KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Stokrotki i ich właściwości lecznicze oraz kosmetyczne

Opublikowano 25.03.2019 r.
Stokrotka to śliczna wiosenna roślina z płatkami w kolorze białym lub różowym oraz żółtym środkiem. Czy wiesz, że jest ceniona nie tylko ze względu na piękny wygląd i zapach? Można używać jej również do celów kulinarnych. Poza tym wykazuje także mnóstwo właściwości zdrowotnych i leczniczych. Sprawdźmy to!

Stokrotki i właściwości lecznicze

Roślina jest w całości jadalna. Jednak to z kwiatów pozyskuje się ekstrakt, który zawiera najwięcej właściwości leczniczych. Wyciąg z kwiatów stokrotki pobudza bowiem produkcję tyrozyny w organizmie. Działa ściągająco i przyspiesza gojenie ran. Jest cennym źródłem antocyjanów, flawonoidów, polifenoli, saponin czy triterpen. Dzięki temu kwiaty te zmniejszają stan zapalny, dostarczają naturalnych składników odżywczych oraz neutralizują działanie wolnych rodników.

1. Rozjaśnienie skóry

Ekstrakt z kwiatów stokrotki jest źródłem naturalnej substancji zwanej L-arbutyną. L-arbutyna to związek chemiczny, który powoduje depigmentację skóry, czyli rozjaśnia ją. Dzięki temu wyciąg z tej rośliny jest chętnie stosowany w kosmetykach do pielęgnacji skóry. Nadmierna ekspozycja na promieniowanie słoneczne oraz ciąża mogą przyczyniać się do zwiększonej produkcji melaniny w organizmie. W efekcie powoduje to nadmierną pigmentację lub przebarwienia. Zawarta w ekstrakcie z kwiatów stokrotki L-arbutyna może blokować wytwarzanie melaniny. Skutecznie zmniejsza też ciemne plamy. Kwasy organiczne w esencji ze stokrotki, zwłaszcza kwas winowy i kwas jabłkowy, powodują złuszczanie skóry. Ekstrakt z kwiatów stokrotki polecany jest do codziennej pielęgnacji skóry wrażliwej.

2. Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i przeciwkaszlowo

Herbatę z kwiatów stokrotki warto pić jako naturalne antidotum na przeziębienie, zapalenie dróg oddechowych czy zapalenie oskrzeli. Zawarte w kwiatach saponiny wspomagają naturalne bariery ochronne układu oddechowego. Pobudzają one ruch nabłonka rzęskowego. Ułatwia to odkrztuszanie wydzieliny i oczyszczanie oskrzeli. Herbatka nawadnia też jamę ustną i ułatwia oddychanie. Łagodzi bóle gardła i jamy ustnej.

3. Na problemy trawienne

Ekstrakt z kwiatów stokrotki przyspiesza metabolizm. W rezultacie przeczyszcza, działa moczopędnie i poprawia trawienie. To może przyczyniać się do zwiększenia apetytu i pobudzania układu trawiennego. Dzięki temu korzystnie wpływa na pracę wątroby i żołądka, eliminuje zaparcia i biegunki oraz działa przeciwskurczowo. Z tego powodu ekstrakt sprawdza się w leczeniu chorób jelit czy nieżytu żołądka.

4. Stokrotka zmniejsza podrażnienia i siniaki

Ekstrakt z kwiatów przyspiesza gojenie ran, owrzodzeń czy zadrapań. Antybakteryjne właściwości kwiatów stokrotki używane były już w starożytnym Rzymie. Świetnie się sprawdza do łagodzenia obrzęków stawów czy stłuczeń. Świeże rozdrobnione liście pomagają w gojeniu drobnych ran. Z kwiatów stokrotki przygotowuje się kąpiel lub okłady. Sprawdzą się one w przypadku trudno gojących się ran, krwawych wybroczyn czy wykwitów skórnych.

5. Zmniejsza gorączkę

Ze względu na działanie moczopędne, wyciąg z kwiatów stokrotki przyczynia się do nadmiernej potliwości. Dzięki temu zmniejsza gorączkę. Można go stosować wewnętrznie jako napar w postaci herbaty lub zewnętrznie do okładów na czoło.

6. Usuwa toksyny

Wyciąg z rośliny przygotowany w postaci naparu wypłukuje niebezpieczne toksyny i szkodliwe substancje z organizmu. Oczyszcza także krew. Doskonale sprawdzi się do wiosennej detoksykacji ciała.

7. Składnik potraw

Świeże kwiaty, pąki, liście oraz płatki stokrotek to świetny dodatek do sałatek, kanapek czy zup. Liście są źródłem witaminy A i C. Stokrotkę można spożywać w daniach, przygotować z niej wywar, nalewkę, okłady, maści czy domowe kosmetyki.

8. Okład z liści stokrotki

Świeże liście stokrotki należy umyć i delikatnie osuszyć. Następnie przyłożyć bezpośrednio na rany i skaleczenia.

9. Maść ze stokrotki na stawy

Pokrój liście stokrotki na mniejsze cząstki. Dodaj do niej trochę liści malwy. Usmaż na maśle klarowanym. Przecedź. Przelej do szklanego słoika, zaczekaj, aż ostygnie i zakręć. Wsmaruj 3 razy dziennie w bolące stawy.

Niepozorna stokrotka, a ile właściwości :-)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO