KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA

WYSZUKIWARKA

Przepisy na zupy aromatyzowane rozgrzewającymi przyprawami

Opublikowano 15.02.2019 r.
Sekretnym składnikiem każdej z zaproponowanych przez nas zup jest dodatek rozgrzewającej przyprawy. Dzięki temu nie tylko świetnie smakują, ale także mają właściwości zdrowotne. 

Zupa krem z czerwonej soczewicy z kuminem

Składniki:

  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • masło/oliwa
  • sól, pieprz
  • kumin 

Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy oliwę lub masło. Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na tłuszczu. Dodajemy umytą, obraną i pokrojoną wcześniej na mniejsze kawałki marchewkę. Soczewicę opłukujemy pod zimną wodą, przelewamy 3 razy. Wrzucamy na przesmażone warzywa, mieszamy i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Miksujemy na krem. Na koniec dodajemy sól, pieprz oraz sporą ilość kuminu (kminu rzymskiego). Dzięki dodatkowi tej przyprawy charakterystycznej dla krajów arabskich i Bliskiego Wschodu zupa będzie miała orientalny smak. Do zupy możemy dodać również puszę pomidorów – będzie równie pyszna. 

Kumin to przyprawa charakterystyczna dla krajów Morza Śródziemnego. Jego smak jest lekko ziemisty, orzechowy, pikantny, rozgrzewający. Od wielu stuleci używany był jako środek leczący i remedium na wiele dolegliwości. Przede wszystkim znane są jego właściwości wspomagające prawidłowe trawienie – dlatego też znajdziemy go w wielu potrawach zawierających rośliny strączkowe (fasole, groch) i mięsnych – ułatwia trawienie tłuszczów, przeciwdziała wzdęciom. Wiele badań donosi o pozytywnym wpływie kuminu na utratę wagi, kontrolę ciśnienia tętniczego i redukcję złego cholesterolu. Kumin jest bogatym źródłem żelaza. Już jedna łyżeczka pokrywa blisko 20% dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej. Jest bogatym źródłem alkaloidów, flawonoidów, fenoli i antyoksydantów, minimalizujących działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu. Może przyczyniać się do walki z cukrzycą oraz miażdżycą. Kumin znajdziemy w sklepie w dziale z przyprawami – występuje w formie ziaren i zmielonego proszku. Zmielony proszek jest również wartościowy jak ziarna, chociaż szybciej wietrzeje i trzeba go przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Jeśli zdecydujemy się na ziarna – mielimy (rozgniatamy) je przed użyciem, można też uprażyć na patelni przed zmieleniem – uwolnią wtedy cudowny i charakterystyczny aromat. Można także jeść całe ziarna, posypywać nimi kanapki i sałatki. Kumin jest jednym z podstawowych składników hummusu – pasty z ciecierzycy z dodatkiej sezamu, cytryny, czosnku i oliwy, znanej w krajach arabskich i Izraelu. Odważmy się użyć kuminu w naszej kuchni – to zdrowa i bardzo wartościowa przyprawa!

 

Zupa krem z marchwi z imbirem

Składniki:

  • 8 dużych marchewek
  • 1 cebula
  • kawałek świeżego imbiru
  • sól, pieprz
  • śmietanka zwykła lub roślinna lub mleko kokosowe
  • oliwa lub masło do smażenia

Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy oliwę lub masło. Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na tłuszczu. Korzeń imbiru obieramy (najprościej zrobić to przy pomocy łyżeczki nie noża – to taka ciekawostka kulinarna

Imbir ma silne właściwości rozgrzewające i antywirusowe. Kiedy bierze nas przeziębienie wystarczy pić ciepłą wodę z imbirem, miodem i sokiem z cytryny. Imbir świetnie oczyszcza drogi oddechowe i detoksykuje organizm. Pomaga walczyć z bólami żołądka spowodowanymi zatruciami i niestrawnością. Poprawia trawienie i metabolizm. Przyprawa pochodzi z Chin i od dawien dawna używana jest w medycynie. Podobno jest jedną z najzdrowszych przypraw świata. Wykazano korzystne działanie imbiru w leczeniu osteoporozy, a także w walce z bólem mięśniowym. Imbir jest też naturalnym lekarstwem na ból gardła. Imbir może także pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL we krwi, co wiąże się z minimalizacją ryzyka rozwinięcia się chorób spowodowanych wysokim ciśnieniem tętniczym. Imbir może wspomagać pracę mózgu. Udowodniono jego pozytywne działania w kontekście pacjentów cierpiących na chorobę Alzheimera. To prawdziwie „cudowny” produkt powszechnie dostępny w formie korzenia (świeży imbir) i sproszkowanej (przyprawa). Dodawajmy imbir do herbaty, napojów, pijmy wodę imbirową na odporność i przeziębienie. Napar imbirowy świetnie działa też na stawy. Piekąc szarlotkę sypnijmy sporą ilość imbiru do jabłek – z dodatkiem cynamonu będzie prawie niewyczuwalny, a nada charakterystyczny aromat i właściwości zdrowotne. Imbir dodaje się do mięs i zup. Imbir świetnie zrobi też potrawom z ryżu czy duszonym warzywom.

 

Zupa krem z pomidorów z cynamonem

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów
  • 1 cebula
  • oliwa lub masło
  • miód/cukier do smaku
  • sól, pieprz
  • 200 ml śmietanki zwykłej lub roślinnej
  • cynamon

Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy oliwę lub masło. Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na tłuszczu. Dodajemy 2 puszki pomidorów.  Doprowadzamy do wrzenia i miksujemy zupę. Dolewamy śmietankę, zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i miodem/cukrem do smaku. Na koniec dodajemy cynamon. Może wydawać się zaskakujący pomysł na dodanie cynamonu do pomidorów, ale to sekretny przepis i sposób mądrych Włoszek – cynamon zneutralizuje kwasowość pomidorów i wydobędzie ich słodycz. Do zupy możemy dodać też fasolę lub ciecierzycę i zmiksować – będzie wtedy bardziej treściwa. 

Cynamon to przyprawa znana od czasów starożytnego Egiptu. W dawnych czasach używana była szczególnie rzadko, jedynie jako przyprawa dla króla, bowiem uznawano go za jedynego godnego tej cudownej przyprawy. W sklepie znajdziemy dwa rodzaje cynamonu – prawdziwy i wykazujący najlepsze właściwości jest cynamon cejloński. Cynamon występuje w laskach lub jako zmielony proszek. Charakterystyczny zapach cynamonu przywodzi nam na myśl święta Bożego Narodzenia, zapach pieczonych jabłek, szarlotki, bułeczek. Cynamon dodaje się często do kawy i aromatyzuje nim grzane wino. Ta powszechnie znana i lubiana przyprawa ma niezwykłe właściwości – przede wszystkim przyspiesza metabolizm. Dodanie cynamonu do porannej owsianki lub jogurtu wprawi nasz organizm w pracę na najwyższych obrotach. Dzięki głównemu składnikowi cynamonu – aldehydu cynamonowego przyprawie tej przypisuje się takie właściwości jak spalanie komórek tłuszczowych i walkę z otyłością. Cynamon, dzięki swojemu charakterystycznemu, słodkiemu i korzennemu aromatowi działa kojąco na nerwy – olejek cynamonowy poprawia nastrój i może pomagać w walce z depresją. Cynamon wpływa też pozytywnie na poziom cukru we krwi i wyrównuje glikemię. Jeśli mamy możliwość – kupujmy cynamon cejloński, nie jego uboższego krewnego, cynamon Cassia. Wykazano, że oba rodzaje cynamonu wykazują korzystne działanie zdrowotne, ale w przypadku tego drugiego, spożywany w dużych ilościach może powodować uszkodzenia wątroby i nerek.

 

Zupa krem z dyni z chilli

Składniki:

  • 1 spora dynia (dowolna odmiana – hokkaido będzie najprostsza w przygotowaniu, bo nie trzeba jej obierać)
  • 1 cebula
  • oliwa lub masło
  • sól, pieprz
  • mielone chilli lub świeża papryczka chilli


Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy oliwę lub masło. Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na tłuszczu. Jeśli mamy świeżą papryczkę chilli siekamy ją i przesmażamy (uważajmy, by dłońmi, które dotykały ostrej papryczki nie dotknąć oczu lub ewentualnych ran na ciele – będzie boleć!). Dodajemy dynię pokrojoną na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości warzyw. Miksujemy zupę na krem. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym chilli jeśli wcześniej nie dodaliśmy świeżej papryczki. Możemy dodać śmietankę lub mleko kokosowe – w takim przypadku pamiętajmy, by zupę ponownie zagotować.

Chilli to inaczej pieprz cayenne, pieprz kajeński. Ta ostra przyprawa pozytywnie wpływa na koncentrację, pamięć, funkcje poznawcze mózu. Przyczynia się do wzrostu czerwonych krwinek zapobiegając tym samym anemii. Redukuje ciśnienie krwi i przeciwdziała chorobom krążenia. To też naturalny środek przeciwbólowy – dzięki głównemu składnikowi chilli – kapsaicynie. Pomoże w redukcji bólu stawów, mięśni – wiele maści i preparatów stosowanych w leczeniu osteoporozy, stłuczeń, zwichnięć, urazów i bólów reumatycznych zawiera w swoim składzie ekstrakt z chilli. Chilli wzmacnia odporność, rozgrzewa, działa bakteriobójczo (dlatego tak dużo jej w krajach azjatyckich czy Indiach, gdzie występuje duże zagrożenie psucia się żywności ze względu na wysoką temperaturę). Chilli jest też świetnym afrodyzjakiem. Wzmacnia libido, poprawia sprawność seksualną. Jako świetny „rozgrzewacz” jest pogromcą tłuszczu, pomaga spalać kalorie przyspieszając metabolizm i pomagając walczyć z nadmiarowymi kilogramami. Chilli można dodawać do zup, mięs, potraw smażonych i duszonych. Dodajmy chilli do jajek, czy porannej jajecznicy. Świetnym połączeniem jest chilli z czekoladą – dodajemy np. do gorącej czekolady – taki napój nie tylko rozgrzeje, ale wprawi w dobry nastrój i wyjdzie nam na zdrowie! Mało kto wie, że chilli ma więcej witaminy C niż pomarańcza! 

 

Zupa doprawiona aromatycznymi i rozgrzewającymi przyprawami to świetna propozycja na zimowy obiad! Smacznego! 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO