KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Sekrety diety fleksitariańskiej

Opublikowano 01.06.2019 r.
Nazwa być może trochę kojarzy się z wegetarianizmem, ale czym tak naprawdę jest fleksitarianizm? Poznaj zalety sięgania po żywność roślinną i zachowania umiaru w spożywaniu mięsa oraz innych produktów zwierzęcych.

Co to jest fleksitarianizm?

Najprościej mówiąc, jest to sposób odżywiania, który dużą uwagę przykłada do ograniczenia spożywania posiłków mięsnych. Jest to także doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą jeść zdrowo, ale nie wyobrażają sobie przejść na wegetarianizm. Za twórcę tej diety uznaje się dietetyczkę Dawn Jackson Blatner, która jest autorką książki pt. "The Flexitarian Diet". Powstała po to, aby pomóc ludziom czerpać korzyści z wegetariańskiego jedzenia, przy jednoczesnym zachowaniu umiaru w spożywaniu produktów zwierzęcych. Dlaczego nazwa tej diety jest połączeniem słów elastyczny i wegetariański? Otóż wegetarianie eliminują mięso, a także inne pokarmy odzwierzęce ze swojego menu, podczas gdy weganie całkowicie ograniczają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli poza mięsem, nie jedzą także ryb, jaj, miodu czy produktów mlecznych.

Jeśli jesteś osobą, która dużą wagę przywiązuje do tego, co spożywa, ale lubisz, chociażby od czasu do czasu zjeść dania mięsne, wówczas dieta fleksitariańska będzie jakby dla Ciebie stworzona.

Co ciekawe w diecie fleksitariańskiej nie ma zalecanej liczby kalorii czy makroskładników ani też jednoznacznych zasad żywieniowych. W rzeczywistości jest to bardziej styl życia niż dieta.

Główne zasady diety fleksitariańskiej:

  • Jedz głównie owoce, warzywa, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste.
  • Skoncentruj się na dostarczaniu organizmowi białka z roślin zamiast mięsa.
  • Od czasu do czasu włącz do swojego tygodniowego menu mięso i produkty odzwierzęce.
  • Maksymalnie ograniczaj cukier i słodycze.

To właśnie elastyczność i możliwość dokonania indywidualnych wyborów sprawia, że fleksitarianizm staje się coraz bardziej popularny, szczególnie w przypadku osób, które pragną zdrowiej się odżywiać.

Dieta fleksitariańska korzyści dla zdrowia

Trudno ocenić korzyści wynikające z przejścia na tę dietę, jeśli nie ma ona sztywnych zasad i pozwala dowolnie tworzyć posiłki. Warto podkreślić, że zmniejszenie ilości spożywanego mięsa przy jednoczesnym kontynuowaniu jedzenia przetworzonej żywności z dużą ilością soli i cukru nie przyniesie oczekiwanych korzyści. Diety bogate w błonniki i zdrowe tłuszcze pozytywnie wpływają na zdrowe serce, a w efekcie minimalizują ryzyko wystąpienia chorób serca. Ponadto dieta wegetariańska jest często bogata w błonnik i naturalne przeciwutleniacze. Błonnik pokarmowy, przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit, a w efekcie reguluje trawienie i dba o zdrowie układu pokarmowego oraz likwiduje problem zaparć. Natomiast cenne dla zdrowia antyoksydanty neutralizują działanie wolnych rodników w organizmie, odmładzają i chronią przed stresem oksydacyjnym.

Jeśli rzeczywiście podstawą diety fleksitariańskiej będą owoce, warzywa i pełnoziarniste pieczywo, wówczas ten sposób odżywiania może także ułatwiać odchudzanie i wysmuklanie sylwetki. Dzieje się tak po części dlatego, że fleksitarianie ograniczają wysokoprzetworzone i bardzo kaloryczne produkty spożywcze, wybierając pokarmy roślinne, które mają zdecydowanie mniej kalorii.

Jedną z chorobowych epidemii naszych czasów jest cukrzyca typu 2. Zdrowe odżywianie, w szczególności oparte na roślinach, może pomóc w zapobieganiu i leczeniu tej choroby.

Dlaczego miałbyś ograniczyć spożycia mięsa?

Motywy stojące za adaptacją stylu życia są dość zróżnicowane.

Zdrowie - czerwone mięso ma wysoką zawartość tłuszczu. W związku z tym zmniejszenie ilości spożywanych pokarmów może mieć pozytywny wpływ na wagę, zdrowie i zapobiegać chorobom serca. Sól i chemikalia w przetworzonym mięsie są obecnie powiązane z chorobami układu krążenia i rakiem. Nadużywanie antybiotyków w gospodarstwach przemysłowych przyczynia się podobno do zwiększonej oporności na antybiotyki u ludzi.

Dobrostan zwierząt – wiele osób na diecie fleksitariańskiej stara się nie kupować mięsa, kupuje je w ograniczonych ilościach, albo wybiera mięso z wolnego wybiegu (najlepiej od lokalnego rzeźnika).

Środowisko - od emisji CO2 po rosnące zapotrzebowanie na miejsce do uprawy roślin paszowych. Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że spożycie mięsa ma konsekwencje dla środowiska.

Jak przejść na dietę fleksitariańską?
- Wykonaj jeden krok i stopniowo zmniejszaj ilość mięsa w swojej diecie. Na początku ustal jeden dzień bez mięsa, a do tego spożywaj je w mniejszych porcjach.
- Zmień sposób, w jaki robisz zakupy. Kupuj więcej lokalnej i sezonowej żywności.
- Jedz zróżnicowane posiłki.
- Kupuj więcej owoców i warzyw, a mniej mięsa i ryb.
- Sięgaj po mięso z wolnego wybiegu.

Zapomnij o czasach, kiedy to dobry posiłek musiał zawierać mięso. Teraz, przy pomocy fleksitariańskiego stylu życia, możesz tworzyć różnorodne, kolorowe i sycące dania.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO