Dieta a niedoczynność tarczycy
Co to jest niedoczynność tarczycy?
Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym organizm nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów tarczycy. W rezultacie osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy mogą odczuwać zmęczenie, nadmierne wypadanie włosów, przyrost masy ciała, uczucie zimna, uczucie przygnębienia i wiele innych objawów. Niedoczynność tarczycy często powiązana jest z nadwagą lub otyłością. I może to wcale nie być spowodowane tym, że jadasz źle lub zbyt obfite porcje. Najczęściej po prostu metabolizm osoby z niedoczynnością tarczycy mocno zwalnia. Często sama dieta nie wystarczy do ich wyregulowania, ale z całą pewnością poprawi funkcjonowanie tarczycy. W przypadku tej choroby są też grupy pokarmów, których trzeba unikać oraz takie, które warto częściej włączać do diety. Połączenie odpowiednich składników odżywczych i leków może pomóc w przywróceniu czynności tarczycy i zminimalizować objawy. Nie należy zapominać o regularnej kontroli poziomu TSH, trójjodotryoniny (T3) i tyroksyny (T4) oraz konsultacjach endokrynologicznych.
Niedoczynność tarczycy – żywność, której należy unikać
Czasem nie zdajemy sobie tego sprawy, ale pożywienie wpływa na hormony w naszym organizmie. Są takie produkty spożywcze, które zakłócają wytwarzanie hormonów tarczycy. Jakie warto ograniczyć w diecie osoby z niedoczynnością tarczycy?
Po pierwsze zrezygnuj ze spożywania wysoko przetworzonej żywności, ponieważ zazwyczaj jest ona bardzo kaloryczna. A to może dodatkowo powodować zwiększanie nadmiaru tkanki tłuszczowej u osób z niedoczynnością tarczycy.
Lista produktów, których należy unikać lub mocno ograniczać w przypadku niedoczynności tarczycy:
• proso
• wysoko przetworzona żywność: fast-foody, ciastka, słodycze, kolorowe napoje
• żywność zawierająca gluten: chleb, makaron, płatki zbożowe, piwo
• produkty sojowe: tofu, soja, mleko sojowe
• warzywa krzyżowe: brokuły, jarmuż, szpinak, kapusta, groch, kalafior, brukselka
• niektóre owoce: brzoskwinie, gruszki i truskawki
• napoje: kawa, zielona herbata i alkohol - mogą podrażniać tarczycę
• tytoń
Uważaj na warzywa kapustne i strączkowe, bo znajdujące się w nich goitrogeny mogą blokować wchłanianie jodu lub niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie tarczycy. Substancje te niszczone są podczas gotowania, ale wówczas należy przyrządzać je bez pokrywki.
Jeśli zaś mowa o warzywach strączkowych to suchy groch często wystarczy namoczyć, a później zmienić wodę i go ugotować.
Pamiętaj, by w śniadaniu, które spożywasz 30 minut po zażyciu leków tarczycowych, nie było zbyt dużo błonnika pokarmowego, ponieważ może zakłócać ich wchłanianie. Posiłek bogaty w błonnik lepiej zatem zjeść na drugie śniadanie, obiad bądź kolację.
Niedoczynność tarczycy – produkty, które warto spożywać
Pokarmy bogate w składniki odżywcze, zdecydowanie poprawiają zdrowie, ale mogą również przynieść korzyści tarczycy.
Owoce i warzywa z dużą zawartością przeciwutleniaczy takie jak pomidory, papryka czy jagody. Nie tylko wpłyną one pozytywnie na ogólny stan zdrowia, ale także poprawią pracę tarczycy. Zwiększ w swoim menu także ilość pokarmów dostarczającą witamin z grupy B, takich jak produkty pełnoziarniste.
Tyrozyna jest to białko wykorzystywane do produkcji T3 i T4. Dobrym źródłem tyrozyny są nabiał, mięso, jajka i rośliny strączkowe.
Jod jest niezbędnym minerałem niezbędnym do wytwarzania hormonów tarczycy. Niedobór jodu jest bardzo powszechny i dotyka prawie jedną trzecią populacji świata. Jednak możemy go uzupełniać, dodając jodowaną sól kuchenną do żywności, lub wybierając się na kilka dni nad morze. Jod znajduje się także w rybach, jajach, wodorostach czy nabiale.
Selen pomaga organizmowi "aktywować" hormony tarczycy. Ten minerał ma również działanie przeciwutleniające, co oznacza, że może chronić tarczycę przed uszkodzeniem przez cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Znajdziemy go w orzechach brazylijskich, tuńczyku, sardynkach, jajach i roślinach strączkowych.
Cynk, podobnie jak selen, pomaga również organizmowi pobudzać wytwarzanie hormonów tarczycy. Jeśli masz niedoczynność tarczycy, powinieneś włączyć do codziennego menu więcej pokarmów bogatych w cynk, takich jak: owoce morza, wołowina i kurczak.
Niedoczynność tarczycy – niezbędna żywność w diecie
Istnieje także mnóstwo produktów, które warto włączyć do diety osoby z niedoczynnością tarczycy. Wyliczyć wśród niej można:
• Jajka: najlepiej w całości, ponieważ większość jodu i selenu znajduje się w żółtku
• Mięsa: wszystkie mięsa, w tym jagnięcina, wołowina, kurczak
• Ryby i owoce morza
• Warzywa: wszystkie warzywa. Ogranicz jedynie warzywa krzyżowe i spożywaj je tylko po ugotowaniu.
• Owoce: wszystkie owoce, w tym jagody, banany czy pomarańcze
• Ziarna i nasiona bezglutenowe: ryż, komosa ryżowa, nasiona chia i siemię lniane.
• Nabiał: wszystkie produkty mleczne, w tym mleko, ser, jogurt naturalny, kefir
• Napoje: woda i inne napoje bezkofeinowe.
Ważne jest jedynie, aby oprzeć dietę na owocach, warzywach i chudym mięsie oraz przygotowywać sycące, ale niskokaloryczne posiłki, które przyspieszą przemianę materii. W przypadku niedoczynności tarczycy, poza zmianą diety, ważne jest też prowadzenie zdrowego trybu życia i regularne uprawianie sportu.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|