czosnku
- garstka sera typu parmezan lub 2 łyżki płatków drożdżowych
- sól, pieprz
- trochę soku z cytryny, woda
|
Sposób przygotowania:
W blenderze umieścić zioła, czosnek, sól, orzechy i oliwę i zmiksować. Dodać ser lub płatki drożdżowe, ewentualnie wodę jeśli sos jest za gęsty i ponownie zmiksować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie pieprzem.
|
Sos zielony z liści rzodkiewki
Składniki:
- liście z pęczka rzodkiewek
- garść pestek słonecznika
- 2 łyżki oliwy
- mały ząbek czosnku
- garstka sera typu parmezan lub 2 łyżki płatków drożdżowych
- sól
- ewentualnie sok z cytryny
- woda do rozrzedzenia sosu
|
Sposób przygotowania:
W blenderze umieścić liście z pęczka rzodkiewek, pestki słonecznika, oliwę, ząbek czosnku i zmiksować. Dodać ser lub płatki drożdżowe, ewentualnie wodę jeśli sos jest za gęsty i ponownie zmiksować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. W podobny sposób możemy wykorzystać i nie wyrzucać natki młodej marchewki!
|
Sos tajski
Składniki:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego (lub sok z cytryny)
- pół łyżeczki musztardy miodowej
- 1 łyżka sosu sojowego
- ewentualnie miód do smaku
|
Sposób przygotowania:
Na początku mieszamy olej z octem – najłatwiej mieszać trzepaczką. Dodajemy potem musztardę i dalej mieszamy. Konsystencja sosu powinna lekko zgęstnieć i mieć jedwabistą konsystencję. Na koniec dodajemy sos sojowy – odpowiada on za słony smak – dlatego tego sosu już nie solimy. Jeśli macie sos rybny – można dodać kilka kropel – będzie wtedy bardzo po azjatycku. Można dodać posiekaną kolendrę, starty imbir lub papryczkę chilli – jeśli lubimy ostre smaki.
|
Z naszymi przepisami wasze sałatki już nigdy nie będą "nie w sosie" :-)
|
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|