KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Zatrucie tlenkiem węgla – jak temu zapobiec?

Opublikowano 25.02.2019 r.
Tlenek węgla (CO) powstaje w wyniku niepełnego spalania gazu ziemnego, głównie w wadliwych piecykach gazowych lub źle przewietrzanych pomieszczeniach oraz w wyniku spalania węgla w piecach (a także drewna w kominkach) z niesprawnymi przewodami kominowymi. Zatrucie tlenkiem węgla może nawet skończyć się śmiercią. Podpowiadamy, więc jak uniknąć zaczadzenia. 

Tlenek węgla wiąże się z hemoglobiną około 250 razy łatwiej niż tlen. W wyniku połączenia powstaje karboksyhemoglobina niezdolna do przenoszenia tlenu – namacalnym skutkiem tej reakcji jest niedotlenienie. Gaz ten jest tym groźniejszy, że nie posiada smaku, barwy ani zapachu. Jest nieco lżejszy od powietrza, przez co łatwo przenika przez ściany, stropy i warstwy ziemi. 

Objawy zatrucia tlenkiem węgla

Objawy zależą od stężenia karboksyhemoglobiny we krwi. Pierwszymi objawami są ból i zawroty głowy, a także nudności i wymioty. Następnie mogą pojawić się zaburzenia równowagi i orientacji, osłabienie, znużenie. Skóra jest zazwyczaj sinoblada. Objawami ze strony układu sercowo-naczyniowego są: tachykardia (przyspieszenie czynności serca), zaburzenia rytmu serca oraz spadek ciśnienia tętniczego, natomiast ze strony układu nerwowego: drgawki, zaburzenia świadomości, aż do śpiączki włącznie. 

Jak pomóc przy zatruciu CO?

Nie można lekceważyć wspomnianych objawów, gdyż mogą być sygnałem, że ulegamy zatruciu czadem. W takiej sytuacji należy natychmiast przewietrzyć pomieszczenie i wyłączyć dopływ gazu do piecyka. Zatrutą osobę należy wynieść ze skażonej atmosfery, ułożyć w pozycji bezpiecznej, ochronić przed wychłodzeniem i niezwłocznie wezwać pogotowie ratunkowe.

Co zrobić, aby uniknąć zaczadzenia?

Warto pamiętać, by przez cały okres grzewczy użytkować tylko sprawne technicznie urządzenia. Trzeba przeprowadzać kontrole techniczne, w tym sprawdzać szczelność przewodów kominowych. Kiedy wymieniane są okna na nowe, dobrze jest sprawdzić poprawność działania wentylacji. Nigdy nie powinno się zaklejać kratek wentylacyjnych ani okien. Często należy wietrzyć pomieszczenia, w których odbywa się proces spalania (kuchnie, łazienki). Warto rozważyć zamontowanie w domu czujników dymu i gazu – zwłaszcza, że nie jest to duży koszt, a może uratować nam życie. 

 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO