KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Zobacz, jak wykorzystać buraki w kuchni?

Opublikowano 24.11.2020 r.
Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw, jakimi obdarowała nas matka natura. I choć takich zdań usłyszeliśmy już wiele o różnych produktach, buraki naprawdę zajmują jedno z najwyższych miejsc pod względem zdrowotności i zawartości składników odżywczych. A jakie smakołyki można przygotować z buraków? Jest ich mnóstwo - mamy kilka ciekawych propozycji!

Buraki są ogólnodostępne przez cały rok - tanie, szybkie w przygotowaniu i zdrowe. Mają bardzo mało kalorii (ok. 40 kcal w 100 gr), za to mnóstwo witamin i minerałów – tak naprawdę zawierają prawie wszystkie witaminy i minerały, które są nam potrzebne (m.in. magnez, potas, witaminę C, żelazo, witaminę B6, fosfor, mangan, kwas foliowy). Mają mało tłuszczu i są źródłem błonnika pokarmowego. Świetnie oddziaływują na naszą krew – badania pokazały, że jedzenie buraków sprzyja obniżaniu ciśnienia krwi, działając zbawiennie na układ krążenia i pracę serca. Buraki są często polecane sportowcom, ponieważ pomagają utrzymać formę fizyczną dzięki m.in. produkcji czerwonych krwinek. Jedno z badań przeprowadzonych na osobach uprawiających wyczynowo sport pokazało, że codzienne picie soku z buraka polepszało ich kondycję fizyczną i wyniki sportowe. Buraki poprawiają trawienie, funkcjonowanie umysłu, mają też właściwości antynowotworowe. Poza tym są bardzo łatwe w przygotowaniu, można je jeść i wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Świetne są pieczone, można z nich wyciskać sok, robić surówki, kiszonki (sok z kiszonych buraków jest świetny na jelita i dobre bakterie), gotować zupy, a nawet przyrządzać domowe łakocie, ciasta i desery.

Poniżej kilka przepisów na dania z buraków oraz przykłady szybkiego ich przemycenia w codziennej diecie. Jedzmy buraki, szczególnie teraz, na przednówku, kiedy jesteśmy osłabieni po zimie. Z ich pomocą w zdrowiu i siłach przywitamy wiosnę!


Zupa krem z buraków z mlekiem kokosowym i chilli

Składniki:

  • 4 buraki upieczone
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • chilli w proszku lub płatkach
  • 200 ml mleka kokosowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Buraki pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny, owinięte folią aluminiową. Studzimy, obieramy. W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę. Dodajemy pokrojone, upieczone buraki, mieszamy i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy ogień i miksujemy na krem. Dodajemy mleko kokosowe, zagotowujemy zupę, doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Mieszamy i gotowe!

 

Sałatka z burakami, rukolą i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 2 ugotowane lub upieczone uprzednio i ostudzone buraki
  • garść rukoli
  • garść uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich

Na sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Sposób przygotowania:
Buraki kroimy na plastry lub mniejsze kawałki. Mieszamy z rukolą. Orzechy prażymy na suchej patelni, by uwolniły swój aromat. Dodajemy do buraków i rukoli, mieszamy. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę i ocet. Polewamy sałatkę i mieszamy. Układamy na talerze. Można dodatkowo skruszyć słony ser np. kozi, fetę itd.

 

Ciasto z buraka

Składniki:

  • 1 duży burak, upieczony lub ugotowany, pokrojony na kawałki                
  • 200 gr mąki
  • 100 gr kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 250 gr cukru
  • 3 jajka
  • aromat waniliowy
  • 200 ml oleju
  • 100 gr ciemnej czekolady (najlepiej deserowa)
  • bita śmietana, gęsta śmietana lub gęsty jogurt naturalny do podania

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Buraka miskujemy na puree. Dodajemy szczyptę soli oraz wszystkie pozostałe składniki - oprócz czekolady i oleju. Mieszamy. Kiedy składniki się połączą, dodajemy po trochu olej i miksujemy na wysokich obrotach. Następnie dodajemy posiekaną drobno czekoladę i mieszamy. Przelewamy do foremki i pieczemy ok. 1 godziny (to tzw. suchego patyczka :-) ). Studzimy. Podajemy samo lub z dodatkiem dżemu, śmietany czy jogurtu.

 

Placki z buraków

Składniki:

  • kilka buraków startych na tarce
  • 1-2 jajka 
  • trochę mąki (polecam jaglaną, orkiszową, gryczaną lub kukurydzianą)
  • sól
  • olej/oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:
Buraki obieramy, ścieramy na tarce. Solimy, mieszamy z rozmąconymi jajkami i mąką. Masa ma być lekko gęsta, tak by nadawała się do smażenia. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy placuszki na chrupko, przewracając na drugą stronę. Odsączamy na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu (placki można też przygotować w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, skrapiając lekko tłuszczem tackę do pieczenia – będą po prostu mniej chrupiące – można na koniec nastawić opcję grill, by lekko nadać chrupkości). Placuszki najlepiej smakują popijane maślanką lub kefirem.

 

Kawa z burakiem - różowa kawa, czyli „burak latte”

Składniki:

  • 4 łyżki soku z buraka
  • mocna kawa espresso
  • 5 łyżek mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego/cukru
  • szczypta cynamonu, kardamonu

Sposób przygotowania:
Zaparzoną mocną kawę wymieszać z sokiem z buraka, miodem i przyprawami. Dodać ciepłe mleko (może być spienione), wymieszać i przelać do filiżanki. Zaskakująco pyszne! (Można przyrządzić także na zimno – wtedy musimy użyć zimnego mleka oraz schłodzić kawę).

 

Szybkie sposoby na wprowadzenie buraków do codziennej diety:


    • Surówka z buraków – tarte surowe buraczki możemy dodać do surówki z kapusty – będą pięknie komponować się kolorystycznie oraz wzbogacą smak.
    • Dip buraczany do warzyw lub na kanapki – ugotowane lub upieczone buraki zblendowane z gęstym jogurtem naturalnym to świetna pasta na kanapki lub dip do maczania warzyw i krakersów.
    • Liście buraczane – liści buraków nie musimy wyrzucać – jeśli są ładne możemy je ugotować lub poddusić jak np. szpinak czy szczaw.
    • Sok z buraków – możemy dodawać do innych soków i koktajli przygotowywując wspaniałe napoje.

 

Dobrze przyrządzone buraki mogą zachwycić smakiem! A więc smacznego!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO